Türkiye'de Kürt olmak zor ama Türk olmak da kolay değil

CUMHURİYET Halk Partisi Diyarbakır İl Başkanlığı'nın, 'Eşit Koşullarda Bir Arada Yaşamak' konulu panelinde konuşan CHP Samsun İl Başkanı Tufan Akçagöz, "Türkiye'de Kürt olmak zor bunu biliyorum ama inanın Türk olmak da o kadar kolay değil, onu bilin" dedi.

Haberler 25.02.2018 - 12:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

CHP Diyarbakr l Bakanl Eit Koullarda Bir Arada Yaamak konulu panel düzenledi. Bir otelde düzenlenen panele CHP PM üyesi Yldrm Kaya, Diyarbakr l Bakan Mehmet Sayn, Samsun l Bakan Tufan Akçagöz, Konya l Bakan Bar Bekta, Edirne l Bakan Fevzi Pekcanl, HDP e bakan yardmclar, sivil toplum kuruluu temsilcileri ile partililer katld. Panel öncesi Sur ilçesinde yaanan çatmalarn yer ald slayt gösterisi sunuldu.

Daha sonra Diyarbakr l Bakan Mehmet Sayn, il bakanlarnn kente gelmesinden mutluluk duyduunu belirterek, Sur olaylarnda evlerini terk etmek zorunda kalan vatandalarn Cumhuriyet Halk Partisi olarak yanlarnda olduklarn söyledi.

Panelde bir konuma yapan CHP Samsun l Bakan Tufan Akçagöz, Diyarbakrdaki panel toplantsn hazrlarken, iaret etmeleri gereken noktalarla ilgili çalmalar yaptklarn belirterek, Hakikaten, uzaktan bakmakla, gelip görmek arasnda dalar kadar fark var. Ancak slaytlarda da gördük, birçok milletvekilimiz buraya gelmi, bu sorunu Surda yaanan ya da öncesinde, sonrasnda yaanan sorunlar parlamento kürsüsünden Türkiye kamuoyu ile paylam. Ancak daha çok eyler yapmak lazm, baka eyler de yapmak lazm. Türkiyede Kürt olmak zor bunu biliyorum ama inann Türk olmak da o kadar kolay deil onu bilin. 1993 ylnda milli güvenlik dersimize asker muvazzaf gelirdi, lise son snf örencisiyim. O zaman çatmalar devam ediyor, insanlar ölüyor, ehit tabutlar geliyor. Güneydouda çaltn söyledi. Ve kendince Kürt sorunuyla ilgili bir takm eyler açklad. Dedi ki; Kürt diye bir ey yok, aslnda onlar ayn kavmin devamdr. Kendi tezlerini söyledi. Daha sonra ben okudukça, o binbann tezi olmadn örendim. Bunu Türkiyede zaman zaman bu hezeyana kaplan herkes söylemi. Ancak 1994 ylnda ben Hukuk Fakültesini kazandmda o binbann yok dedii Kürt arkadalarmla ayn sralarda ders dinledik, beraber halay çektik, türküler söyledik dedi.

KUCAKLAMAYI GÜNEYDOUSUZ GERçEKLETRMEK MÜMKÜN DEL

Bir inkar politikasnn uygulandn anlatan CHPli Akçagöz, Ben o hezeyan srtmdan atabildim ya atamayanlar. Türkiyenin batsnda hala belki de bu yarglarla yürüyenler var. Problemi görmezden gelmek sorunu ötelemek, sorunu halnn altna süpürmek, hakikaten bir çözüm yolu, bir seçenek olarak deerlendirilmemeli. Hala bunlardan siyaset olarak medet umanlar var. Milyonlarca dolarlk daha güçlü ekonomimiz olabilirdi. Ancak, Türkiye ekonomisini maalesef baka ilere harcamak zorunda kaldk. Bizim mutlaka ve mutlaka Türkiyenin kucaklamas o dediimiz zemini Diyarbakrsz, Malatyasz, Adyamansz, Güneydousuz gerçekletirmemiz mümkün deil. Türkiye Cumhuriyetini kuran irade ve bu iradenin için de Kürtler de var. u anda yaadmz skntlar biz, eer bir masaya oturup çözmeye çabalamazsak kimse bize gelip uzaydan yardm etmeyecek. Cumhuriyet Halk Partisinin bugüne kadar yapm olduu çalmalar, daha önceki dönemde bizim bal bulunduumuz yapy temsil eden Sosyal Demokrat Halkç partinin yapm olduu çalmalar az, çok fikir sahibi olmak için yeterli. Ama bundan sonra daha önemle, daha ciddiyetle Türkiyenin Kürt sorununa ve bölgede baka sorunlarna da eilmesi gerekiyor diye konutu.

Daha sonra Edirne ve Konya il bakanlar ile PM üyesi Yldrm Kaya da birer konuma yapt. Yaplan konumalarn ardndan CHPliler, salonda bulunan siyasi parti ve STK temsilcilerinin sorularn yantlad.

Ana Sayfaya Git