"Türkiye yeni bir çıkışın eşiğinde"

Başbakan Yardımcısı Şimşek: “İnşallah Türkiye yeni bir çıkışın eşliğinde. Orta ve uzun vadede Türkiye'nin geleceği bu yatırımlardır. Yatırım olmadan kalıcı refah olmaz. Türkiye'nin çıkış formülü budur” dedi.

Haberler 06.08.2017 - 13:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

MARDN - Babakan Yardmcs Mehmet imek, nallah Türkiye yeni bir çkn eliinde. Orta ve uzun vadede Türkiyenin gelecei bu yatrmlardr. Yatrm olmadan kalc refah olmaz. Onun için daha çok üreteceiz, istihdam edeceiz, ihracat yapacaz. Türkiyenin çk formülü budur. Bu nedenle ihracata, yatrmlara, istihdama seferberlik anlayyla çok güçlü destekler veriyoruz. dedi.

çeitli temaslarda bulunmak üzere Mardine gelen imek, Mazda ilçesine geçerek, yapm süren Cengiz Holdinge ait Eti Bakr Metal Geri Kazanm ve Entegre Gübre Tesislerini ziyaret etti.

2018 yl ortasnda üretime balamas planlanan tesis ile ilgili Cengiz Holding Yönetim Kurulu Bakan Mehmet Cengizden bilgi alan imek, üretim sahasn gezdi.

imek, AA muhabirine yapt açklamada, tesiste bulunmaktan duyduu memnuniyeti dile getirdi.

Tesis ile ilgili bilgiye vakf olduunu ancak bu büyüklükte ve dünyada belki ilk bee girecek entegre bir tesis olacan hayal dahi etmediini vurgulayan imek, yatrm ile ilgili birinci elden bilgi almaktan mutluluk duyduunu belirtti.

imek, Bu 1,1 milyar dolarlk yatrm özel sektör tarafndan Dou ve Güneydou Anadolu bölgelerinde Cumhuriyet tarihimizde yaplm en büyük yatrmdr. Bu yatrmn en önemli özellii de orta ve uzun vadede gerek ithalat 600 milyon dolarn üzerinde azaltarak gerekse ihracat potansiyeli olarak belki de yllk 1 milyar dolar Türkiyenin d ticaret açn potansiyel olarak azaltabilecek bir proje. ifadelerini kulland.

- Bölgede istihdam imkan doacak

Yatrmn Mardinin Mazda ilçesinde yaplyor olmasnn önemine deinen imek, dier önemli bir hususun da Küre ilçesinden, Türkiyenin batsndan hammaddenin burada ilenerek bütün dünyaya buradan satlacak olmas olduunu dile getirdi.

imek, bölgenin istihdama, heyecana, gelecek açsndan umuda ihtiyac olduuna iaret ederek, bu projenin bütün bunlar içerdiini aktard.

çünkü dorudan ve dolayl olarak 5 - 6 bin insanmza, kardeimize bu bölgede istihdam imkan doacak. Burann çehresi deiiyor. Özellike entegre bir tesis olduu için demiryolundan tutun da ilçemizin çevre yoluna kadar birçok husus içeren çok önemli çok büyük bir yatrm. diyen imek, bölgede geçmite yaanan skntlara ramen cesaretle giriimde bulunan Cengiz Holding ve bütün çalanlarn can gönülden tebrik ettiini vurgulad.

imek, ülke olarak ihtiyaç duyulan eyin stratejik yatrm olduuna dikkati çekerek, yatrmn baarl olmas, önünün açlmas için hükümet olarak yaplmas gereken özellikle alt yap anlamnda bir takm çalmalar, projeler olduunu, ilçeyi ziyaretinin bunlarn hzlanmasna vesile olmasn diledi.

- Türkiye yeni bir çkn eliinde

Bu ölçekte bu büyüklükte hatta dünya ölçeinde entegre bir tesisin görülmesi, takdir edilmesi ve önünün açlmas gerektiini bildiren imek, sözlerini öyle sürdürdü:

nallah Türkiye yeni bir çkn eliinde. Zor bir dönem geçirdik. Son bir kaç yl Türkiye için çok zor oldu. Bamza gelmeyen felaket kalmad. Ona ramen Türkiye temelleri salam olduu için bu oklara kar büyük direnç gösterdi. Ama orta ve uzun vadede Türkiyenin gelecei bu yatrmlardr. Yatrm olmadan kalc refah olmaz. Onun için biz daha çok üreteceiz, istihdam edeceiz, ihracat yapacaz. Türkiyenin çk formülü budur. Bu nedenle biz ihracata, yatrmlara, istihdama bir seferberlik anlayyla gerçekten çok güçlü destekler veriyoruz. Gereken reformlar yaptk, yapyoruz. nallah Cumhurbakanmzn, Babakanmzn liderliinde hükümet olarak biz sürekli bir ekilde, Türkiye ekonomisini nasl dirençli bir hale getirir, sahada mikro düzeyde önemli projelere nasl ön açarz, gereken destei veririz, vatandamzn sorunlarn nasl çözeriz? diye çalyoruz, çabalyoruz.

