Türkiye, 153 ülke arasında 95. sırada

ABD’deki George Washington Üniversitesi’nden iki akademisyenin her yıl gerçekleştirdiği “İslam Ülkeleri Ne Kadar İslami” başlıklı araştırma kapsamında yayınlanan İslamilik Endeksi sıralamasının ilk 40 sırasında hiçbir Müslüman ülke yer almadı. Listede ilk sırayı geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Yeni Zelanda alırken; Türkiye ise listenin 95. sırasında kaldı.

Haberler 20.05.2019 - 01:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Akademisyenler eherazade Rahman ve Hüseyin Askarinin ilk kez 2010 ylnda gerçekletirdii ve daha sonrasnda da her yl tekrarlad çalmada, Kuran- Kerimdeki ayetler ile Peygamber Efendemiz Hazreti Muhammed(S.A.V)in yaam, uygulamalar ve sözleri slami öretilere ballk referans olarak kabul edildi? çeitli göstergelerin kullanld ekonomi, hukuk ve yönetiim, insan haklar ve siyasi haklar ve uluslararas ilikiler olmak üzere dört alt daldan oluan slamilik Endeksinde ülkelerin bu balklarda slami kriterlerle ne kadar uyumlu olduu kyaslanyor? Ne kadar slami yaand sorusunun da yant aranyor.

Birleik Arap Emirlikleri

Independent Türkçede yer alan habere göre, slamilik Endeksinin 2018 yl geçtiimiz günlerde açkland. 153 ülkenin yer ald listenin ilk srasnda, 15 Martta iki camiye düzenlenen saldrlarda 51 kiinin hayatn kaybettii Yeni Zelanda var. Yeni Zelanday sveç, Hollanda, zlanda, sviçre ve rlanda izliyor. Danimarka 7, Kanada, 8, Avustralya 9, Norveç de 10. srada yer alyor. lk 20de Kuzey Avrupa ülkelerinin haricinde Malta ve Japonya da bulunuyor.

2018 slamilik Endeksinde en üst srada yer bulabilen Müslüman ülke Birleik Arap Emirlikleri (BAE) ve listede 45. srada. BAEnin ardndan Arnavutluk 46, Malezya 47, Katar da 48. srada yer bulan ve ilk 50 içinde olan dier Müslüman ülkeler. 60. srada bulunan Bosna Hersekin ardndan listede yer alan dier Müslüman ülkeler srasyla Umman, Endonezya, Kuveyt, Bahreyn ve Ürdün.

Ekonomideki güçlülüü

Türkiye ise genel endekste 95. olarak listede yer alyor. slamilik Endeksi 4 farkl endeksin bileiminden oluuyor, bunlar ekonomi, hukuk ve yönetiim, insan haklar ve siyasi haklar ve uluslararas ilikiler. Türkiyenin slamilikte en güçlü olduu alan ekonomi. Ekonomi endeksinde 70. sradayken, en zayf olduu uluslararas ilikilerde 153 ülke arasnda 148 srada. nsan haklar ve siyasi haklar sralamasnda da Türkiye listede 100. srada bulunuyor.

Ana Sayfaya Git