Türk Silahlı Kuvvetlerinin "Pençe"si terör yuvalarını dağıtıyor

TSK, Irak'ın kuzeyinde gerçekleştirdiği "Pençe" serisi operasyonlarla terör örgütüne ağır darbe vurdu.

Haberler 29.04.2022 - 01:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ANKARA - Türk Silahl Kuvvetleri, Irakn kuzeyinde gerçekletirdii Pençe serisi operasyonlarla terör örgütüne ar darbe vurdu. 2019da Hakurk ile balayan Sinat-Haftanin ile devam eden, Metina ve Avain-Basyan ile genileyen ve son olarak Zap bölgesiyle süren Pençe serisi operasyonlar kapsamnda 1067 terörist etkisiz hale getirildi.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann terörle mücadelede yeni bir güvenlik konseptine gidildiini açklamasnn ardndan Irakn kuzeyindeki terör yuvalar pei sra düzenlenen operasyonlarla datld.

Pençe serisi olarak adlandrlan bu operasyonlardan ilki üç sene önce gerçekletirildi. Hakurk bölgesinde terör örgütünce kullanlan maara ve snaklarn imha edilmesi ve teröristlerin etkisiz hale getirilmesi amacyla balatlan operasyon için 27 Mays 2019da dümeye basld.

Operasyon kapsamnda Kara Kuvvetleri Komutanlna bal ate destek vastalarnn atlar ve Hava Kuvvetleri Komutanlna bal uçaklarn hava harekatyla yumuatlan hedef bölgesine hava hücum harekatyla komandolar indirildi.

Belirlenen hedeflerin baaryla kontrol altna alnmasnn ardndan harekatn yeni safhasna geçildi. Devam eden operasyonun alannn geniletilmesiyle gerçekletirilen Pençe-2 operasyonunda terör yuvalar parçaland. Mehmetçik, Pençe 1 Operasyonunda 126, Pençe-2 Operasyonunda ise 102 teröristi etkisiz hale getirdi.

Hudut güvenliine yönelik Hakurktan gelen tehdidin büyük oranda bertaraf edilmesinin ardndan Türk Silahl Kuvvetlerinin bir sonraki hedefi Sinat-Haftanin bölgesindeki terör yuvalar oldu.

Milli Savunma Bakanl 24 Austos 2019da yapt açklamada, Hudut güvenliini ileriden salamak, teröristlerle ait maara ve snaklar imha etmek maksadyla Sinat-Haftanin bölgesinde Pençe -3 Operasyonunun balatldn duyurdu.

Hava Kuvvetleri Komutanlna bal uçaklar, Kara Havaclk unsurlar, SHA/HAlarla desteklenen operasyon kapsamnda terör örgütüne ait hedefler tek tek imha edildi.

Söz konusu operasyonlarla koordineli çok sayda hava harekat da gerçekletirilirken Pençe-3 Operasyonunda etkisiz hale getirilen toplam terörist says 102 oldu.

- 81 hedef imha edildi

Terörle mücadelenin artan bir tempoda devam ettii sonraki süreçte Milli Savunma Bakanl, 15 Haziran 2020de yeni bir harekatn hayata geçirildiini, Türk sava uçaklar teröristlerin inlerini balarna ykyor ifadesiyle açklad.

Pençe-Kartal ad verilen operasyon kapsamnda Irakn kuzeyinde teröristler tarafndan üs olarak kullanlan Sincar, Karacak, Kandil, Zap, Avain-Basyan ve Hakurktaki terör hedeflerine hava harekat düzenlendi.

Teröristlere ait barnak, snak ve maaralardan oluan 81 hedefin imha edildii operasyona yurt genelindeki muharip üslerden kalkan sava uçaklarnn yan sra, HAlar, HK ile tanker uçaklar da katld. Hava harekatlarnda büyük oranda yerli ve milli akll mühimmat kullanld.

Hava harekatnn hemen ardndan Mehmetçik bir kez daha terör hedeflerini imha etmek üzere Irakn kuzeyine harekat düzenledi. Pençe-Kaplan Operasyonu kapsamnda Hava Kuvvetleri, ate destek vastalar, ATAK helikopterleri, HA ve SHAlarla desteklenen komandolar hava hücum harekatyla Haftanine intikal ettirildi.

- Bir sonraki hedef Gara

Operasyon kapsamnda belirlenen bölgelere komandolar karadan szma harekat gerçekletirirken baz komando birlikleri de helikopterlerle bölgeye indirildi. Operasyon sonucunda 228 terörist etkisiz hale getirildi.

Takvimler 10 ubat 2021i gösterdiinde Türk Silahl Kuvvetleri bir kez daha terör hedeflerine yönelik büyük bir harekat gerçekletirdi. Operasyonlar sonucu ar kayplar veren terör örgütünün, Irakn kuzeyinde baz bölgelerde yeniden barnma alanlar oluturmaya çaltnn tespiti üzerine youn bir hava harekat yapld. Pençe Kartal-2 ad verilen operasyon kapsamnda Gara bölgesinde teröristler tarafndan kullanlan hedefler youn ate altna alnd.

