Ulaştırma Bakanlığı: Uçaklarda Kürtçe kullanılamaz

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, HDP’li Hasan Özgüneş'in soru önergesine verdiği cevapta, resmi dilin Türkçe olduğu için Kürtçe’nin havaalanlarında anons dili olarak kullanılmayacağını savundu.

Haberler 22.04.2021 - 01:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Halklarn Demokratik Partisi (HDP) rnak Milletvekili Hasan Özgüne, havaalan, otogar ve metro istasyonlarnda Kürtçe anons, yönlendirme ve bilgilendirme yaplmamasnn nedenini Ulatrma ve Altyap Bakanna sordu. Özgünein verdii soru önergesini yantlayan Bakan Adil Karaismailolu, önergenin sadece havaalan ile ilgili ksmna deindi. Cevapta, Türkiye Cumhuriyetinin resmi dili Türkçe, uluslararas havaclk dilinin ise ngilizce olmas nedenleriyle uçu bilgisi, anons ve danma hizmetleri, uluslararas metinlere göre Türkçe ve ngilizce olarak yaplmaktadr ifadelerine yer verdi.

NKARCI YAKLAIM

Bakanln yantn deerlendiren Özgüne, devletin Kürt dili ve kimliinin yan sra dier kimliklere kar da milliyetçi ve tekçi bir tarzda yaklatn belirterek, Türkiyenin kuruluu itibariyle bu ülkede sadece Türkler vardr, Türkçe dili vardr. Herkes kendi dilini, kültürünü, tarihini, gelenek göreneklerini, müziini unutarak, tek bir dilde, tek bir kültürde buluma dayatmas içerisine girmitir. Dolaysyla Kürt halknn mücadelesi, Kürt meselesinin varl bu inkarla balantldr. Türkiyenin Lozandan sonraki yaklam inkarc bir yaklamdr dedi.

SORU ÖNERGES

Özgüne, verdii soru önergesinde Türkiyede en çok konuulan ikinci dil olmasna ramen havaalan, otogar, metro istasyonlar vb. noktalarda Kürtçe anons, yönlendirme ve bilgilendirme yaplmamasnn gerekçesi nedir? ç hat seferlerinde söz konusu ulam noktalarnda yaplan anonslar anlamayan yurttalarn maruz kalaca maduriyetlerin giderilmesi nasl salanmaktadr? sorularn yöneltmiti.

Ana Sayfaya Git