- Terörün hedefi ülkemizin bar ve kardeliidir

Babakan Yardmcs imek, bölgede terör örgütünün yatrmlar engellemeye yönelik saldrlarna deinerek, Terör örgütün derdi buradaki kardeimin hak ve özgürlüü, demokrasi standartlar olsa zaten terörün tamamen durmu olmas lazmd. Terör örgütün derdi hukuk, adalet, demokrasi, özgürlük olsayd o zaman silahlarn çoktan betona gömülmü olmas gerekirdi. Bunu yapmadlar tam aksine istismar ettiler ve dars da bunu kullanyor. Bunu herkes biliyor. Terörün hedefi vatandamzn huzuru, ülkemizin bar ve kardeliidir. deerlendirmesinde bulundu.

AK Parti hükümeti döneminde yaplan reformlara ilikin imek, unlar söyledi:

Kim ne derse desin geçmie oranla temel hak ve özgürlükler, demokratik standartlar, alt yap yatrmlar, eitim, salk vatandaa hizmet anlamnda nereden bakarsanz bakn inanlmaz bir çaba içerisinde olduk. Mükemmel miyiz? Deiliz. Daha yaplacak çok i var. Terör örgütünün çabalar sadece ve sadece vatandamza, buradaki Kürt kardelerime daha çok zulüm, daha çok geri kalmlk, daha çok cehalet ve daha çok sknt olarak dönüyor. Bu çok açk ve net. Onlarn derdi buradaki kardelerimizin refah, huzuru, bölgenin bar, kardelii deil. O olsayd zaten sorun kalmamt. Biz ne yaptk ret ve inkar siyasetine son verdik.

- Terörle en güçlü ekilde mücadele edeceiz

imek, bu oyunlarn hepsinin bozulduunu ve bundan sonra da bozulacan vurgulayarak, Ortadouda karde kavgasnn sonuçlarnn herkesçe görüldüünü belirtti.

Küresel aktörlerin büyük bir oyunu nasl sahnelendiini akll Kürt ve Türk vatandalarn gördüüne iaret eden imek, bu nedenle vatandan bu oyuna gelmeyeceini, terör örgütüne burada alan açmayacan dile getirdi.

imek, terörle mücadeledeki kararlla dikkati çekerek, Bu kararllk devam edecek. Biz vatandamz ayr, terör örgütünü, terörizmi ayr tutuyoruz. Terör dünyann belas ve bir insanlk suçu. Onun için terörle en güçlü ekilde mücadele edeceiz. dedi.

Vatandan ii a, temel hak ve özgürlükleri, demokrasinin standartlar için ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceklerini anlatan imek, unlar kaydetti:

Geçici olarak darbe giriimi ve terör nedeniyle Türkiye zor bir döneme girdi. OHAL var. Ama bizim uzun vadede Türkiyede daha çok demokrasi daha çok hak ve özgürlük ekseninde, kardelik hukuku içerisinde sorunlar çözme irademiz asla ve asla azalmamtr, kaybolmamtr. Kaybolmayacak da. Zaten terörle mücadelenin en güçlü taraf bu taraftr. Terörle mücadele edeceksek bu çerçevede edeceiz. nallah kardeliimiz, beraberliimiz ve bu güzelim Türkiyeye daha çok yatrm için çabalayacaz.

Mehmet imek, daha sonra içilerle yemek yedi, hatra fotoraf çektirdi.

imeke ziyaretinde Mardin Valisi Mustafa Yaman, AK Parti Mardin milletvekilleri Orhan Mirolu ve Ceyda Bölünmez çankr da elik etti.

- Tesis

Mardinin Mazda ilçesinde 1,289 milyar dolar yatrmla yapm devam eden Eti Bakr A.ye ait Metal Geri Kazanm ve Entegre Gübre Tesisleri, 5 ana 12 yardmc tesisi içeriyor. 2018 yl ortasnda üretime balamas planlanan tesiste yapm aamasnda 3 bin kiiye dorudan, 15 bin kiiye dolayl istihdam salyor. letme aamasnda ise bin kiiye dorudan, yarataca ekosistem ile 5 bin kiiye dolay i imkan salayacak.

Fabrikann üretime balamasyla ylda 350 milyon dolarlk gübre ithalat, 270 milyon dolar metal ithalat ikame etmesi veya ihracat salanarak ülke ekonomisine katk salamas öngörülüyor.

Ylda 1,1 milyar dolarlk gübre ithal edilen Türkiyede, yerli üretim ise yüzde 95 orannda ithal hammadde ile gerçekletiriliyor. Mazda Gübre Fabrikasnda ise hammaddenin yüzde 85i yurt içinden salanacak. Kendi elektriini de kendisi üretecek fabrika ilk etapta Türkiyedeki gübre pazarnn yüzde 20sine sahip olacak. Ylda 200 bin DAP, 550 bin ton da NP olmak üzere 750 bin ton gübre üretilecek fabrika, Akdenizde Mersin, Karadenizde ise Samsun hattnn dousunda kalan bölümün tek gübre fabrikas olma özelliini de tayacak ve Harran Ovas ile GAPn gübre ihtiyacnn tamamn karlayacak.

Ana Sayfaya Git