Üniversite yasadışı yönetilmiş!

"Hafızasına devlet tarafından el konulan üniversite yönetimi devir aldıklarını iddia eden Rektör Gül, "Daha önce üniversite bir yönetmelik ve yönerge olmadan yönetilmiş. İhaleler yapılmış, bazılarına adeta peşkeş çekilmiş. İhaleler sözleşmeyle yapılmış. Bunları kaldırdık." dedi.

Haberler 14.10.2017 - 10:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Darbe giriimi sonrasnda yürütülen soruturmalar nedeniyle öretim üyelerinden yaklak 200ü ihraç edilen, eski rektör ve baz yöneticileri tutuklanan Dicle Üniversitesinin bir yllk Rektörü Prof.Dr.Talip Gül, düzenledii basn toplants ile yaptklar çalmalar anlatt. Darbe giriimi sonras süreç nedeniyle enkaz deil, yklm bir yönetimi devr aldklarn, kurumsal hafzas ve bilgisayarlar devlet tarafndan el konulmu bir üniversite yönetimine geldiklerini söyleyen Rektör Prof. Dr. Gül, üniversitenin yöneticilerinin birçounun görevden alndn ve kurumsal bilgilerinin dahi devlet tarafndan el konulduunu söyleyerek yeniden bir üniversite ina etmenin görevleri olduunu dile getirdi.

FETÖ ve terör örgütlerinin temizlenmesi için profesörlerden soruturma komisyonlarnn kurulduunu belirten Gül, yaplan tüm faaliyetler ile eitim ve öretimin kalitesini arttrmay amaçladklarn dile getirdi.

Mesai ve yoklama zorunluluu

Üniversitenin tüm akademik kademelerinde yeniden yönergeler oluturduklarn kaydeden Gül, çünkü yönerge ve tüzük ile yönetilmeyen bir üniversiteyi devralmtk. Üniversitemizin asli vazifesi olan bilimsel kalitesini yükseltmeye çaltk. Mesai mefhumunu oluturduk, herkes mesaisine uymak zorunda kald. Örenci yoklamas yoktu. Örencilerin derse gelip gelmemesi kimsenin umurunda deildi. Devam zorunluluu getirdik ve sisteme soktuk. Devamszlk yapanlar kalacak. dedi.

2017-18e 9 yeni bölüm ile geçtik

Projeler noktasnda çalmalar yaptklarn ifade eden Gül, Birçok alanda projeler, kurslar ve sertifika projeleri düzenlendi. Yeni Fakültelerin açlmas için çaltk. 9 yeni bölüm açlmas için YÖKe bavurduk ve kabul edildi. 2017-18 eitim ve öretim ylna 9 yeni bölüm ile geçtik. Bu yeterli deil! eklinde konutu.

Örenci says 100 binlere çkacak

Gül, Açk öretim bölümleri için çalmalar yaptk. Diyarbakrda bir açk öretim fakültesi olduu zaman sadece açk öretim fakültesi örenci says 100 binlere çkacak. Bununla ilgili YÖKe bavurduk ve vazgeçmeyeceiz. 2nci eitim ve öretim çok önemli. ifadelerini kulland.

Türkiyede hiçbir üniversite

Amacnn Dicle Üniversitesini Ortadounun en önemli üniversitesi yapmak olduunu dile getiren Gül, Bu kapsamda birçok ülke ile görütük ve ibirlii teebbüslerimiz oldu. Bundan sonra da bu çalmaya hz vereceiz. Kongre merkezimizde 2016-17 yl çerçevesinde toplam 269 bilimsel faaliyet düzenlendi. Bunlarn 7 tanesi uluslar aras faaliyetlerdi. Üniversite yol da yapar ama asl görevi bilimsel faaliyet yapmaktr. Türkiyede hiçbir üniversitede bir ylda bu kadar bilimsel faaliyet olmamtr. deerlendirmelerinde bulundu.

400ü soruturmadan geçti

Gül konumasnda, 15 Temmuz darbesi dolaysyla istifa edenler oldu. Öncesinde istifa edenler oldu. 15 Temmuz öncesinde yurt dna çkp da dönemeyenler oldu. hraçlar çok oldu. YÖK bize destek çkarak 40 doçent kadromuz serbestleti. hraç olanlar yetien kalifiye elemanlard ancak örgüt üyesi olduklar için ihraç edilmeleri gerekiyordu. Bunlarn yerine eleman bulmak çok zor. 700 öretim üyemizin 400 soruturmadan geçti. diye konutu.

