Ücretsiz izin desteği geldi

Selçuk, ücretsiz izin desteği kapsamında şu ana kadar 700 bini aşkın başvuru yapıldığını belirterek, ödemelere başlanılacağını bildirdi. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, "Ücretsiz izin desteğinde şu ana kadar 700 bini aştı başvurularımız. Ödemelerini yarından itibaren başlatıyoruz. (3. faz sosyal yardım programı) Peyderpey de ödemelere başladık, şu anda 620 bin haneye faz 3'ten de yardım yaptık. Kısa çalışmada 3 milyon değerlendirmeye ulaşmış durumdayız. 2,5 milyon çalışanımıza ödemeleri gerçekleşti."

Haberler 08.05.2020 - 00:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, ücretsiz izin destei kapsamnda u ana kadar 700 bini akn bavuru yapldn belirterek, ödemelerin yarndan itibaren balatlacan bildirdi.

Bakan Selçuk, CNN Türk canl yaynnda sorular yantlad, gündeme ilikin açklamalarda bulundu.

Üçüncü faz sosyal yardm programna ilikin bir soru üzerine Selçuk, Ekonomik stikrar Kalkan Paketi altnda bir sosyal koruma kalkan paketi oluturduklarn, bunun sosyal yardmlar, sosyal güvenlik, çalma hayat, sosyal hizmetler yönünün bulunduunu belirtti.

Selçuk, sosyal yardmlarn 3 faz halinde planlandn, birinci fazda 2,1 milyon haneye ulaldn ve bu hanelere 1000er lira yardm yapldn dile getiren Selçuk, ikinci fazda da 2,3 milyon haneye ulaldn, toplamda 4,4 milyon haneye yardm yapldn kaydetti.

Faz 1 ve Faz 2 sosyal yardm programlarndaki hanelerin, Bakanln bütünleik veri tabannda olan, dosyas bilinen, kamu kurum ve kurulularnn çeitli internet sitelerine bavuran haneler olduunu ifade eden Selçuk, Ulaamadmz haneler kalmasn diye bir de internet üzerinden, e-devlet üzerinden bir bavuru balattk. Orada da hem bir ksa form dolduruyorlar, form sonunda da biz bir deerlendirme yapyoruz. u ana kadar e-devlete 6 milyonun üstünde bavuru aldk. diye konutu.

3. FAZ SOSYAL DESTEK PROGRAMINA 6 MLYONU AKIN BAVURU YAPILDI

Bakan Selçuk, belli kategorideki bavurularn deerlendirmeye alnmayacana iaret ederek, sözlerini öyle sürdürdü:

Onlar kimlerdi? Faz 1 ve faz 2ye bavurup halihazrda 1000 liray vermi olduklarmz. Hanesinde kamu içisi olanlar, memur olanlar, isizlik ödeneinden ve ksa çalma ödeneinden faydalanm olanlarla emekli bavurularn deerlendirmeye almayacamz belirtmitik bavuru esnasnda. Bu bavuru kategorilerini çkardmz zaman 6 milyonu akn bavurunun yaklak yüzde 60 deerlendirme d kalm oldu. Dolaysyla deerlendirmeye alnan 3 milyon kiinin bavurusunu da 1003 tane Sosyal Yardmlama Dayanma Vakfmz var, vakflarmza gönderdik.

Bavurular vakflarmz deerlendiriyorlar. çünkü bizim merkezden mahalledeki, ilçedeki o haneyi deerlendirmemiz mümkün deil. Dolaysyla genel olarak SGK açsndan dier kriterler açsndan baktktan sonra gönderilen 3 milyon kiinin bavurusu deerlendiriliyor. Ama peyderpey de ödemelere de baladk aslnda, u anda 620 bin haneye faz 3ten de yardm yaptk.

Selçuk, faz 3ün dinamik bir süreç olacan, balayp bitme gibi bir durumunun olmayacan belirtti.

MAYIS AYI çNDE ÖDEMELER DEVAM EDECEK

Ksa çalma ödeneine yaplan bavuruya ilikin bir soruya Selçuk, Bavuru saymz 3,5 milyonu geçti. yantn verdi.

Deerlendirmeleri çok ksa bir sürede tamamladklarn, 5 Maysta ödemelerin büyük bir çounluunun yapldn ifade eden Selçuk, bunun dinamik bir süreç olduunu, bir yandan ödemeler yaplrken bir yandan da yeni bavuru alndn vurgulad.

Selçuk, Bavuru geç kalmsa mays ay içinde ödemeler devam edecek. dedi.

Ksa çalma ödeneinde bavuru sürecinin nasl ilerlediine yönelik soru üzerine Selçuk, salgn süreci harici dönemlerde normalde firmalardan daha kapsaml belgeler istendiini, KURun da i yerlerini ziyaret ederek hem mali analiz tablolar hem de bordrolar üzerinden detayl bir inceleme yaptn anlatt.

Salgnla mücadelede süreci hzlandrmak adna Mecliste kanun deiikliinin yapldn anmsatan Selçuk, i yerlerine kolaylk salanmas açsndan ilk önce ödemeleri sonrasnda uygunluk tespitini yaptklarn ifade etti.

Selçuk, ödeme yapldktan sonra yanl beyann tespit edilmesi halinde ise ilerleyen zamandan çalandan deil iverenden mahsuplalaca, i yerlerinin zaten büyük bölümünün genelgeyle kapatlmas sebebiyle bu orann düük olaca deerlendirmesini yapt.

Bakan Selçuk, ksa çalma ödeneinde 450 gün prim ödeme ve son 60 gün çalma artnn bulunduuna iaret ederek, bavurular içinde bu art karlayamama orannn yüzde 25 olduunu aktard.

