Türkiye'nin özgün helikopteri uçuşa gün sayıyor

Türkiye'deki genel maksat helikopter ihtiyacının özgün bir platformla karşılanması amacıyla yürütülen program kapsamında T625 Genel Maksat Helikopteri'nin ilk prototipinin üretimi tamamlandı, yer testlerine geçildi.

Haberler 20.08.2018 - 10:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyedeki genel maksat helikopter ihtiyacnn karlanmas amacyla gelitirilen T625 Genel Maksat Helikopterinin ilk prototipinin üretimi tamamland. Tasarm ve üretimi yerli olan helikopter, youn sistem ve yer testleri sonrasnda gökyüzüyle bulumaya hazrlanyor.

Savunma Sanayii Bakanl koordinasyonunda Türk Havaclk Uzay Sanayii (TUSA) tarafndan yürütülen Özgün Helikopter Programnda bir süredir devam eden tasarm ve üretim faaliyetlerinde önemli bir aamaya gelindi.

Helikopter prototiplerinden ilki, üretimin tamamlanmasnn ardndan yer ve uçu testlerinin yaplaca tesislere intikal etti. Burada prototip üzerinde yaplacak youn sistem ve yer testleri sonrasnda uçu testlerinin balatlmas öngörülüyor.

T625 Genel Maksat Helikopterinin gövde, güç aktarma organlar, rotor sistemi, ini takm ve otopilot gibi sistemlerinin tamam TUSAn imzasn tayor. Ayrca helikopterin aviyonik sistemleri de milli ve yerli olarak tasarlanp üretildi.

Bu nitelikleriyle T625, alannda Türkiyenin teknolojik katma deerinin en yüksek olduu ürünlerin banda geliyor.

- Ataktaki bilgi ve tecrübeyle gelitirildi

Türk Silahl Kuvvetleri ve dier kurumlarn, genel maksat helikopteri ihtiyaçlarnn özgün bir platformla karlanmas hedefiyle yürütülen Özgün Helikopter Program, 15 Haziran 2010da toplanan Savunma Sanayii cra Komitesi (SSK) kararyla balatld.

Program için 26 Eylül 2013te TUSAla sözleme imzaland.

T625 helikopteri, en zorlu iklim ve corafyalarda dahi yüksek irtifa ve yüksek scaklkta, gece ve gündüz koullarnda etkin ekilde faaliyet gösterebilecek.

Atak Program süresince kazanlan bilgi, birikim, tecrübe ve yetenek havuzu temel alnarak balanlan Özgün Helikopter Program kapsamnda, yapsal ve aviyonik sistemlerin yan sra transmisyon, rotor ve ini takmlar gibi kritik öneme haiz sistemlerin tasarmlar ve üretimleri de tamamen milli kaynaklar kullanlarak gerçekletirildi.

- Geni görev yelpazesi

Helikopter, geni görev yelpazesine sahip olmasndan ötürü tama, VIP, kargo, hava ambulans, arama kurtarma ve ky ötesi tama görevlerini icra edebilecek.

Helikopter 2 mürettebat, 12 yolcu kapasitesine sahip bulunuyor.

Helikopterin Avrupa Havaclk Emniyeti Ajans ve Sivil Havaclk Genel Müdürlüü tarafndan sertifiye edilmesiyle ilgili çalmalar programla birlikte sürdürülüyor.

Ana Sayfaya Git