Türkan Elçi: Adalet hepimizin olmalı

Tahir Elçi davasının görülen ilk duruşmasında söz hakkı verilmeyen Türkan Elçi, davaya sunmak istediği dilekçeyi kamuoyuyla paylaşarak, “Sıkılan kurşunun vebalinin yargının boynunda kalmasından korkarım hâkim bey. Bu mülk hepimizindir, adalet de hepimizin olmalı hâkim bey” dedi.

Haberler 22.10.2020 - 00:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tahir Elçi davasnn görülen ilk durumasnda söz hakk verilmeyen Türkan Elçi, davaya sunmak istedii dilekçeyi kamuoyuyla paylaarak, Sklan kurunun vebalinin yargnn boynunda kalmasndan korkarm hkim bey. Bu mülk hepimizindir, adalet de hepimizin olmal hkim bey dedi.

Durumann ardndan Elçi Ailesi avukatlar ve Türkan Elçi Diyarbakr Adliyesi önünde basn açklamas yapt.

ONLARIN AYIBIDIR

Türkan Elçi, yarg kararn etkilememek için bu güne kadar davaya ilikin konumadn dile getirdi. Davaya ilikin hazrlad dilekçeyi okumasna dahi izin verilmediini belirten Elçi, Bu onlarn aybdr dedi.

DLEKçEMN ÜZERNDEN TAM 5 YIL GEçM HAKM BEY

Durumada söz hakk verilmeyen Elçi, hazrlad dilekçesinin tamamn u ekilde paylat: 25.12.2015 tarihli Diyarbakr Cumhuriyet Basavclna müteki sfatyla verdiim dilekçemde Tahir Elçi, Müslüman bir toplumun çounlukta yaad bir ülkede bir mabedin ayaklar altnda bar dile getirmi, insanlk açsndan önemli saylan kutsal mekan cami ve kutsal sözcük bar onun ehadetinde bir araya gelmitir, Tahir Elçinin vicdanl görev ahlakyla çalacak yetkililerin günün birinde çkp katili adaletin eline teslim edecei yönündeki umutlarm kaybetmeden bekleyeceim cümleleriyle hitama eren dilekçemin üzerinden tam be yl geçmi hakim bey.

DAHA çOK VCDAN

Geçen be yl, ölüm hakikatinin acsndan hiçbir ey eksiltemezken ne yazk ki ilgili makamlarn ilenen menfur cinayetin faillerinin bulunmas yönündeki isteksizlii, çeitli kayg ve saiklerle maduriyete kar kaytsz kalmas ve sessizlii yelemesi umutlarmzn azalmasna neden olmutur hkim bey. Vicdan sahibi ve görev ahlakyla çalacak yetkililerin günün birinde çkp katili adaletin eline teslim edeceini umduum dilekçemde ayn zamanda vicdan sözcüü geçiyor. Bir hkim herkes kadar etten, kemikten olduu kadar, adalet datcs görevi gerei herkesten farkl olarak batanbaa daha çok vicdandr, hkim bey. Bir hkimin vicdan ayn zamanda onun iç sesidir. ç ses de her türlü siyasi mülahazadan, ön yargdan, ideolojiden, dini düünceden uzak, kalpten gelen bir sestir. Biz bugün bu makamdan bu sesi duymaya geldik, ancak ve ancak bu ses, yllardr beklediimiz adaleti tesis edebilir. Vicdannzn sesi bir bahar yamuru gibi sonbaharmza yaabilmeli, hukuk sonsuz gök gibi gürleyebilmeli, iddeti isteyenlerin elleri ve emelleriyle kirlenen bu topraklar vicdan yamuruyla ykanmal hkim bey.

HUKUKA NANAN BR NSANIN RUHUNUN MAHKEME DUVARLARINDA Z VAR

Adalet datcs olarak addedilen makamnza saygmz var, çünkü madur vekili olarak yaplan hakszlklarn adaletle bulumas için hukuka inanan bir insann ruhunun mahkeme duvarlarnda izi var. Hakszln nereden geldiine bakmakszn kar koyan bir insann ruhu. Bu ruhun bir hukukçu için elzem olduunu, bir hukukçunun her eyden önce insana insan olarak deer vermenin gerekli olduunun idrakine varm bir hukukçunun ruhu. Hukukun bir kural yn olmasndan daha ziyade, hukuk vastasyla yeryüzünde herkesin insanca bir arada yaayabilecei, güçlünün güçsüzü ezmeyecei ve gücü neticesinde adaletin tesis olunacana biz hep inandk. nsanlk, ilk dönemlerinden günümüze kadar çou deerin üstünde akn bir öneme sahip adalet kavramna sürekli ihtiyaç duymutur. Bu üstün deerin tecelli edebilmesi düünce ve eylemlerinde objektif, önyarglarna dayanmadan, sadece kendi bak açsyla deil, evrensel hukuk bak açsna göre kararlar veren hukuk uygulayclarnn pratikleriyle mümkün olabilmitir. Sizden talebimiz bu pratiin icrasdr hkim bey.

