Tutuklu HDP Milletvekili Baluken için 47 yıl hapis istendi

HALKLARIN Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken, tutuklu yarglandığı davada tahliye edilmezken, esas hakkındaki görüşünü açıklayan savcı 47 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmasını istedi.

Haberler 28.09.2017 - 09:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bingöl Cumhuriyet Basavclnn sürdürdüü soruturma kapsamnda 4 Kasm 2016 tarihinde tutuklanan ve 30 Ocakta tahliye edilmesine ramen yaplan itiraz ile 21 ubatta yeniden tutuklanan HDP Diyarbakr Milletvekili dris Balukenin tutuklu yargland davada yarglanmasna devam edildi. Diyarbakrdaki 8inci Ar Ceza Mahkemesinde görülen durumaya Sincan Cezaevinde tutulan Baluken SEGBS üzerinden katlrken, avukatlar duruma salonunda hazr bulundu. Durumay, HDP milletvekilleri Ziya Pir, Nimetullah Erdomu ile HDPli yöneticiler ve Balukenin ailesi de izledi.

BALUKENE CEZA STED

Davaya ilikin esas hakkndaki görüünü açklayan savc, Balukenin katld basn açklamas ve yürüyüler, yapt açklamalarda Örgüt üyelii, 5 kez ayr ayr Örgüt propagandas yapmak ve 4 kez ayr ayr Toplant gösteri yürüyüleri kanuna muhalefet etme suçlarn ilendiini ileri sürerek, toplam 11 yldan 47 yla kadar hapis ile cezalandrlmasn istedi. Baluken hakknda Devletin birliini ve bütünlüünü bozmak iddiasyla açlan davann, suçun yasal unsurlar gerçeklemedii gerekçesiyle düürülmesine, dier davalar hakknda ise erteleme ve beraat karar verilmesini istedi.

HDP Milletvekili dris Baluken, hakknda açlan davann hukuki olmaktan çok siyasi bir dava olduunu savunarak, yasama dokunulmazl olmasna ramen mevcut yasalar, Anayasa ve AHM sözlemesine aykr bir ekilde bir yla yakn süredir tutuklu yarglandn ve yasama faaliyetinin engellendiini söyledi. Mahkemenin daha önce hakknda verdii tahliye gerekçesinde bir deiiklik olmamasna ramen halen tutuklu yarglandn ifade eden Baluken, öyle dedi:

Dava suçlamaya konu olan konumalarn tamam siyasi parti faaliyetidir. Yaptm bu konumalar yasama sorumsuzluu kapsamndadr dedi. 2011 ylnda Demokratik Toplum Kongresinde (DTK) yapt bir konuma nedeniyle yarglandn, ancak 2012 ylnda dönemin Meclis bakannn yeni anayasa çalmalar için DTKy Meclise davet ettiini hatrlatan Baluken, Böyle bir çifte standart olur mu? Ortada torba haline getirilmi bir iddianame var. Bu dosyann içerisinde suç tekil edecek bir kant yoktur. Benin yarglanmam Anayasann ihlalidir. Bu davada suçlamaya konu olacak somut bir delil yok. Beraat demiyorum, tahliye de demiyorum, bu dosyann düürülmesini talep ediyorum.

BAYDEMR SAVUNMASI

Balukenin avukat Reyhan Yalçnda Baydemir ise savclk görüünün eksik, özensiz inceleme, delillerin tamam toplanmadan hazrlandn ve bunun düündürücü olduunu ifade etti. ddianamede, müvekkilinin 15 Kasm 2011de bir cenaze törenine katldnn belirtildiini, ancak müvekkilinin o tarih ve saatte Meclis kürsüsünde konuma yaptna dikkat çeken Yalçnda, dava dosyasna konulan 2 CDyi adliye personeli dahil hiç kimsenin açamadn söyledi. Müvekkilinin Meclis kürsüsünde yapt konumalar darda tekrar ettii için yarglandn belirten Yalçnda, tahliye edilmesini istedi.

Avukat Mehmet Emin Aktar da, savclk görüünün dava dosyasnda toplanacak delil olmadnn bir göstergesi olduuna iaret ederek, kantlar karatma üphesi kalmayan, tutukluluun devam için bir gerekçe olmayan müvekkilinin tahliyesini istedi.

Avukat savunmalar ardndan ara kararn açklayan mahkeme heyeti, kuvvetli suç üphesinin varln gösteren somut delillerin olmas, adli kontrol tedbirlerinin yetersiz kalaca ve tutuklama tedbirinin ölçülü olduu gerekçesiyle Balukenin tutukluluk halinin devamna karar verdi. Mahkeme, eksikliklerin giderilmesi için durumay erteledi.

Ana Sayfaya Git