Üç aylar başladı!

İslam aleminde recep, şaban ve ramazanı kapsayan rahmet, bereket ve manevi yenilenme mevsimi üç aylar, 25 Şubat Salı günü başlıyor

Haberler 25.02.2020 - 11:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

slam aleminde recep, aban ve ramazan kapsayan manevi yenilenme ve arnma mevsimi üç aylar, 25 ubat Sal(bugün) günü balyor.

Recep aynn cumaya balanan ilk perembe akam 27 ubatta, Regaip Kandili idrak edilecek.

Müslümanlara oruç tutma, Kuran- Kerim okuma ve sadaka verme gibi ibadetlere daha çok yönelmeleri tavsiye edilen bu aylarda, Miraç ve Berat kandilleri ile Kadir Gecesi de idrak ediliyor.

Diyanet leri Bakanl Din leri Yüksek Kurulu Uzman Üzeyir Öztürk, slam inancnda recep, aban ve ramazan aylarnn mukaddes kabul edildiini belirtti.

Hazreti Muhammedin recep ay geldiinde Ya Rabb, recep ve aban ayn bizim için bereketli kl, mübarek eyle ve bizi ramazan ayna ulatr. diye dua ettiini hatrlatan Öztürk, ramazan aynda oruç tutmann farz olduunu, recep ve aban aylarnda ise Hazreti Muhammedin dier aylara göre daha fazla nafile oruç tuttuunu söyledi.

Öztürk, slama göre önemi ayet ve hadislerle vurgulanan bu zaman dilimlerine üç aylar ismini Türk milletinin verdiine iaret ederek, Bu da halkmzn bu aylar ne kadar sevdiini ve ne kadar önem verdiini göstermektedir. diye konutu.

ZLKADE, ZLHCCE, MUHARREM VE RECEP AYLARI HARAM AYLARDIR

Recep aynn slamn geliinden önce de mukaddes kabul edilen bir ay olduunu anmsatan Öztürk, bu ay geldiinde Arap kabileleri arasnda harp etme, baskn ve çapulculuk yapmann yasaklandn, herkesin kendisini bu ayda güven içinde hissettiini anlatt.

Öztürk, slam geldikten sonra da bu aya olan hürmetin devam ettiini dile getirerek, unlar söyledi:

Kuran- Kerimde öyle buyrulmaktadr, Allahn gökleri ve yeri yönettii günkü yazsna göre aylarn says 12dir. Bunlardan dördü haram aylardr. Bu, dosdoru bir nizamdr. Öyleyse o aylar içinde kendinize yazk etmeyin. Bu ayeti kerimede iaret edilen haram aylarn zilkade, zilhicce, muharrem ve recep aylar olduu Hazreti Peygamberin hadisiyle sabittir.

Üç AYLAR SEVAPLARLA BEZENME MEVSMDR

Öztürk, insanlk için bir hidayet kayna olan Kuran- Kerimin ramazan aynda inmeye baladn ve orucun da bu aya tahsis edildiini bildirerek, u ifadeleri kulland:

Üç aylar, günahlardan arnma, sevaplarla bezenme mevsimidir. Hayatmzda adeta otokontrol sisteminin kurulmasna vesile olan mübarek üç aylar ve kandiller, dünyevi meguliyetlerimizden syrlp yaratl gayemizi düünmemiz, Yaradan ve yaratlanlarla olan münasebetlerimizi de güçlendirmemiz için son derece deerli frsatlardr. Bu müstesna zaman dilimi Yaratcmza, ailemize, çocuklarmza, milletimize ve bütün insanla kar görev ve sorumluluklarmz hatrlamaya, hata, ihmal ve kusurlarmzdan dönmeye, gaflet uykusundan uyanmaya vesile olmaldr. Bu manevi iklim aramzdaki çekimeleri, tefrika ve ihtilaflar, ahsi menfaat hesaplarn, basit düünce farkllklarn bertaraf etmeli, yüce dinimizin bizden srarla istedii bar, hogörü, kardelik, birlik ve beraberliimizin güçlenmesini, insani ve ahlaki meziyetlerin yeniden yeermesini salamaldr.

Ana Sayfaya Git