Bölgedeki gençlerimizi istihdam edeceiz

Baka üniversitelerden iin uzmanlarnn Diyarbakra gelmeye yanamadklarna dikkat çeken Gül, Baka ehirlerden üniversitelerden gelmek istemiyorlar. çünkü pozitif bir ayrmclk yok neden gelsin. Biz de bölgedeki gençlerimizi istihdam edeceiz. yapabilenleri seçip buraya istihdam ederek aç dolduracaz. dedi.

hraç olanlarn büyük ksm Tp Fakültesinden

Gül konumasnda devamla, hraç olanlarn büyük ksm Tp Fakültesindendir. Tp Fakültesi en önemli birimimizdir. Yönetilmesi en zor olan birim de buras. Ylbanda döner sermaye gelirimiz daha önce aylk 16, 6 milyon iken aylk 15,6 milyona dütü. Hastanenin gideri de aylk 15,5 milyon civarndayd. Böyle devam etseydi, doktorlarn döner sermayelerini yatramayacaktk. Ayn zamanda yatarm da yapamayacaktk. Ancak bugünlerde aylk 18lerin üzerine çktk. eklinde konutu.

Tp Fakültesinde kaçak ilemler yapld

Dier üniversitesi hastanelerinde kaçak ilemlerin çok yapldn belirten Gül, Ameliyat yaplyor ama sisteme girilmiyor. Hastaya serum taklyor ama girilmiyor. Hastaya ilaç veriliyor ama girilmiyor. Bunlar giderdir eer geliri istemezsek zarar olur. Ekiple canla bala çalt arkadalar. Kaçak ilemleri önlediler ve hasta saymz da artt. Günlük 2 bin 800 iken 3 bin 500e çkt. ifadelerini kulland.

Dicle Üniversitesinin tüp bebek merkezine ihtiyac var

Gül, Geçmi yönetim ne istemise hükümet vermi. Kalknma Bakanl, 2015te 41 milyon ekstra hibe nakit para verilmi. Ama bizim zamanmzda hükümet tasarrufa gidiyor. Biz de mecburen kendi bütçemizle yapmaya çalyoruz. Dicle Üniversitesinin tüp bebek merkezine ihtiyac var. Hastalar baka ehirlere gidiyor. Özel hastanelere gidip büyük paralar veriyor. Dicle Üniversitesinden çok sonra kurulan üniversitelerde dahi tüp bebek merkezi var. Bu nedenle bizim bu alanda çalmalarmz var. diye konutu.

Bölgedeki Sivil Toplum Kurulularn eletiren Gül, Maalesef STKlardan ciddi projeler gelmedi. 5 aymz STKlar ile geçirdik. Ancak bugüne kadar bir proje gelmedi. Oysaki onlar devlet ile halk arasnda köprüdür. temennisinde bulundu.

Kantinler, ihaleler, arsalar bazlarna peke çekilmi

Dicle Üniversitesinde yaplan yolsuzluklara iaret eden Gül, Kantinler, ihaleler, arsalar bazlarna peke çekilmi. Sözleme ile yaplm ancak biz kaldrdk. Ziraat Fakültesi üniversitemizin arazisini aaya kiraya vermi. Aas da 5 katna kiraya vermi. Yaplan sözlemeyi iptal ederek kendimiz ihaleye vereceiz. dedi.

2 fakülte dekanna 3 milyonluk tazminat!

Gül konumasnn devamnda Fakat bu ekilde kurumu zarara sokan eski yönetim olan fakülte dekanlarna 3 milyon TL tazminat çkt. Tarlalarmz, arazilerimizi kurumu zarara sokacak ekilde bakalarna kiraya verenler hakknda Saytayn denetlemesi ile bu zarar onlara yükledik. Ziraat Fakültesi ve Veterinerlik Fakültesi eski dekanlarna kurumu zarara urattklar için 3 milyon TL tazminat kesildi. eklinde konutu.

Üniversitenin dönümünü 85 TLye vermiler

Gül, Üniversitenin arazisini dönümü 85 TLye vermiler. Onlar da 8 kat kar ile bakalarna vermiler. Kimi devreye sokarlarsa soksunlar artk ihale ile kim hak ederse o alacak. ifadelerini kulland.

