Türk Silahlı Kuvvetlerinde "tarihi" değişiklik

Bakanlıklara Bağlı, İlgili, İlişkili Kurum ve Kuruluşlar ile Diğer Kurum ve Kuruluşların Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Haberler 16.07.2018 - 10:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Genelkurmay Bakanl, Cumhurbakanl Kararnamesiyle Milli Savunma Bakanna baland.

Bakanlklara Bal, lgili, likili Kurum ve Kurulular ile Dier Kurum ve Kurulularn Tekilat Hakknda Cumhurbakanl Kararnamesi, Resmi Gazetede yaymlanarak yürürlüe girdi.

Kararnameyle 10 Temmuzda yaymlanan Cumhurbakanl Tekilat Hakknda Cumhurbakanl Kararnamesinin Kuvvet komutanlklarnn ball balkl 338inci maddesi, Genelkurmay Bakanl ve Kuvvet Komutanlklar balyla yeniden düzenlendi.

Buna göre, Genelkurmay Bakanl ve kuvvet komutanlklarnn görev ve sorumluluklarnda birtakm düzenlemeler yapld.

Kuvvet komutanlklarnn Milli Savunma Bakanna balln düzenleyen maddede deiiklie gidilerek maddeye Genelkurmay Bakanl da eklendi.

Buna göre, Genelkurmay Bakanl, Milli Savunma Bakanna baland. Söz konusu düzenleme sonras ilgili madde, Genelkurmay Bakanl ile Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlklar Milli Savunma Bakanna baldr. Cumhurbakan gerekli gördüünde genelkurmay bakan ile kuvvet komutanlar ve ballarndan dorudan bilgi alabilir, bunlara dorudan emir verebilir. Verilen emir herhangi bir makamdan onay alnmakszn derhal yerine getirilir. olarak düzenlendi.

Bu kapsamda, Genelkurmay Bakan ile kuvvet komutanlar Milli Savunma Bakanna ayr ayr bal ve sorumlu olacak. Genelkurmay Bakanl ile kuvvet komutanlklarnn tekilat Milli Savunma Bakanl kadro ve kuruluunda gösterilecek.

- Genelkurmay bakannn görevleri

Cumhurbakan namna silahl kuvvetlerin komutan olan genelkurmay bakan savata bakomutanlk görevlerini cumhurbakan namna yerine getirecek. Genelkurmay bakan, silahl kuvvetlerin savaa hazrlanmasnda personel, istihbarat, harekat, tekilat ve eitim hizmetlerine ait ilke ve öncelikler ile ana programlar hazrlayarak Milli Savunma Bakannn onayna sunacak; bunlardan istihbarat, harekat, tekilat ve eitim hizmetlerinin Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri Komutanlklar ile Genelkurmay Bakanlna bal kurulular vastasyla uygulanmasn salayacak. Personel hizmetleri ise özel kanunlarna ve Cumhurbakanl kararnamesine göre yürütülecek.

Genelkurmay bakan, lojistik ve tedarik hizmetleri için tespit etmi olduu ilke, öncelik ve ana programlar ile askeri okullardaki eitim ve öretim hizmetlerine ilikin önerilerini, bu hizmetleri yürütecek olan Milli Savunma Bakanlna bildirecek. Uluslararas yaplacak anlama ve antlamalarn askeri yönlerinin tayininde ve uygulama esaslarnn tespitinde Genelkurmay bakannn mütalaas alnacak. Genelkurmay bakan gerektiinde bu toplantlara katlabilecek veya temsilci gönderebilecek.

Genelkurmay bakan ahsen veya yetkili klaca kii ve kurulularla, görev ve yetkilerine ait konularda ilgili bakanlklar, daireler ve kurumlarla dorudan yazma yapabilecek, temaslarda bulunabilecek.

Milli Savunma Bakanlnn görevlerini yürütmesine ilikin maddede yaplan deiiklikle de kuvvet komutanlklarnn yanna Genelkurmay Bakanl ifadesi eklendi. Madde, Milli Savunma Bakan görevlerini, Genelkurmay Bakanl, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlklar ile Bakanlk merkez ve tara tekilat ile bal, ilgili ve ilikili kurum ve kurulular vastasyla yerine getirir olarak düzenlendi.

Kararnameyle, Milli Savunma Bakanl bünyesindeki Harita Genel Müdürlüünün kurulu, tekilat, görev, yetki ve sorumluluklarna ilikin usul ve esaslara ilikin de düzenleme yapld. Savunma, güvenlik, istihbarat ve kalknma maksatl çalan kurum ve kurulularn temel corafi veri ihtiyaçlarnn karlanmas amacyla Harita Genel Müdürlüüne bal olarak Corafi Veri Merkezi kuruldu.

Ana Sayfaya Git