Üçlü ittifak!

Jandarma Genel Komutanlığınca TBMM FETÖ'nün Darbe Girişimini Araştırma Komisyonuna gönderilen raporda, FETÖ'nün PKK ve DEAŞ ile ilişkileri gözler önüne seriliyor.

Haberler 07.01.2017 - 09:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Raporda Olaylar, duyumlar, telsiz görümeleri ve ele geçen malzemeler deerlendirildiinde, darbe giriimine katlan FETÖ terör örgütüne üye ahslarn güvenlik kuvvetlerine yakalanmamak maksadyla DAE ve PKK üyesi ahslarn yardmyla bölgelere geçebilecekleri, burada FETÖ örgüt mensuplarnn tekrar toparlanarak önümüzdeki dönemde ülkemize yönelik dier terör örgütleri ile birlikte canl bomba, suikast, silahl saldr türü eylem yapabilecekleri, yapacaklar eylemlerle Türkiyede bir kaos ve iç sava ortam oluturmaya çalabilecekleri deerlendirilmektedir. bilgisine yer veriliyor.

Jandarma Genel Komutanl tarafndan TBMM FETÖnün Darbe Giriimini Aratrma Komisyonunun yazl sorularna 28 sayfalk rapor gönderildi.

FETÖ/PDYnin iletiim, koordinasyon yöntemleri ve stratejileri ile darbe sonras gerçekletirdikleri faaliyetlerin yer ald raporda, FETÖnün PKK ve DAE terör örgütleri arasndaki baa yer veriliyor.

Raporda, örgütün vakf, okul ve dershaneler vastasyla mensup saysn artrdklar, devlet hiyerarisi içerisinde yaplandklar, bu kadrolar ve basn-yayn organlar vastasyla ülkenin siyasi ve ekonomik istikrarn bozmaya, illegal yollardan elde edilen bilgileri propaganda amaçl servis ederek alg operasyonlar yürütmeye yönelik çalmalar yapt belirtildi.

Medya, finans ve birçok i kolunda yürütülen faaliyetlerle yapy kuvvetlendirdiklerinin ifade edildii raporda, yapnn casusluk faaliyetlerini de kapsayan organize silahl bir örgüt olduunun ortaya çkt vurguland.

- FETÖ/PDYnin terör örgütleriyle ilikisi

FETÖ/PDYnin darbe giriimi öncesi ve sonrasnda PKK/KCK ve DAE terör örgütü ile arasndaki balantlara yönelik deiik kaynaklardan istihbari bilgiler elde edildii bildirilen raporda, u bilgi yer ald:

PKK/KCK terör örgütü ile FETÖ/PDY arasndaki iliki kapsamnda darbe giriimi öncesinde, rnak Jandarma Komutanl internet ihbar hattna 8 Haziran 2016 tarihinde bildirilen ihbar metninde, Kuzey Irakta kalan 3 Türk vatandann, PKK Hakurk Sorumlusu Müslüm IKE ve medya savunma alanlar sorumlusu Fehmi Atalayn kendilerine, ABD ve NATOnun 2016 sonbaharnda Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann devrileceine ilikin söz verdii, Erdoann ya kendisinin brakaca ya da Gezi olaylarndan çok daha iddetli bir ayaklanma ile gidecei, ayaklanmay balatacak olanlarn da PKK terör örgütü, sol terör örgütü, Nusayriler, Aleviler ve Fethullahçlar ile duyarl halk kesimi olduu yönünde ifadeler yer almakta.

Raporda, ayrca bölücü terör örgütünün sözde Avrupa sorumlusu Zana Azadi isimli teröristin, 26 Nisan 2016 tarihinde sosyal medya üzerinden paylat mesajda F.Güleni sevmediimi herkes bilir. Ama AKP, DEA faizminin yklmas için devrimci halklarn Gülenle yapt i birlii en doru karardr. ibaresinin yer aldnn tespit edildii belirtildi.

- PKKdan darbe giriimi sorumlularna örgüte davet çars

Darbe giriimi sonrasnda ise FETÖ/PDY adna darbe teebbüsüne katlan rütbeli olduu deerlendirilen ve açk kimlikleri tespit edilemeyen iki örgüt mensubunun silahlaryla Uludere bölgesinden Kuzey lraka geçtikleri bilgisinin yer ald raporda, u deerlendirmede bulunuldu:

Örgüt mensuplar tarafndan gerçekletirilen telsiz konumalarnda, 16 Temmuz 2016 tarihinde, Rojhat ç.A terörist tarafndan, Bugünden (16 Temmuz 2016) itibaren teröristlerin askerlerin faaliyetlerine kar dikkatli olmalar ve askerlere kar sradan eylemlerin imdilik durdurulmas, mahalleleri tutan polislere eylem yaplmas, terörist ba Abdullah Öcalandan haber alnamad, durumunun tehlikede olabilecei, bu nedenle terörist ba hakknda resmi açklama yaplana kadar halkn sokaklarda teyakkuz ve bakaldr halinde olmas için kkrtlmas yönünde talimatlarn iletildii tespit edildi.

PKK/KCK sözde medya savunma alanlar karargah sorumlusu Fehmi Atalay ile sözde Cilo Eyaleti sorumlusu Fatih Özden arasnda 19 Temmuz 2016 tarihinde yaplan muhaberede ise Fehmi Atalay tarafndan, darbe giriimi sonrasnda bölgedeki güvenlik güçlerinden ayrlmak isteyenlere istedikleri bölgeye gitmeleri garantisi verilerek örgüte teslim olmalar yönünde haber gönderdii kaydedildi.

