Umutları tükenmedi

HDP önünde evlat nöbeti tutan ailelerin eylemi 151. gününe girdi. Şimdiye kadar 4 aile mutlu haberi alırken, nöbetteki aileler çocukları gelene kadar eyleme devam edecek

Haberler 31.01.2020 - 00:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr annelerinin, daa kaçrlan evlatlarna kavuma ümidiyle HDP l Bakanl binas önündeki oturma eylemi 151nci gününe girdi.

Diyarbakrda anne Hacire Akar, olunun daa kaçrlmasndan sorumlu tuttuu HDPnin il bakanlnn önünde 22 Austos 2019da oturma eylemi balatt. Olunu teröre kurban vermemek için balatt eylemden sonuç alan anne Akar, kararl mücadelesiyle 24 Austos 2019da evladna kavutu.

Hacire annenin olu için gösterdii mücadele, benzer acy yaayanlara da örnek oldu. Akarn mücadelesini örnek alan Fevziye çetinkaya, Remziye Akkoyun ve Ayegül Biçerin 3 Eylül 2019da balatt oturma eylemine katlm günden güne artt.

Oturma eylemine katlan Hatice Ceylann 4 yl önce daa kaçrlan olu Cafere, Hüsniye Kayann terör örgütü PKKnn Iraktaki kamplarndan kaçarak güvenlik güçlerine teslim olan Mekiye Kayaya, babaanne Halime Kadrann da torunu brahim Halil Kadrana kavumas yürei evlat hasretiyle yanan ve bekleyiini sürdüren annelere moral oldu.

- Annelere toplumun tüm kesimlerinden destek geldi

Tek arzular kendilerinden koparlan evlatlarna kavumak olan ailelerin sesini tüm Türkiye duydu.

Cumhurbakan Erdoann desteini her frsatta dile getirdii Diyarbakr annelerini, çileri Bakan Süleyman Soylu, Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, Avrupa Parlamentosu üyesi Tomas Zdechovsky ve büyükelçilerin yan sra siyasetçi, sanatç, gazeteci, yazar, sporcu, sivil toplum kuruluu temsilcisi, kanaat önderi, din adam, ehit ailesi, gazi, esnaf, muhtar, öretmen ve gurbetçiler olmak üzere toplumun her kesiminden 5 bine yakn kii ziyaret etti.

Aclarn paylald, desteklerin iletildii ziyaretlerde kimi zaman dualar okundu kimi zaman da duygusal anlar yaand, gözya döküldü.

- Sanat camias annelerin yanndayd

Aralarnda Hülya Koçyiit, Muazzez Ersoy, Gülben Ergen, Yavuz Bingöl, Hasan Kaçan, Cengiz Kurtolu, Ahmet Yenilmez, Bahadr Yeniehirliolu ve Hanifi Koçun da bulunduu çok sayda sanatç ve oyuncu, ziyaretleriyle annelerin sesine kulak verdi, evlatlarna kavumalarn temenni etti.

çok sayda gazeteci, yazar ve televizyon sunucusu da ailelerle görütü, yaadklarn dinledi, desteklerini iletti.

- Sivil toplum kurulularnn destei sürdü

Memur-Sen, Hak-, 15 Temmuz Dernei, Türkiye Gençlik Vakf, Kadn ve Demokrasi Dernei, Uluslararas nsan Haklar ve Demokrasi Dernei, Türkiye nsan Haklar ve Eitlik Kurumu, Anadolu Yaynclar Dernei, Hukukçular Dernei, Türkiye Kardelik Birlii ile Yedi Renk Tek Yürek Platformunun aralarnda bulunduu çok sayda sivil toplum kuruluunun temsilcileri ve üyeleri, oturma eyleminin ilk gününden bu yana ailelere desteini sürdürdü.

- ehit aileleri ve Srebrenitsa anneleri de ailelere güç verdi

15 Temmuz Dernei üyelerinden, ehit Prof. Dr. lhan Varankn ei Saadet Varank, ablas Aye Arslantürk, Mahir Ayabakn annesi Muteber Ayabak, Askeri çobann kz Zehra çoban, ei ehit edilen ve kamuoyunda Yldz hemire olarak bilinen Yldz Namdar ve ülkenin birçok ilinden ehit yaknlar, annelerin yannda yer ald, ziyaretleriyle onlara güç katt.

Bosna Hersekin Srebrenitsa ehrinde 11 Temmuz 1995teki soykrmda çocuklar ehit edilen annelerin kurduu Srebrenitsa Anneleri Dernei üyeleri de aileleri yalnz brakmad.

- Avrupadan destek

Avrupa Parlamentosu üyesi Tomas Zdechovsky, Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Denetim Komisyonu Türkiye e raportörleri Jakob Wienen ve Yoomi Renström, Ukraynann Ankara Büyükelçisi Andrii Sybiha, ngilterenin Ankara Büyükelçisi Dominick John Chilcott ve Hindistann Ankara Büyükelçisi Sanjay Bhattacharyyann da yer ald 9 ülkenin büyükelçisinin bulunduu heyet ile Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda, sviçre ve Avusturyadan gelen gurbetçiler, annelerle görütü.

Öte yandan, TBMM nsan Haklar nceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Hükümlü ve Tutuklu Haklar Alt Komisyonu üyeleri, Basn lan Kurumu Genel Müdürü Rdvan Duran ve Kamu Görevlileri Etik Kurulu Bakan Köksal Toptan aileleri ziyaret etti, desteklerini bildirdi.

- Oturma eylemi kararllkla sürüyor

Oturma eyleminin balad günden bu yana 4 aile evladna kavuurken, dier aileler çocuklarn kucaklamak için eylemlerine kararllkla devam ediyor.

Vandan, 8 yl önce 15 yanda daa kaçrlan kz erima için eylemini sürdüren anne Nazl Sancar, 150 gündür evlat mücadelesi verdiklerini söyledi.

Kzndan 8 yldr haber alamadn aktaran Sancar, Ben kzm istiyorum, kzma gelinlik giydirmek istiyorum. ifadesini kulland.

Sancar, 150 gündür mücadelemizi sürdürüyoruz. çocuklarmz almadan buradan gitmeyeceiz. dedi.

- Birlikte bu terörün kökünü kazyalm

Hakkarinin emdinli ilçesinden olu Roat çifçi için gelen Necibe çifçi, eylemlerine sonuç alana kadar devam edeceklerini söyledi.

çifçi, Anneler gelsin, hepimiz birlikte bu terörün kökünü kazyalm. diye konutu.

Baba ehmus Kaya da, evlatlarna kavuana dek eylemlerine devam edeceklerini belirtti.

HDPnin iç yüzü görülsün. diyen Kaya, nöbeti sürdürmekte kararl olduklarn sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git