Türkiye'nin dönüm noktası: Çanakkale Deniz Zaferi

Çanakkale'de 18 Mart 1915'te kazanılan deniz zaferi, Türk tarihinde bir dönüm noktası oldu ve Çanakkale'nin geçilmezliğini kanıtladı

Haberler 18.03.2018 - 13:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çanakkalede 18 Mart 1915te elde edilen deniz zaferi, tarihte bir dönüm noktas oldu ve çanakkalenin geçilmezliini kantlad.

Birinci Dünya Savandaki pek çok cephe ve muharebe alanlar arasnda, taraflar en çok etkileyen, bugün de dünya tarih literatüründe en çok anlan cephe olan çanakkalede, dünya denizlerine çktndan bu yana hiç yenilmeyen, bu özelliiyle de yenilmez armada olarak tarihe geçen ngiliz donanmas ar bir yenilgiye uratld.

ngiltere, Fransa, talyann sömürge ülkelerinden getirdii milletlerin çocuklarn savaa sürmesinin yan sra kara, deniz ve hava kuvvetlerinin ilk kez kullanlmasyla da özel bir öneme sahip çanakkalede dünya muharebesi yaand.

Birinci Dünya Savann hemen öncesinde girdii savalar, ülke içindeki karklklar ve ekonomik skntlarn yan sra çeitli sorunlarla uraan Osmanl Devleti, girmek istemedii savaa itilerek dahil edildi. Avrupadaki savan mevzi çatmalarna dönümesi üzerine ngiltere, çanakkale ya da Balkanlarda yeni bir cephe açp stanbulu ele geçirerek, Osmanl Devletini Almanyadan ayrmay amaçlad.

Osmanl güçlerinin 3 ubat 1915te Süvey Kanalna taarruzu sonuç vermeyince ngiltere, Msrdaki güçlerini boazlara yöneltti.

Bütün planlarn önceden yapan ve kesin kazanacan düünen ngiltere donanmas, Türk milletinin tecrübesi, bilgisi ve askerlerinin birikimiyle çanakkaleye gömüldü.

- lk bombardman 19 ubatta balad

tilaf devletleri, 12si ngiliz, 4ü Fransz olmak üzere 16 muharebe gemisi, 6 muharip, 14 mayn arama tarama ve 1 uçak gemisinden oluan donanmasyla 19 ubat 1915 sabah, Müstahkem Mevki Methal Grubu Bataryalarna bombardman balatt.

Methal Grubunda Erturul, Seddülbahir, Kumkale, Orhaniye bataryalar ile Erenköy civarnda yerletirilmi bir ksm seyyar obüs bataryas, Merkez Grubunda ise Anadolu ve Rumeli bataryalar bulunuyordu.

Hava artlarnn olumsuzluu nedeniyle ikinci bombardman 25 ubatta yapld. 26 ubat-17 Mart arasnda ise itilaf devletleri donanmas ileri teknoloji sistemleriyle mayn arama taramas gerçekletirdi. Ancak 17-18 Mart gecesi Binba Nazmi Bey ve Yüzba Hakk Beyin komutasndaki Nusrat Mayn Gemisi, Erenköy koyuna ve Boaza mayn döedi.

- Nusratn 26 mayn

18 Mart günü çanakkale boazn geçmek için bir kez daha harekete geçen itilaf devletleri donanmasna yönelik saat 11.15te ilk atlarla büyük bir taarruz balatld. Önemli gemilerin ilk taarruzda yara almasnn ardndan savrulan ngiliz ve Fransz donanmas, güneye yöneldi. Erenköy mevkiine gelen gemiler, bu kez de Nusrat Mayn Gemisinin döedii 26 adet maynla kar karya kald. Maynlara çarpan gemilerin batmas ve yan yatmasyla tarihin ak deiti.

Ayrca Rumeli kylarnda Seyit Onbann att 275 kilogramlk top mermisinin de itilaf devletlerinin geldikleri gibi gitmelerinde büyük yeri oldu.

Saat 18.00e kadar süren iddetli çatmalar sonunda, itilaf devletleri donanmasnn üç muharebe gemisi Bouvet, Irresistible ve Ocean zrhllar batarken 2 muharebe gemisi ile 1 muharebe kruvazörü de yara ald.

Olaanüstü anlarn yaand savata Osmanl Devleti kesin zafer elde etti. Bu zafer, tarihe çanakkale Deniz Zaferi olarak geçti ve çanakkalenin geçilmezlii tüm dünyaya ispat edildi.

Ana Sayfaya Git