Hava harekatnda hedeflerin tam isabetle vurulmasnn ardndan bölgeye kara unsurlar helikopterle indirildi. Operasyonla terör örgütünün bölgedeki varlna ar darbe vurulurken 65 terörist etkisiz hale getirildi.

- Cumhurbakan Erdoan açklad

Terör örgütüne yönelik operasyonlarn sürdüü dönemde Türk Silahl Kuvvetleri bu sefer de Metina ve Avain-Basyandaki terör hedeflerine yönelik Pençe imek ve Pençe Yldrm Operasyonunu balatt.

Cumhurbakan Erdoan, 23 Nisan 2021de Kara Kuvvetleri Harekat Merkezindeki Milli Savunma Bakan Hulusi Akar ve beraberindeki TSK komuta kademesiyle video konferans yöntemiyle görüerek Mehmetçike baar dileklerini iletti, operasyonun balatldn kamuoyuna duyurdu.

Terörün kökünü kazmakta ve vatandalarmz terör belasndan tamamen kurtarmakta kararlyz ifadesini kullanan Cumhurbakan Erdoan, bu tarihi mücadeleyi gerçekletiren Türk Silahl Kuvvetleri ve onun kahraman mensuplaryla gurur duyduklarn belirtti.

Operasyon kapsamnda komandolar teröristlerin inlerine girdi, Hava Kuvvetleri Komutanlna bal uçaklarla, Kara Kuvvetleri Komutanlnn ate destek vastalar terör hedeflerini yerle bir etti. Milli Savunma Bakanl operasyonlara ilikin ilerleyen zamanda yapt açklamada, Pençe imekte 176, Pençe Yldrmda ise 211 teröristin etkisiz hale getirildiini duyurdu.

-Kilit kapanyor

Hudut güvenliini salamak üzere Hakurk ile balayan Sinat-Haftanin ile devam eden, Metina ve Avain-Basyan ile genileyen operasyonlarn ardndan Mehmetçik bu sefer hedefine terör örgütü için büyük anlam ifade eden Zap ald.

Teröristlerin yuvaland alanlarn merkezi konumunda yer alan ve Pençe serisi harekatlar kapsamnda Hakurk, Metinadan kaçan teröristlerin topland bölge olan Zapa yönelik operasyon için 17 Nisan 2022de harekete geçildi.

Terör örgütü kamplarnn bulunduu ve örgütün baz elebalarnn yer ald bölgeye yönelik operasyona Pençe Kilit ad verildi.

Irakn kuzeyinden gerçekletirilen saldrlara kilit vurulmas kapsamnda planlanan operasyonda, hedefler hava harekatlar ve ate destek vastalar ile günler öncesinden vurulmaya baland.

Dier operasyonlarda olduu gibi Irakn egemenlik haklar ve toprak bütünlüüne saygl bir ekilde gerçekletirilen Pençe Kilit kapsamnda 17 Nisan gecesi geni çapl hava harekat düzenlendi.

Hava Kuvvetleri Komutanlna bal uçaklarn katld harekatta Havadan Erken hbar Uça, HA ve SHAlarla birlikte tanker uçaklar da görev ald.

-Mehmetçik Zapta

Uçaklarn belirlenen hedefleri tam isabetle vurmasnn ardndan bölge Frtna, çNRA ve dier topçu unsurlarnca youn ate altna alnd.

Ate destek vastalar atlarnn ardndan ATAK helikopterleri, HA ve SHAlarla desteklenen Özel Kuvvetler unsurlar ve komandolar karadan szarak ve helikopterlerle bölgeye intikal etti. Helikopterleri yerli ve milli ATAK helikopterleri korudu.

Hava hücum harekatnn tamamlanmasndan sonra Milli Savunma Bakan Hulusi Akar, operasyonun birinci safhasnda belirlenen hedeflerin ele geçirildiini, operasyon kapsamnda u ana kadar 57 teröristin etkisiz hale getirildiini açklad.

Öte yandan tüm bu operasyonlarla bal olarak Irakn kuzeyindeki terör hedeflerine yönelik çok sayda hava harekat da düzenlendi.

-Hedef sadece teröristler

Milli Savunma Bakanlnn söz konusu operasyonlara yönelik açklamalarnda, Türk Silahl Kuvvetlerinin terör hedeflerine yönelik gerçekletirdii tüm faaliyetlerde olduu gibi Pençe serisi operasyonlarda da hedeflerin sadece ve sadece teröristler olduu birçok kez vurguland. Operasyonlarn Irakn egemenlik haklar ve toprak bütünlüüne saygl bir ekilde gerçekletirildii belirtildi.

Bunlarla birlikte tüm faaliyetlerde olduu gibi bu operasyonlar srasnda sivillerin, tarihi ve kültürel varlklar ile çevrenin zarar görmemesi için her türlü tedbirin alnd kaydedildi.

Söz konusu operasyonlarn bir dier ortak özellii ise yüksek seviyede takibi oldu. Milli Savunma Bakan Hulusi Akar beraberindeki TSK komuta kademesi ile tüm bu operasyonlar bandan itibaren harekat merkezlerinden takip etti.

Operasyonlara katlan birliklerin komutanlar ile birçok kez video konferans toplantlar gerçekletirdi.

Ana Sayfaya Git