Türkiye 'pik dönemi'ne girdi mi? Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan önemli açıklamalar

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'nin koronavirüs salgınında pik (en üst sınır) döneminde olduğunu söylerek, "Bir düşüş trendine girdik, tedbirlere uyulmazsa yeni dalga olabilir. Kalıcı olması için temasın ve mesafenin çok önemli olduğunu söyleyebilirim. Tedbirlere uyulmazsa, yeni bir pik dalgası olabilir" dedi.

Haberler 30.04.2020 - 00:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakan Fahrettin Koca, video konferans yöntemiyle gerçekletirilen Koronavirüs Bilim Kurulu toplants sonras Bakanlk Bilkent Yerlekesinde açklamalarda bulundu. Bakan Koca, Dünya Salk Örgütünün verilerine göre 3 milyon 152 bin kiinin koronavirüse yakaland, hayatn kaybedenlerin saysnn da 218 bini geçtiini anmsatt. Türkiye dünyada hzla yaylan virüsü nasl kontrol altna ald? sorusunun sorulmas gerektiini belirten Koca, Baarmzn srrn sizinle paylamak istiyorum. Türkiye, bu snavdan u ana dek yüzünün akyla çkt. Bizi bu noktaya, tedbirlere uyum ve titizlik getirdi. 11 Marttan sonraki süreçte kademe kademe uygulanan tedbirler, sonuçlarda etkili oldu. Türkiye koronavirüsü nasl kontrol altna ald ve salgn geriletti? Erken tedbirlerle aama kaydettik. Baarda 3 madde sralayabilirim. Tedbir, tespit, hzl tedavi diye konutu.

UYGULADIIMIZ TEDAV DÜNYADAN FARKLILIK GÖSTERD

11 Marttan beri hiçbir testin tesadüfen yaplmadn belirten Bakan Koca, filyasyon ekibinin baarsna dikkat çekerek, Görev yapan filyasyon ekibi saymz 5 bin 849dur. Bu ekipler, hastalarn temas zincirinde yer alan 468 bin 390 kii tespit etmitir. laçlar sipari edip stoklamtk. Bu hazrlk 11 Marttan öncedir. Covid-19 hastalarnda uyguladmz birçok tedavi dünyadakilerden farkllk göstermitir. Covid-19 hastalar için uyguladmz yöntem hekimlerimiz tarafndan gelitirilen bir yöntem olmutur. Bakanlmz alnan sonuçlara göre, her hafta tedavi aamasn daha iyi duruma getirdi. çinden gelen ilaçlarn özelliklerini deitirerek daha baka sonuçlar elde ettik. Virüse kar henüz etkili bir ilaç gelitirilmedi. Ancak süreci hafifleten ve yardmc olan ilaçlar var dedi.

TÜRKYEDE HASTA KAYIP ORANI YÜZDE 2.8

Tedavi konusunda Türkiyenin dünyadan farkn yineleyen Bakan Koca, Virüsü tayan hastalara tedavi uygulanmyor. Biz ise belirti gösteren herkese hemen, erkenden tedavi uyguluyoruz. Youn bakmdaki hastalarn vefat oranlar, yüzde 58den yüzde 10a dütü. Entübe hastalarmzdaki vefat oran, yüzde 74ten yüzde 14e geriledi. Bu baarlarn arkasnda hekimlerimizin özen ve dikkati, tedavi yaklamlarmz, bilimsel yaklamlar ve hekim sanatnn ustalklar var. Gelimeler hasta kayp oranmzn azalmasnda da ayn derecede etkili olmaktadr. Türkiyede u anda hasta kayp oran yüzde 2.8dir. Bu oran Avrupada en düük, dünyada ise 80inci sraya karlk gelmektedir. Hastalarmzda zatürreye gidi oran azalmaya balad. Artk hastalarmz ventilatöre erken deil, ileri aamada balyoruz. Tedavide gösterdiimiz bir dier gelime ise youn bakmdaki hastalarmz erken aamada artk entübe etmiyoruz. Bunun hastaln seyrini önemli oranda deitirdiini görüyoruz. 5inci haftada hastaln seyri deiti. Artk veriler umut veriyor. Bu umudu sonuca ulatrmak zorundayz. Önümüzdeki günler, eskisinin ayns olmayacaktr. Tedbirlere sarlmamz gerektiren bir baardr bu. Vaka says henüz sfr deildir. Aramzda virüsü tayan ve tan konulan kiiler var. Tedbirlere devam etmeliyiz. nanyoruz ki her gün bir önceki günden daha iyi olacak dedi.

65 YA ÜSTÜ BÜYÜKLERMZN DURUMU GÜNDEM OLDU

Açklamasnn ardndan gazetecilerin sorularn yantlayan Bakan Koca, 65 ya ve üzerindeki vatandalarn taleplerine ilikin soruyu, 65 ya üstü büyüklerimizin hiç olmazsa birkaç saat dolamalar, araç kullanmadan yakn mesafe anlamnda yaplabilir mi, diye gündem oldu. Bununla ilgili daha net bir öneriye dönülmedi. Bu da bir yaklama gelirse o durumda zaten görü olarak Cumhurbakanmza da sunulmu olur diye cevaplad.

YEN BR PK DALGASI OLABLR

Bakan Koca, pik döneminin yaanp yaanmad sorusu üzerine, Pik dönemine girdiimizi söyleyebilirim. Bir düü trendine girdik, tedbirlere uyulmazsa yeni dalga olabilir. Kalc olmas için temasn ve mesafenin çok önemli olduunu söyleyebilirim. Tedbirlere uyulmazsa yeni bir pik dalgas olabilir. Ama bu tedbirlerle böyle bir ey olamaz dedi.

HçBR AKRABALIK BAIM YOK

sveçte koronavirüs tans konulduu halde tedavi edilmeyen Türk vatanda Emrullah Gülükenin akrabas olduu yönündeki iddilar yalanlayan Bakan Koca, unlar söyledi:

Benim hiçbir akrabalk bam yok. Araclk olanlardan da akrabam ya da tanklm olmad. Sosyal medyadan bu bilgilendirme yapld. Sonra bana bilgi ulat. Büyükelçi ile konutuk, kendileri de özellikle Türkiyede tedavi edilmesinin uygun olduunu söyledi ve Türkiyeye getirilmi oldu. u an Ankarada tedavi ediliyor. 2 gün youn bakmda kald. Ciddi bir solunum problemi olmamasna ramen kalp rahatszln söylemi olmas. Bizim takiplerimizde de muhtemelen kapak sorunlarnn olduunu biliyoruz. Baba ve 3 çocuu getirildi. Büyük kznda ve 10 yandaki çocukta da pozitif çkt. sveç bunu bilmiyordu. 7 yandaki çocukta da negatif çkt. Dolaysyla 2 gün sonra servise alnd ve takibi yapld. Dünyada hastalarn tüm sorunlarna hiçbir ücret almakszn müdahale eden, hava ambulans hizmeti veren tek ülkeyiz.

SALIK çALIANLARI ARASINDA ENFEKTE SAYIMIZ, 7 BN 728

Bakan Koca, enfekte olan salk çalan saysnn sorulmas üzerine öyle cevap verdi:

1 milyon 100 bin salk çalanmz içinde enfekte saymz, 7 bin 428. Vakalarmz içinde oran yüzde 6,5e yakn. Avrupadaki ortalama yüzde 10-11lerde. Gönlümüz hiçbir çalanmzn enfekte olmamasn ve hayatn kaybetmemesini dilerdi. çalanlarmz için bu dönemde ne yapmamz gerekiyorsa yaptmz düünüyorum.

Ana Sayfaya Git