Türk Eğitim-Sen "Kadın Raporu"nu açıkladı

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan "Türk kadını hem çalışkan hem fedakar, hem azimli hem cesur, hem kıymet bilir hem kutsal olan her şey için korkusuzca mücadele edecektir" dedi.

Haberler 06.03.2021 - 08:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk Eitim-Sen Genel Bakan Talip Geylan, 8 Mart Dünya Kadnlar Günü dolaysyla 11 bin 529 kadn eitim çalan ile yaplan anketin sonuçlarn ve hazrlanan Kadn Raporunu açklad. Tarihte iz brakm kadnlar anan Geylan, 8 Mart laykyla kutlamak ancak kadnlarmz toplumda hak ettii üst konuma ulatrmak, cinsiyetçiliin karsnda yer almak, kadnlarn bata eitim ve çalma hayatnda olmak üzere önlerindeki her türlü engeli kaldrmak, siyasette, sivil toplum kurulularnda, karar mekanizmalarnda etkin ekilde yer almasn salamak, yaamlarn tehditten, baskdan, iddetten, dayatmadan uzak, güvenli ekilde sürdürebilecekleri bir zemin hazrlamak ile mümkündür diye konutu.

Meslein nedeni, kadn eitim çalan olmann avantajlar, karlalan sorunlar, ayrmclklar, mobbing, iddet ve taciz konusu, gelecee yönelik planlama, mesleki doyum, tükenmilik ve öz yeterlik konular, kadn eitim çalanlarnn beklenti ve önerileri konu balklar altnda düzenlenen ankete ilikin bilgi veren Geylan, Kadn eitim çalanlarnn sorunlarn anlama konulu anket çalmamz 8 Mart Dünya Kadnlar Günü öncesinde çok önemli bir referans kaynadr. Bu noktada anket sonuçlarn bata Milli Eitim Bakanl olmak üzere paydalarmza da ileterek, sorunlarn çözümüne yönelik tedbirlerin alnmas için harekete geçilmesini salayacaz eklinde konutu.

ehit öretmenleri de anan Geylan, Bata 26 Ekim 1993 tarihinde Diyarbakrn Bismil ilçesinde ehit olan öretmenimiz Nee Alten ve 9 Haziran 2017 tarihinde Batman Kozlukta ehit olan öretmenimiz Aybüke Yalçn olmak üzere tüm ehit öretmenlerimizin, bu güzel vatanmz ve anl bayramz için, milletimizin bekas ve huzuru için, aydnlk bir gelecekte yaamamz için ehit olan tüm yiit Mehmetçiklerimizin annelerinin, kadn eitim çalanlarmzn ve tüm kadnlarmzn 8 Mart Dünya Kadnlar Gününü kutluyoruz ifadelerini kulland.

iddete ve mobbinge maruz kaldklarn belirten üç katlmc ise uradklar iddete ilikin konutular. simleri gizli tutulan katlmclar u ifadeleri kulland:

Program gerçekten çok güzeldi. Türk Eitim Sendikasnn bir üyesi olarak bizim de yaadmz skntlar vard. Aslnda biz buraya bilinçli olarak itirak etmi deiliz. 8 Marta denk gelmi olmas büyük bir tesadüf. Okulumuzda özellikle ciddi ayrma, okulumuzun düzgün yönetilmeyii, liyakatli insanlarn göreve getirilmeyii, bu sebeplerden ötürü hakkmzn yenmi olmas, hakkmzn gasp edilmi olmas, üzerimize gelinmesi, mesleimizi rahat bir ekilde, rahat bir psikoloji ile yerine getirememiz. Bütün bunlar bizi üzüyor. Arkadalarm da zaten bana katlacaktr. Bu konuyu sayn bakanmz ile görümek için bugün buradayz. Onunla da görütük, bizi sabrla dinledi ve yaadmz eyler gerçekten sknt verici. Her ne kadar biz medyaya yansmasn diye uram olsak da, kendi içimizde çözebiliriz gibi gözükse de baz eyler ama maalesef kardaki kiinin algs, meseleyi küçümsemesi, mesela kulaktan kulaa bir dedikodu dolatkça dolatkça gülüp geçilecek hale gelir. Bir eyi küçümserseniz okulda örencilerin gözünde bile algnz deitiriliyor. çünkü snflarda dedikodu konusu ediliyoruz.

çalmann amacnn tüm kadnlar anlamak, meslek alglarn tespit etmek, sorunlarna k tutmak, beklentilerini ortaya koymak olduu belirtildi.

Ana Sayfaya Git