Türkiye Adalet Akademisi kuruldu

TÜRKİYE Adalet Akademisi'nin kurulmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, Resmi Gazete'de yayımlandı. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, "Yeni Adalet Akademisi, yargının insan kaynağını nicelik ve nitelik olarak yükseltme hedefimize büyük katkı sağlayacaktır" dedi.

Haberler 03.05.2019 - 00:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann imzasyla bugün Resmi Gazetede yer alan 34 numaral Cumhurbakanl Kararnamesi ile Türkiye Adalet Akademisinin kurulu, görev ve yetkilerine ilikin usul ve esaslar düzenlendi. Akademi, bakan ile 4 daire bakanlndan oluan bakanlk ve 15 üyeden oluan danma kurulu olmak üzere 2 organdan oluturuldu. Danma kurulu, eitim planlarnn hazrlanmas ve yllk faaliyetlerin yürütülmesi, eitim ve öretim faaliyetleriyle ilgili strateji ve hedeflerin belirlenmesi, akademinin faaliyetlerinin yürütülmesinde yaanan sorunlarn çözümü, akademinin görev alanna giren dier konular ile ilgili bakanlka öneride bulunabilecek.

KAPSAMLI çALIMA ALANI

Türkiye Adalet Akademisinin görevleri arasnda sadece hkim ve savc adaylar ile hkim ve savclara yönelik eitim planlarn hazrlamak, yaymlamak ve uygulamak yer almyor. Özel bütçeli akademi ayn zamanda talepleri halinde noterler ve avukatlar ile eitim ve öretim hizmetlerinden faydalanmas uygun görülen dier kiilere yönelik eitim programlar hazrlamak ve uygulamak, kurs, seminer, sempozyum, konferans ve benzeri etkinlikleri düzenlemek, bilgi bankas ve kütüphane kurmak, yaynlar yapmak, eitim ve öretim faaliyetleriyle ilgili strateji ve hedefleri belirlemek, görev alanna giren konularda yurt içinde ve yurt dnda bulunan kurum ve kurulularla i birlii yapmak, hkim ve savc adaylar ile hkim ve savclarn lisansüstü ve yabanc dil eitim ve öretimlerini desteklemek amacyla ilgili kurum ve kurulularla i birlii yapmak, hukuk ve adalet alann ilgilendiren eitim ve öretim faaliyetleri hakknda ilgili kurum ve kurululara görü bildirmek gibi görevler de yürütülecek.

HKM SAVCILAR ÖETM ELAMANI OLARAK ATANABLECEK

Ayrca meslekte fiilen 8 yln tamamlam hkim ve savclarn, öretim eleman olarak 2 yl görev yapmak üzere akademiye atanmas veya görevlendirilmesine imkn salanyor. Bunun yan sra 2547 Sayl Yükseköretim Kanunu hükümlerine göre akademide geçici olarak öretim eleman görevlendirilebilmesi düzenlemesine yer veriliyor.

YARGITAY VE DANITAY ÜYELER DE DERS VEREBLECEK

Yargtay ve Dantay üyeleri ile hkimler, savclar, avukatlar, noterler ve alannda uzman kiilere akademide ders verme imkan salanyor. Yargtay ve Dantay üyeleri ile meslekte fiilen 5 yln tamamlam hkimler, savclar, avukatlar, noterler ve alannda uzman kiiler belirli günlerde akademide ders vermekle görevlendirilebilecek. Akademi, hkim ve savc adaylar için Bakanlk ile, hkim ve savclar için Hkimler ve Savclar Kurulu ile, dier kiiler için ise ilgili kurum ve kurulularla ibirlii yaparak, ksa ve uzun vadeli eitim ve öretim planlar hazrlayacak.

Resmi Gazetede yaymlanan kararda ayrca akademinin denetimini adalet müfettilerince yaplaca düzenlemesine de yer verildi.

HAYIRLI OLSUN

Adalet Bakan Abdulhamit Gül, Twitter hesabndan yapt paylamda, Yeniden ve daha güçlü bir vizyonla kurulan Türkiye Adalet Akademisi ülkemize, milletimize, adalet tekilatna ve hkim-savc adaylarna hayrl olsun. Yeni Adalet Akademisi, yargnn insan kaynan nicelik ve nitelik olarak yükseltme hedefimize büyük katk salayacaktr dedi.

Ana Sayfaya Git