Tütün üreticileri hapis cezalarıyla karşı karşıya

CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, tütün üreticileri ve ticaretini yapanların hapse girmesine neden olacak 'Kaçakçılık Yasası'nın' ertelenmesi için bir kanun teklifi verdi.

Haberler 17.05.2019 - 02:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tütüncülüün kaçakçlk statüsünde deerlendirilmesine neden olacak yasa 45 gün sonra yürürlüe giriyor. Yasayla birlikte tütün üreticileri ve ticaretini yapanlarn tamam 3 ila 6 yl arasnda hapis cezalaryla kar karya kalacak.

Kaçakçlak yasas olarak bilinen yasann yürürlüe giriinin 2 yl süreyle ertelenmesi gerektiini söyleyen CHP Adyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere meclise kanun teklifi verdi.

Hapis cezalar nedeniyle tütüncülerin hasattan sonra tütünü satp satamayacan bilmediini vurgulayan Tutdere, Meclis Genel Kurulunda yapt konumada, kanun teklifi için tüm gruplardan destek istedi:

Bu ar cezalar öngören bu yasann hiç olmazsa gerekli yasal çalmalar yaplncaya kadar en az iki yl süreyle ertelenmesi üreticilerimizin, çiftçilerimizin yararna olacaktr, bu konuda herkesten duyarllk bekliyoruz.

TÜTÜN ÜRETCSNN UYKULARI KAçIYOR

çiftçilerin ve köylülerin özellikle pahal mazot fiyatlar, ilaç fiyatlar ve tarmdaki girdi fiyatlarndan madur olduklarn söyleyen CHP Adyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, tütün üretiminin bakenti olarak tanmlad Adyamandaki, üreticilerin sorunlarn dile getirdi:

Özellikle Mays ve Haziran, tütün dikim aylardr. u an tarlada, günete çalan tütün üreticilerimizin çok ciddi bir kaygs var. Nedir bu kayg? u an diktii tütünü önümüzdeki dönem hasattan sonra satp satamayacann garantisinin olmamas, bütün tütün üreticilerinin uykusunu kaçryor. Özellikle geçen dönem, bu Parlamentodan -Kaçakçlk Kanununa eklenen bir fkrayla- yetkili kurumlardan yetki belgesi almadan tütün satan, sata arz eden, nakleden, bulunduranlara üç yldan alt yla kadar hapis cezasn öngören bir yasa çkmt. Bu yasann yürürlük tarihi 2 Temmuz 2019. Dolaysyla krk be gün sonra bu yasann yürürlüe girmesi söz konusu olacak. Tabii ki bu tablo karsnda bata Adyaman tütüncüleri, Türkiye genelindeki tütün üreticileri ve çiftçilerimiz u anda ciddi anlamda kayg duyuyorlar.

CHP Adyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, Kaçakçlk Yasasnn ertelenmesi için kanun teklifi verdi.

KABAHAT çFTçNN DEL KURUMLARIN, CEZAYI çFTçYE YÜKLEMEMEK GEREKR

Daha önce Parlamentoda çkan yasayla, tütün üreticilerinin kurduklar kooperatifler araclyla tütünün alnmas ve satlmasnn önünün açldn belirten Tutdere, yasaya ramen, ilgili kurumlarn ve bakanlklarn gerekli çalmalar yapmadklarn söyledi:

Daha önce Parlamentoda çkan yasayla, tütün üreticilerinin kurduklar kooperatifler araclyla tütünün alnmas, satlmas, ticaretinin önü açlmt ancak bu yasaya paralel olarak ilgili kurumlar, ilgili bakanlklar bugüne kadar bu kooperatiflerin üretim tesislerinin kurulmas, bunun iç piyasada pazarlanmas konusundaki yönetmelikleri ve mevzuat çalmalarn maalesef yapamadlar. Bunu yapamadklar için de kurulan kooperatifler kt üzerinde kald, tesisleemediler, üreticiler bir araya gelip mevzuata uygun tesisleme yapamadlar, gerçekletiremediler. Burada kabahat kurumlarn, idarenin. Kurumlarn kabahatinin, kurumlarn görevlerini zamannda yapmam olmasnn dourduu sonuçlar, cezalar çiftçilerimiz çekecektir. Bu nedenle özellikle bütün parti gruplarndan bir talepte bulunuyorum Türkiyedeki tüm tütüncüler adna: 2 Temmuzda yürürlüe girecek olan bu yasann, bu ar cezalar öngören bu yasann hiç olmazsa gerekli yasal çalmalar yaplncaya kadar en az iki yl süreyle ertelenmesi üreticilerimizin, çiftçilerimizin yararna olacaktr, bu konuda herkesten duyarllk bekliyoruz.

Ana Sayfaya Git