UNICEF: Dünyada çocukların yarısı risk altında

UNICEF’in hazırladığı Çocukların İklim Risk Endeksi raporuna göre, 2,2 milyar çocuktan neredeyse yarısı iklim krizi ve kirlilik konusunda yüksek risk altında.

Haberler 21.08.2021 - 04:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Birlemi Milletler Uluslararas çocuklara Acil Yardm Fonunun (UNICEF) hazrlad çocuklarn klim Risk Endeksi (CCRI) raporuna göre, dünyadaki 2,2 milyar çocuun neredeyse yars, iklim krizinin ve kirliliin etkilerinden Son derece yüksek risk altnda.

Rapora göre, dünyadaki hemen hemen her çocuk, scak hava dalgalar, sel, kasrga, hastalk, kuraklk ve hava kirlilii dahil olmak üzere bugün bu etkilerden en az birinden risk altnda. Ancak 1 milyar çocuk ayn anda üç veya dört etkiyle kar karya olan 33 ülkede yayor. Ülkeler arasnda Hindistan, Nijerya ve Filipinler ile Sahra alt Afrikann çou yer alyor.

LK OLMA ÖZELL

Rapor, UNICEF tarafndan, iklim ve çevresel etkilerin yüksek çözünürlüklü haritalarn, yoksulluk ve temiz suya eriim, salk ve eitim gibi çocuklarn savunmaszl haritalarn birletiren ilk rapor olarak sunuldu. Raporun yazarlarndan biri olan Nick Rees, Aslnda bir çocuun iklim deiikliinden sa çkma olasln gösteriyor dedi.

çOCUKLAR SAVUNMASIZ

Koronavirüs pandemisi srasnda halk gösterilerine ara verildikten sonra, 24 Eylülde küresel bir iklim grevi planlanyor. UNICEF Direktörü Henrietta Fore ,lk kez çocuklarn nerede ve nasl iklim deiikliine kar savunmasz olduklarnn tam bir resmini veriyor ve bu tablo neredeyse hayal edilemez derecede korkunç. Neredeyse hiçbir çocuun hayat etkilenmeyecek. çocuklar iklim tehlikelerine kar benzersiz bir ekilde savunmaszdr dedi.

Rapor, Kasm aynda Glasgowda yaplan BM Cop26 zirvesi de dahil olmak üzere tüm iklim müzakerelerine ve kararlarna gençlerin dahil edilmesi çarsnda bulunuyor.

Ana Sayfaya Git