UNESCO'ya günaydın!

Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Herdem Doğrul, UNESCO’nun korumaya aldığı Sur için, çatışmalardan 4 yıl sonra inceleme talebinde bulunması kararını “geç alınmış bir karar” olarak değerlendirdi.

Haberler 16.07.2019 - 10:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Birlemi Milletler Eitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) Azerbaycanda yapt 43üncü Dünya Miras Komitesi toplants öncesi yaynlad raporda, hendek ve barikat terörü srasndaki çatmada ykma urayan Diyarbakr Surlar ile Kültürel Peyzaj Alan ilan edilerek yaplamaya açlan Hevsel Bahçelerinde incelemek yapmak istediini belirtti. UNESCOnun bu kararnn ne anlama geldiini Mimarlar Odas Diyarbakr ubesi Yönetim Kurulu Üyesi Herdem Dorul deerlendirdi.

GEç ALINMI BR KARAR

Heyetin yapaca incelemeye kadar Dicle Vadisinde çalma yaplmamasna dair uyars yaplan UNESCO raporunu eletiren Dorul, bu kararn geç alndn söyledi. Dorul, Mimarlar Odas olarak yaptklar çalmalar UNESCO heyetine sunacaklarn da kaydetti.

VERLER UNESCO LE PAYLAMAYA HAZIRIZ

Dorul, Surun çatmalar nedeniyle yüzde 50sinin yok olduunu ve bundan dolay gelecek UNESCO heyetinin bamsz bir heyet olmasnn önem tadna vurgu yapt. Dorul, Surda 87si tescilli, 247si tescile deer yapnn yok edilmesi ve 25 bin insann göç etmek zorunda kalmasndan 4 yl sonra UNESCOnun inceleme talebinde bulunmasn kendilerinde buruk bir sevinç yarattn belirtti.

Surdaki yaplara ilikin envanter bilgisini paylaan Dorul, Daha önce Sura ilikin hazrlanm envanterler var, çalmalar var, haritada göründüü gibi tescilli yap var. Bu yaplar hangi mahallede hangi yerlerde bulunuyor, bunun hepsinin de bilgisi var dedi.

GELN MAN OLALIM

Dorul, UNESCOnun Türkiyeden inceleme talep etmeden önce koruma listesine ald Surda inceleme yapmas gerektiini söyledi. UNESCOnun imdi talepte bulunmasn çok gecikmi bir durum olarak niteleyen Dorul, öyle devam etti: Kararlar bir kenara brakalm. 4 yldr UNESCOnun bu meseleye dair bir söz söyledii yok. Uzun süredir yaanan bütün gelimelere kar Avrupa Birliinin, Birlemi Milletlerin söylemleri hep kayg verici, endie verici, endieyle karlyoruz eklindeydi. Biz de 4 yldr onlara endielenmeyi brakn gelin buna mani olalm diyoruz.

RAPORUMUZ DOLAYLI ETK YAPTI

Dorul, UNESCOnun Surun yok olmasna seyirci kald n dile getird. Sadece Sura deil, çatmalardan dolay yok olan 6 ilçeye dair hazrladklar raporu UNESCOya gönderdiklerini ifade eden Dorul, UNESCOnun Türkiyeden Surda inceleme yapma talebinde de bu raporun dolayl etkisi oldu. çünkü, bizim UNESCOya göndereceimiz bir raporun dorudan bir etkisi olmaz. Biz raporu ancak üye ülkelerin temsilcilerine gönderiyoruz. Bu konu tartldnda onlarn da bu mesele üzerine söyleyecek sözleri olacak ya da bir tavr alrlar. lgili heyetin buraya gelii durumunda umuyoruz ki ortaklarz. Aktaracamz çok bilgi var. 4 yldr bu sahada bir fiili çalyoruz. Dolaysyla, orada süreci bandan sonuna kadar aktaracak bilgimiz var diye konutu.

Ana Sayfaya Git