Bu durumdaki kiilerin de Nakdi Ücret Destei olarak adlandrlan ücretsiz izin destei uygulamasndan yararlanabileceini belirten Selçuk, böylelikle bütün çalmalar korumay hedeflediklerini söyledi.

KUAFÖR VE BERBERLERN KISA çALIMA ÖDENE SÜREçLER

Pazartesi gününden itibaren açlacak kuaför, berberlerin ksa çalma ödenei almaya devam edip etmeyeceine yönelik soru üzerine Selçuk, unlar kaydetti:

Kuaförlerimiz, berberlerimizin kendilerine deil yanlarndaki çalanlarna ksa çalma ödenei verdik. Ksa çalma ödeneinde iki esas var; ya faaliyetin tamamen durmas ya da büyük ölçüde, üçte bir orannda azaltlmas. Bu firmalarmzn, iletmelerimizin büyük bir çounluu süreç içinde üçte bir azalmaya girecekler. Yani ödemeleri bu ekilde devam edecek ama biz onlar kontrol edeceiz. Fakat durumun hassasiyetini de biliyoruz ama deien bir durumlar olduu zaman bunu karlkl irtibat halinde kalarak, KUR il müdürlükleri ve merkezle, o sorunu da halledeceimizi düünüyoruz. Ama dediim gibi ksa çalmaya engel bir durum deil, ksa çalmadaki miktar deitirebilir ancak. Faaliyeti tamamen durdurmadan, üçte bir durdurmaya geçebilir.

NAKD ÜCRET DESTEN DE YARINDAN TBAREN BALATIYORUZ

Bakan Selçuk, ücretsiz izin desteine u ana kadar yaplan bavurularn ve ödemelerin ne zaman balayacann sorulmas üzerine de u bilgileri paylat:

Ücretsiz izin desteinde u ana kadar 700 bini at bavurularmz. Nakdi ücret desteini de yarndan itibaren balatyoruz. Firmalarn giriiyle orantl olarak bavurular geliyor, biz belli bir miktar yarn ödeyeceiz, pazartesi, sal ödeyeceklerimiz olacak. Peyderpey ödenecek. Ksa çalmada 3 milyon deerlendirmeye ulam durumdayz. 2,5 milyon çalanmza ödemeleri gerçekleti. nallah yarn da nakdi ücret desteindeki ödemeleri yapacaz. Dolaysyla zamanlama açsndan bu kadar büyük kapsamdaki bavuruya ramen zamanlamalar da hiçbir sekteye uratmadk.

Selçuk, Üç ay sürelik iten çkarma yasa uzatlr m veya normalleme gerei bu süre daha erkene çekilir mi? sorusuna, u anda kanunen üç ay uzattk zaten, daha fazla uzatlmas Cumhurbakanmzn yetkisi dahilinde. sözleriyle yant verdi.

Normalleme sürecinde Hazine ve Maliye Bakan Berat Albayrakla birlikte süreci, istihdam rakamlarn takip ettiklerini vurgulayan Selçuk, bu süreç boyunca çalanlar koruyacaklarnn altn çizdi.

HUZUREVLERNDE 1003 VAKAMIZ OLDU

Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakan Selçuk, Avrupada huzurevlerinde yaanan vahim manzaralar anmsatlarak, Türkiyedeki huzurevlerinin bu konuda Avrupadan çok daha önde olmasn salayacak ne gibi önlemler alndnn sorulmas üzerine, huzurevlerindeki vatandalarn salgn karsnda en krlgan gruplar olduuna dikkati çekti.

Türkiyede 27 bin 300 yal vatandan huzurevlerinden hizmet aldn, bu kiilerin yüzde 50sinin 80 yan üstünde olduunu, 95 yan üzerinde de 238 kiinin huzurevlerinde yaadn anlatan Selçuk, Bizde de huzurevlerimizde vakalarmz oldu. 1030 vakamz oldu. 1030 vakamzn hamdolsun u anda yüzde 60 yaknn taburcu ettik. diye konutu.

Türkiyede henüz vaka çkmamken, 7 Ocaktan itibaren kurulularda ilk tedbirlerin alndn, ubat itibaryla kurululara girilere kstlama getirildiini, dünya 4 kez salk taramalarnn balatldn ve Sosyal zolasyon Kurulularnn oluturulduunu anmsatan Selçuk, öyle konutu:

spanya, talya, Fransa, ngiltere gibi ülkelere baktmzda maalesef yaanan vefatlarn yarsndan fazlasnn huzurevlerinde ve çok ac bir ekilde gerçekletiini görüyoruz. Cumhurbakanmzn da ifade ettii çok önemli bir mesele var; medeniyet bir imkan meselesi deil, vicdan meselesi. Biz bunu çok net gördük bu süreçte. Bütün personelimiz sabit vardiyaya geçti, vardiyaya balayan ve çkan personele testler yapld. Dolaysyla giri çklardan çok emin olduk.

Gönül isterdi ki hiç vefatmz olmasn, maalesef vefatlarmz oldu ama baktmz zaman bizim toplamda yaadmz vefatlar içindeki oranlarmz dünya ortalamasnn çok altnda kald, yüzde 4 civarnda. Dünyada genelde yüzde 50nin üstünde. nallah bu süreci u an tedavi olan büyüklerimizin de taburcu olduunu görerek tamamlayacaz.

Bakan Selçuk, engelli ve yal kurulularnn tedbirlerle devam edeceini ve normallemeye en son geçecek kurulular olacan ifade ederek, ailelere dijital teknolojinin imkanlarn kullanarak huzurevleri sakinlerini sk sk arama çarsnda bulundu.

Ana Sayfaya Git