Türkiye'nin koronavirüsle mücadelesinde son 24 saatte yaşananlar

Türkiye'de son 24 saatte 1182 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu, 15 kişi hayatını kaybetti, toplam vaka sayısı 240 bin 804, can kaybı 5 bin 844 oldu.

Haberler 11.08.2020 - 09:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakanlnn internet sitesinde yer alan ve Bakan Fahrettin Kocann da Twitterdan paylat, Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosunun güncel verilerine göre, bugün 61 bin 446 test yapld, 1182 kiiye Kovid-19 tans konuldu.

Son 24 saatte 15 hasta vefat etti, 1103 kii iyileti. Kovid-19 tedavisi tamamlananlarn says ise 223 bin 759 oldu.

Toplam test says 5 milyon 263 bin 816, vaka says 240 bin 804, vefat says 5 bin 844 olarak kaytlara geçti.

Ar hasta says 596, hastalarda zatürre oran ise yüzde 8,1 oldu.

AI KONUSUNDA NSANLAR ÜZERNDE KLNK çALIMA SAFHASINA GELND

TÜBTAK Mükemmeliyet Merkezleri Açl Töreninde konuan Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, A çalmalarmzda 2 a adaymz, hayvan deneylerini baarl bir ekilde tamamlad. Bunlardan birisi etik kurulu onayn da alarak insanlar üzerinde klinik çalma safhasna geldi. ifadelerini kulland.

Özel sektör, üniversite ve devlet i birliiyle Kovid-19a kar a ve ilaç gelitirme projelerinde de önemli mesafe katedildiini belirten Erdoan, Dünya Salk Örgütünün listesinde yerli a gelitiren ülkeler arasnda ABD ve çinin ardndan Türkiyenin 3. srada yer aldn vurgulayarak, TÜBTAK öncülüünde oluturulan Kovid-19 Türkiye Platformu 8 farkl a ve 10 farkl ilaç projesi yürütüyor. Gerek a ve ilaç çalmalarn yürüten bilim adamlarmza gerekse bu süreçte sorumluluk üstlenen kurulularmza gereken destei veriyoruz, vereceiz. TÜBTAK Gebze Yerlekesinde a ve ilaç gelitirilmesine imkan veren, büyük deney hayvanlar laboratuvar da dahil olmak üzere ileri seviye bir merkez kuruyoruz. dedi.

Cumhurbakan Erdoan katld Kocaeli Üniversitesi Salk Tesisleri ve Aratrma Merkezleri Açl Töreninde yapt konumada da, Hiçbirimizin ihmalkar davranarak ne kendimizin ne de sevdiklerimizin saln riske atma lüksü yoktur. Bizim inancmzda önce tedbir, sonra tevekkül gelir. Rehavetin, duyarszln, kurallara kar kaytsz davranmann sonu ya pimanlktr ya da hastalktr. deerlendirmesinde bulundu.

Konumasnda, Muhalefetin sürekli eletirdii, gereksiz dedii salk yatrmlarmzn kymeti salgn döneminde çok iyi anlalmtr. ifadelerini kullanan Erdoan unlar kaydetti:

Maalesef maskesini takmayan veya maske bulundurup da çenesinin altnda barndran vatandalarm var. Yanl yapyoruz. Bütün bunlar bize bir eyi ikaz etmeli. Allah göstermesin. Bütün bu süreç içinde vefat edenlerin saysn duyuyorsunuz, görüyorsunuz. Öbür tarafta hastanelerde maalesef u anda yer alanlarn durumunu görüyorsunuz. Biz, bu ihmallerden çok çektik. Açk plajlar, vesaire. Lütfen bu dönem içinde bunlar brakalm ve sabrla u dönemi atlatmaya gayret edelim. Hiçbirimizin ihmalkar davranarak ne kendimizin ne de sevdiklerimizin saln riske atma lüksü yoktur.

BAKAN KOCA: POZTF VAKAYA DÖNÜME ORANLARI MAYIS AYINA KIYASLA TÜRKYE GENELNDE 1,3 KAT ARTTI

Twitter hesabndan son verileri deerlendiren Salk Bakan Fahrettin Koca ise, Test saymz, salgn boyunca en yüksek olduu dünkü seviyenin biraz altnda. Yakn zamanlarda vaka saylarnn en çok artt illerimizden Gaziantepte, son bir hafta içinde ortalama vaka saylar yüzde 10 dütü. 25 ilimizde son 2 gündür entübe hastamz yok. ifadelerini kulland.

Koca, Kovid-19 temasl kiilerin pozitif vakaya dönüme oranlarn açklad. Pozitif vakaya dönüme oranlar mays ayna kyasla Türkiye genelinde 1,3 kat arttn belirten Koca, u bilgileri paylat:

Temasl kiilerin pozitif vakaya dönüme oranlar mays ayna kyasla Türkiye genelinde 1,3 kat artt. ller baznda art örnekleri anlurfa 1,7, Ankara 1,6, Diyarbakr 1,4, Gaziantep 1,3 kat. Bu verilerden çkarmanz gereken sonuç maske, mesafe, temizlik uyarsdr.

Bakan Koca, katld Kocaeli Üniversitesi Salk Tesisleri ve Aratrma Merkezleri Açl Töreninde yapt konumada ise Salgn riski ortadan kalkm deil hatta artarak devam etmektedir. Normalleme, mücadeleden geri adm atmak anlamna gelmemelidir. Maske ve mesafe kuralna uymal, el temizliine her zamankinden daha fazla önem vermeliyiz. Tedbirlere uyarsak tehdit ortadan kalkacaktr. Tedbirlere hassasiyetle uyarsak bugüne kadar elde ettiimiz kazanmlar kaybetmemi olacaz. diye konutu.

TÜRKYEYE GR-çIKILARDA UYGULANAN PCR TESTLER çN YEN DÜZENLEME

Türkiyeye hava veya kara yoluyla giri çk yapacaklarn Kovid-19 PCR testleri, Salk Bakanl tarafndan ruhsatlandrlan tüm laboratuvarlarda çallabilecek.

Salk Bakanlndan 81 ilin valiliine Kovid-19 PCR testi ve izolasyonu ilemlerine ilikin yaz gönderildi. Düzenlemeyle, profesyonel sporcularn müsabakalar önceki olas üphe ve taramalarnda yaplacak Kovid-19 PCR testleri de Bakanlk tarafndan ruhsatlandrlan mikrobiyoloji laboratuvar ruhsat olan tüm kurulularda yaplabilecek.

Ana Sayfaya Git