SAVASIZ VE HUZURLU BR YAAMIN TESS çN

u an önünüzdeki dosyada maktul olarak geçen kiinin, insan haklarnn evrensel ilkelerine inanan, ahlaki boyutunu kavrayp içselletiren, her türlü ideolojik, siyasi, dini görüten münezzeh birinin; bir sonbaharn kasmnda savasz ve huzurlu bir yaamn tesisi için dudaklarndan dökülen son sözlerinin sesi hala kulaklarmzda hkim bey. Gidenler gider, bir daha dönmez. Ölüler konuamaz, geride sesleri kalr hkim bey. Dar bir sokan dar annda Savalar, çatmalar, operasyonlar bu alandan uzak olsun cümlesi yanklanr. Bu sese aksiseda olabilecek tek ses, adaletin ulvi sesidir hkim bey. Elimiz yüreimizde, kulaklarmz kirite adaletin sesini beklemekteyiz hkim bey. Ardn arkasn bir türlü görmeye kudretimizin yetmedii birileri, gökten insafszca kurun yadrd, bize deen kurun tekti. Tek kurun ne taksir ne de kusurdur, tek kurunda kindar kastn izleri dolar hkim bey. Sklan kurunun vebalinin yargnn boynunda kalmasndan korkarm hkim bey.

Bireysel ve de kamusal yönleriyle yarg bamszln, tarafszln objektif bir ekilde temsil eden hakimler olarak, kendi kiisel görülerinizin, ideolojilerinizin, dini inançlarnzn etkisinde kalmadan, bir tarafn çkarn gözetmeden, yarglananlar arasnda devletin memuru olan polislerin de bulunmas dolaysyla devletin menfaatini korumak gibi bir basknn arln hissetmeden, hiçbir siyasi erkin gücüne meyletmeden, kiisel çkar gözetmeden sadece ve sadece suçlunun cezalandrlmasnn esas alnaca adilane bir kararla; toplumun adalete olan güvensizlii bir nebze de olsa dinecek, insanlarn adil ve esenlikli bir ortamda yaayabilme olana oluacaktr hakim bey. çünkü hukukun varolu sebebinin temelinde yatan asl amaç, insanlarn birbirleriyle ve vatandalk bayla bal olduu devletle olan ilikilerinde adil bir düzenin inas vardr. Yarg makamlarnn adalete yönelik çabalar olmakszn devlete ve topluma güçlü balarla bal vatandalar dülemek nafiledir hkim bey.

BZ BU MÜLKTE ZULÜM GÖRDÜK

Adalet mülkün temelidir dediniz biz buna hep inanmak istedik. Bu mülk kimindir hkim bey? Bir mülkte yaanan her maduriyet bir bakasnn mutsuzluk kayna olabiliyor hkim bey. Biz bu mülkte zulüm gördük, madur olduk; yaadmz hakszln adilane bir kararla sonuca balanmas halinde benim kiisel maduriyetimin giderilmesinden daha ziyade, farkl etnik köken ve inançtan müteekkil Türkiye toplumunun bir arada yaayabilme umudunu yeertebilme açsndan ve yaanan hakszlklar neticesinde krgnlklarn, küskünlüklerin bir nebze de olsa ortadan kalkmasna olanak salayacandan emin olun hakim bey. çünkü Tahir Elçinin katledilmesi Türkiyede yaayan çou insan tarafndan esefle karlanm, adaletin gerçeklemesi yönünde bir beklenti içine girilmitir. Bu mülk hepimizindir, adalet hepimizin olmal hkim bey. Adalete dayanmayan bir mahkeme salonundan çkacak olan bir karar, güçlülerin güçsüzlere kar üstünlüünden baka bir ey olmayacaktr hkim bey. çektiimiz bunca acy, maduriyeti dipsiz karanlk bir mezbura kapatp üzerini betonla örtmeye çalp, vebal yüklenmeyin hkim bey.

Tüm taleplerinin reddedilmesiyle mahkemenin yarglamay yürütemeyeceini anladklarnn altn çizen Elçi Ailesi avukat Nahit Eren ise, Mahkeme heyeti taleplerimize karlk kilometrelerce uzaktaki sanklara durumay yapmak istedi. Biz bunu kabul etmedik, etmeyeceiz. Biz ömrünü failli meçhul cinayetlere adam Tahir Elçi cinayetini faili meçhul brakmayacaz diye konutu.

Ana Sayfaya Git