- FETÖ - DAE ilikisi

Raporda, FETÖ/PDYnin DAE terör örgütü ile arasndaki ilikiye de deinildi. anlurfada 8 Temmuz 2016da gözaltna alnan DAE terör örgütü mensubu Suriye uyruklu Abu Haydar Muhammed El Süleymann Türkiyeye sokulan patlayc maddelerle ilgili bilgileri Hüseyin pek araclyla Elvan Yüzba olarak tand istihbarat görevlisine aktard yönündeki ifadesi aktarld.

Elvan Yüzba olarak bilinen kii hakknda yaplan aratrmada ise kiinin, anlurfa Jandarma Komutanl stihbarat ube Müdürlüünde görevli Jandarma Astsubay Baçavu rfan çetinkayann, 15 Temmuz darbe giriimi sonras FETÖ/PDY faaliyetleri kapsamnda 28 Temmuz 2016 tarihinde anlurfada gözaltna alnd ve daha sonra ihraç edildii aktarld.

Raporda, Olaylar, duyumlar, telsiz görümeleri ve ele geçen malzemeler deerlendirildiinde, darbe giriimine katlan FETÖ/PDY terör örgütüne üye ahslarn güvenlik kuvvetlerine yakalanmamak maksadyla DAE ve PKK/KCK üyesi ahslarn yardmyla bölgelere geçebilecekleri, burada FETÖ/PDY örgüt mensuplarnn tekrar toparlanarak önümüzdeki dönemde ülkemize yönelik dier terör örgütleri ile birlikte canl bomba, suikast, silahl saldr türü eylem yapabilecekleri, yapacaklar eylemlerle Türkiyede bir kaos ve iç sava ortam oluturmaya çalabilecekleri deerlendirilmektedir. ifadesine yer verildi.

- Dini hassasiyetleri ve insani yardm konularn istismar edebilirler

Jandarma Genel Komutanlnn görev sahasnda aça çkard sorun, zafiyet alanlar ve bunlarn giderilmesine yönelik tedbir ile öneriler u ekilde sraland:

Örgütün, gizlilie önem vererek, izlerini kaybettirme veya strateji deitirmek suretiyle dier dini gruplarn içine szmaya çalarak çekirdek yapy yeniden oluturmaya çalacaklar, devlet kadrolarnda ulalamayan gizli hücreleri vastasyla, devlet gizlilii içeren bilgilerin elde edilmesine ve kendi amaçlar dorultusunda kullanmaya, antaj, tehdit gibi yollarla üst düzey bürokratlar üzerinde bask oluturmaya çalabilecekleri, elde edilen bilgileri yabanc misyonlara aktarmak suretiyle ülkemizi uluslararas alanda zor duruma düürebilecekleri deerlendirilmektedir.

Devlet kademelerinde kaybettii etkinliini kazanmaya yönelik veya halihazrda bu alanlarda tespit edilen örgüt mensuplarnn devam eden dava süreçlerini lehlerine sonlandrmaya yönelik giriimlerinde bulunabilecekleri, üpheli durumda veya örgütsel ba ortaya çkm mensuplar ile kurulularnn sermayelerini yurtdna çkarmak için legal, illegal giriimlerde bulunacaklar, uzun dönemler sonrasnda kazanlm olan mevcut tabann korumaya yönelik tedbirler alrken, yeni eleman kazanmak amacyla özellikle kamu kurumlarnda yeni yaplanmalar oluturma ve gençlik kesimine yönelik çalmalara hz verebilecekleri öngörülmektedir.

Mevcut potansiyellerini korumak ve örgütteki panik havasn gidermek amacyla örgütün içinde bulunduu sürecin geçecei, tekrar eski güçlerine kavuacaklar ve kendilerine kar mücadele eden kiilerden hesap soracaklar eklinde propaganda yapmaya devam edecekleri, ulusal ve uluslararas kamuoyunda dini hassasiyetlerinden dolay madur edildikleri algs yaratabilmek amacyla basn yayn organlar, internet siteleri ve sosyal medya üzerinden gerçek d ve mesnetsiz haberler yapmaya devam edecekleri, örgütün, STKlar vastasyla ülkemizde snmac konumunda olan Suriyelileri kendi saflarna çekmek amacyla dini hassasiyetleri ve insani yardm konularn istismar edebilecei, Türkiyenin bata Suriye iç sava olmak üzere d siyasetini kendisi için propaganda malzemesi yaparak, Türkiye kart ülkeler ve yasad örgütler ile ibirlii içerisine girebilecei deerlendirilmektedir.

- ABD kaynakl siber saldrda yüzde 4 bin 574 art

Raporda, bilgi sistemlerine yaplan siber saldrlara da deinildi. Darbe giriimi sonras yurt d internet adreslerinden gelen saldr miktarnn yüzde 984 arttnn vurguland raporda, Yurtd IP adreslerinden yaplan saldrlarda Almanya 258 saldr ile 15 Temmuz öncesi en çok saldr yaplan kaynak ülke konumunda iken 15 Temmuz sonras 4 bin 437 saldr ile ABD en çok siber saldr yaplan ülke olmutur. ABD kaynakl IPlerle darbe giriimi öncesi 3,5 ayda 97 saldr yaplrken, darbe giriimi sonras 3,5 ayda 4 bin 437 saldr yaplarak yüzde 4 bin 574 art göstermitir. kinci srada 691 saldr ile ngiltere bulunuyor. bilgisine yer verildi.

Ana Sayfaya Git