'TURKOVAC'ı en kısa zamanda seri üretime geçirmeyi taahhüt ediyoruz'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Yaygın ulusal aşılama programımızla 18 yaş üstü nüfusumuzda ikinci doz aşılanma oranında yüzde 70 hedefine çok yaklaştık. Ayrıca TURKOVAC ve diğer milli aşı adaylarımızı en kısa zamanda seri üretime geçirerek tüm insanlığın kullanımına sunmayı taahhüt ediyoruz" dedi.

Haberler 29.09.2021 - 00:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Erdoan, New Yorktaki Birlemi Milletler (BM) 76nc Genel Kurulu kapsamnda ABD Bakan Joe Bidenn ev sahipliinde düzenlenen, Küresel Covid-19 çevrimiçi Zirvesi: Pandemiyi Bitirme ve Gelecektekilere Hazrlk çin Yeniden na zirvesine video mesajla katld. Cumhurbakan Erdoan, ABD Bakan Bidena bu etkinlii organize ettii ve daveti için teekkür ederek, nsanlk yaklak 2 yldr ei benzeri görülmemi bir imtihan veriyor. Bu süreçte dayanma sergilememiz halinde bu musibetten kurtulabileceinizi örendik. Türkiye olarak dünya nüfusunun en az yüzde 70inin alanmas, bütün ülkelerde test, tehis, tedavi, tespit ve tedbir araç ile imkanlarnn güçlendirilmesine ve küresel düzeyde daha iyi bir salk mimarisinin inasna dair hedefleri ilkesel olarak destekliyoruz dedi.

TURKOVACI SER ÜRETME GEçRECEZ

Türkiyenin, bu süreçte çok sayda ülkeye ihtiyaç duyduklar tbbi malzemelerin temininde yardmc olduunu ve bu hedeflere ulama gayretlerine de imkanlar ölçüsünde gereken katky salayacan vurgulayan Erdoan, Krlgan ve dezavantajl kitlelerin, a, tan, tedavi ve kiisel koruma araçlarna eriiminin desteklenmesi hem evrensel salk hakkdr hem ahlaki açdan zaruridir. Ülkeler arasndaki gelir farkllklar aya ve salk hakkna eriimde engel tekil etmemelidir. Bu konuda uluslararas i birlii ve dayanmann azami derecede salanmas hayati öneme haizdir. Adil, bilimsel ve insani yaklam bunu gerektirmektedir. Bu anlayla 159 ülke ve 12 uluslararas kurulua tbbi ekipman ve salgnla mücadelede ihtiyaç duyulan dier kritik malzemeyi ulatrdk. Baka ülkelerden tedarik ettiimiz alarn bir ksmn talep eden ülkelerle paylatk. Yaygn ulusal alama programmzla 18 ya üstü nüfusumuzda ikinci doz alanma orannda yüzde 70 hedefine çok yaklatk. Ayrca TURKOVAC ve dier milli a adaylarmz en ksa zamanda seri üretime geçirerek tüm insanln kullanmna sunmay taahhüt ediyoruz diye konutu.

YEN KÜRESEL SALGIN ZAMAN MESELES

Cumhurbakan Erdoan, bundan sonraki süreçte Küresel Covid-19 Zirvesinin taahhütlerini de göz önünde bulundurarak az ve düük orta gelirli ülkeler için üzerlerine düeni yapmaya devam edeceklerini belirterek, Salgn küresel salk mimarisindeki birçok eksiklii de gözler önüne sermitir. Bu salgndan çkarlan dersler nda çok tarafl sistemi küresel salk tehditlerine kar daha salam ve hazrlkl hale getirmek gelecek nesillere olan borcumuzdur. Yeni bir küresel salgn ihtimal deil, sadece zaman meselesidir. Bu nedenle tespit edilen noksanlklarn giderilmesi de bir seçenek deil, siyasi bir sorumluluktur. Türkiye Covid-19dan sonra her bakmdan daha güçlü bir dünya için sergilenecek gayret kulvarnda yerini almaya hazrdr dedi.

Ana Sayfaya Git