Üniversite'de aşı denemesi!

Çin'den gelen Kovid-19 aşısı, Dü Tıp Fakültesinde gönüllü sağlık çalışanları üzerinde test ediliyor

Haberler 09.10.2020 - 00:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çinden gelen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) as, Dicle Üniversitesi (DÜ) Tp Fakültesinde gönüllü salk çalanlar üzerinde test edilmeye baland.

Asnn gönüllüler üzerindeki denemelerinde, DÜ Tp Fakültesi Göüs Hastalklar Ana Bilim Dal Öretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman enyiit ve Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalklar Ana Bilim Dal Öretim Üyesi Prof. Dr. Alpaslan Kemal Tuzcu da yer ald.

AININ BAARILI OLMASI DÜNYA çN ÖNEML

Prof. Dr. Tuzcu ann salgnn gidiatn deitirecek bir çalma olduuna iaret ederek her zaman bilimsel çalmalara insanlar dahil ettiklerini ama bu kez kendilerinin bir bilimsel çalmaya dahil olduklarn söyledi.

Bugün ilk kez Diyarbakrda, çin meneli ay yaptrdm. Yan etkisi u an yok. Herhangi bir yan etki de beklemiyorum. Ancak birkaç gün içerisinde belli olacak. diyen Tuzcu, öyle konutu:

Bir bilimsel çalmaya dahil olduk. Bu bizim için mutluluk verici. Bu ann baarl olmas dünya için de önemli. Hem bilime katk vermek hem de bu riskten kurtulmak için bu ay yaptrdk. Arkadalarma da öneririm. Bu ay bilimsel veriler nda tavsiye ediyorum. A çalmalar i yükümüzü de azaltacak. Salk çalanlarnn kayplar ve ülkemizdeki dier kiilerin kayplarn da azaltacak. O yüzden a çalmalarnn bir an önce sonuçlanmas ve sonuçlarn bütün dünyaya hayrl olmasn temenni ediyoruz.

Ann her zaman can kurtarc olduuna iaret eden Tuzcu, salk çalanlar bata olmak üzere her kesime a kullanmalar tavsiyesinde bulundu.

CDD BR YAN ETK SAPTANMAMI

DÜ Enfeksiyon Hastalklar Ana Bilim Dal Bakan ve l Pandemi Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kemal çelen de salgn sürecinde salk çalanlar olarak çok yorulduklarn ve çok çaltklarn belirterek 2020nin sonunda a çalmalarnn dünya gündemine oturduunu söyledi.

çelen, Diyarbakr olarak stanbul, Ankara ve Kocaelinden sonra üniversitemizde ilk amz hocalarmz Prof. Dr. Alpaslan Kemal Tuzcu ve Prof. Dr. Abdurrahman enyiite yapm bulunmaktayz. Dünyada 12 bin 500 hasta üzerinde yaplan çalmalarda yan etkileri yüzde 1,5 orannda halsizlik, binde 2 orannda da ate eklinde görülmütür. Ciddi bir yan etki saptanmamtr. dedi.

lk etapta ülkede 1300 salk çalanna yönelik bir alama planlanmas yapldn dile getiren çelen, Viral hastalklarda aslnda salgn yönetiminde salgnn bitmesi için tek bir çare vardr. Yüzde 100 etkinlie yakn bir ilaç tedavisi olacaktr veya etkili bir amz varsa bu salgnn zincirini krabilir. ifadesini kulland.

çelen, dünya genelinde u an 9 civarnda a çalmasnn olduunu, hepsinin de gayet iyi göründüünü aktararak, Bu vesileyle de alarn etkinliinin artmasyla salgnn zincirinin de krlmasn bekliyoruz. Bu anlamda a çalmalar baarl bir ekilde yürürse salgnn da zincirini krp u an youn hasta popülasyonundan daha az, her bölgede 3-5 hasta eklinde gidiat görebiliriz. diye konutu.

VATANDALAR DA GÖNÜLLÜ OLARAK DAVET EDLECEK

Prof. Dr. Mustafa Kemal çelen, salk çalanlarna yönelik yaplan a çalmasnn gönüllülük esasna dayandna iaret ederek ilk olarak hedeflerinin 80 civarnda salk çalanna ulamak olduunu bildirdi.

Gönüllülük esasna dayal bir çalma olduu için talebin salk çalanlarndan gelmesi gerektiini belirten çelen, Baya bir hasta gönüllü gelmeye balad. Üniversitemizde ve bölgemizde salk çalanlarnn aya ilgisi yüksek. Bu çalmann sonunda topluma yönelik bir çalma da balayacak ve artk vatandalar da gönüllü olarak davet edilecek. Gönüllülük esasna uyan kiiler de 2 doz eklinde alama yaplacak. bilgisini paylat.

Ana Sayfaya Git