Kurumu hep zarara sokmular

Gül konumasnn devamnda, Üniversiteyi öyle yönetmiler ki Kantinlerin çou birbirini tanyorlar, birbiri ile akrabalar ya da çok ucuza kiralamlar. Süreleri dolanlarn hepsini tekrar açk ihaleye çkardk. Kantinleri yllk 9 bin TLden vermiler. Biz ise 70 bin TLden verdik. Kalp Hastanesinin bodrum katndaki kantinin ihalesini 7 bin 200 TLden vermiler. Ancak biz ihaleye verdik, 45 bin TLden gitti. Kampüs giriindeki kebap yeri 130 bin TLye verilmi biz ise 280 bin TLden verdik. Tüm yerlerde böyle yapmlar. Kurumu hep zarara sokmular. diye konutu.

Adamna göre sertifika vermiler

Gül açklamasnda, Bugünden sonra hangi yönetim gelirse gelirsen bu yeni sistemin dna çkamaz. Kurumsallama saland. Bundan önce kanunlara uygun bir yönetmelik olmad için her eyi kendi kafalarna göre yapmlar. Olu eczac olana aratrma öretim görevlisi kadrosu açlm. Göstermelik sertifika verilmi. Öyle sertifikalar vermiler ki, kadroya özel sertifika çkartmlar. e göre deil kiiye göre sertifika çkarmlar. Adrese teslim yapmlar. Sistem olmad için kabul görmü. Ama artk bir kadro varsa herkes görebilecek ve herkes bavurabilecek. Kim baarl ise o alacak. deerlendirmesinde bulundu.

Adrese teslim yapmlar

Gül, O kadar çok adam adrese teslim yapmlar ki, onlar çaltramyorsun da. Adam 15 yllk aratrma görevlisi, yabanc dili yok. Oturuyor ama bunlarla üniversite bir yere gelmez. Ancak bundan sonra her ey sistemli olacak ve böyle devam ederse birkaç ylda Dicle Üniversitesi Hacettepe düzeyine gelecek. Üniversite bölgenin en önemli kurumudur. Kanser hastanelerinin ameliyatna ben giriyorum. Böbrek nakli bölgede sadece burada. Allah için her eyin dorusunu yapalm. Öyle yapalm ki arkamzdan dua etsinler. dedi.

Yolsuzluk ve rüvet yok diyemem

Gül, Ben demiyorum herhangi birimimizde yolsuzluk, rüvet, hrszlk yok. Olabilir. çünkü 7 bin elemanmz var. 34 bin örenci var. çounu ben tanyamam. Üniversitemizde gayemiz devletin maln korumak ve çocuklara harcamak. eklinde konutu.

Morfin kullanan kiiyi hasta bakc olarak almlar

Dicle Üniversitesinde toplam 2 bin 27 taeron firmas eleman çaltn ve firma ile sözlemeleri bittii için yeni bir firmann ihaleyi aldn söyleyen Rektör Gül, Taeron eleman çaltrlmas ile ilgili yeni kriterler getirdik. Burada KPSS puan ve diploma notu puan kriteri getirdik. Emekli olup taeron firmasnda çalanlarn i akitlerini bitirdik. Bunun dnda geceleri morfin kullanan ve hasta banda nöbet bekleyen baz kiilerin sözlemelerini bitirdik. Taeron eleman almamz için birçok yerden arac olarak devreye girenler var. Hepsinin önünü kesmek için bu sistemi getirdik dedi.

52 olan yabanc örenci saymz 300e çkardk

DÜde Açköretim Fakültesi açlmas ve ikili eitim için YÖKe bavurduklarn ancak imdiye kadar bir sonuç alamadklarn söyleyen Rektör Gül, Üniversitemizde tüp bebek merkezi içinde giriimlerimiz sürüyor. 2016- 17 yllarnda 7si uluslararas toplam 269 bilimsel ve sosyal konferanslar gerçekletirdik. YÖKe yaptmz 9 yeni bölüm teklifimiz kabul edildi. kili eitim öretim ve Açköretim Fakültelerinin açlmas durumunda örenci saymz katlayacaz. Bu konada YÖK nezdinde yaptmz çalmalar sürüyor. Yabanc örencinin Üniversitemize getirilmesi konusunda çalmalarmz var. 52 olan yabanc örenci saymz 300e çkardk. ifadelerini kulland.

Toplantya, DÜ Rektör Yardmcs Prof. Dr. Tahsin Klçolu ve Rektör Danman Yrd. Doç. Dr. Hayrullah Akyldz, Tp Fakültesi Hastanesi Bahekimi Prof. Dr. Ali Kemal Kadirolu, Genel Sekreter Yrd. Doç. Dr. Kenan Yakubolu da katld.

Ana Sayfaya Git