Üst kadrosu şokta!

Diyarbakır'da Jandarma sorumluluk bölgesinde PKK'ya ağır darbe vuruldu. 10’u üst düzey 149 örgüt üyesi etkisiz hale getirildi.

Haberler 26.09.2018 - 09:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda jandarma sorumluluk bölgesinde son 21 ayda düzenlenen baarl operasyonlarla PKKnn adeta beli krld. Jandarmann yerli ve milli silah olan nsansz Hava Arac (HA), Silahl nsansz Hava Arac (SHA) ile yapt baarl operasyonlarla 2017 ylnda 97, 2018 yl Eylül ayna kadar ise 52 olmak üzere toplamda 149 terörist silahlaryla birlikte etkisiz hale getirildi. Etkisiz hale getirilen teröristler arasnda çileri Bakanl arananlar listesinde aranan 4 milyon ödüllü krmz listede 1 terörist, 1 milyon ödüllü yeil listede 3 terörist ve 300 bin lira ödüllü gri listede aranan 6 terörist olmak üzere toplam 10 üst düzey terörist bulunuyor.

Diyarbakr l Jandarma Komutanl tarafndan HA ve SHA kullanlarak düzenlenen baarl operasyonlarla teröristler inlerinden çkamaz hale geldi. Güvenlik kuvvetlerine teslim olan bir terörist, HAlar bamza bela oldu. HA çktktan sonra saklandmz yerlerden bamz dar çkarmaya korkuyoruz. Bundan dolay örgüt içinde karmaa yaanyor. Frsatn bulan kaçarak teslim olmaya çalyor ifadelerini kullanmt. Teröristlerin de ifade ettii gibi yerli ve milli silah olan HA ve SHAlarla yaplan baarl operasyonlarla nokta atlar yapan jandarma, Diyarbakr krsalnda ku uçurtmuyor.

KIRSAL ALAN 7/24 GÖZETLENYOR

HA ve SHAlarla baarl operasyonlar yapan Diyarbakr l Jandarma Komutanl ekipleri teröristlerin faaliyet yürütebilecei alanlar 24 saat esasl gözetim altnda tutuyor. Gözetleme yapan HAlarn görüntülerini deerlendiren jandarma ekipleri, terörist hareketlenmelerine annda müdahale ediyor. Tespit edilen ve terörist olduu netleen gruplara SHA ile müdahale eden jandarma ekipleri, bölgeyi de karadan kuatarak teröristlerin kaçlarna izin vermiyor. Krsal alanda yaplan gözetleme ve baarl faaliyetler son iki ylda Diyarbakr krsalnda barnan teröristlere nefes aldrmyor.

HA VE SHA DESTEYLE BAARILI OPERASYONLAR YAPILIYOR

Diyarbakr l Jandarma Komutanl tarafndan HA ve SHA destei ile sürdürülen baarl operasyonlarda tespit edilen teröristlere annda müdahale yaplyor. Tespit edilen noktalar karadan Jandarma Özel Harekat (JÖH) timleri tarafndan tutulurken, d ülkelerden bamsz görüntü ve istihbarat oluturarak hareket merkezine ileten HA görüntüleri deerlendirilerek SHA ile terörist gruplara annda müdahale ediliyor. 2017 ylnda HA ve SHA destei ile yürütülen baarl operasyonlarda çileri Bakanl arananlar listesinde bulunan 2si yeil, 4ü gri listede olmak üzere 6s sözde üst düzey, toplam 97 terörist silahlaryla birlikte etkisiz hale getirildi.

9 AYDA 52 TERÖRST ETKSZ HALE GETRLD

Diyarbakr l Jandarma Komutanl tarafndan yürütülen baarl operasyonlar kapsamnda 2018 yl ilk 9 aynda ise çileri Bakanl arananlar listesinde 1 krmz, 1 yeil, 2 gri liste olmak üzere 4 üst düzey, toplam 52 terörist etkisiz hale getirildi. 2017 ve 2018 yl eylül ayna kadar 10u üst düzey olmak üzere toplam 149 terörist etkisiz hale getirilerek bölgede büyük temizlik yapld.

ESRAR YERNE SEBZE EKM BALADI

Jandarma tarafndan son yllarda terör örgütü ve finans kaynaklarna yönelik düzenlenen baarl operasyonlar sonucunda Diyarbakr krsalnda eski yllara oranla kenevir ekiminin yerini sebze tarlalarna brakt belirtildi. Yaplan baarl operasyonlar neticesinde her yl bölgede yakalanan esrar miktarnn azalmasn deerlendiren terör uzmanlar, operasyonlarn baarl olmasndan dolay kimsenin eskisi kadar kenevir ekmeye cesaret edemediini dile getirdi. 2017 ylnda düzenlenen operasyonlarda 8 milyon kök kenevir bitkisi, 26 ton kubar esrar ve 68 ton toz esrar olmak üzere 94 ton uyuturucu madde ele geçirilirken, 2018 yl eylül ayna kadar yaplan baarl operasyonlarda ise 2 milyon 350 bin kök kenevir bitkisi, 15 ton toz esrar, 3 ton kubar esrar olmak üzere toplam 18 ton uyuturucu madde ele geçirildi.

Terör uzmanlar bir önceki yl ile kyaslama yaptklarnda kubar esrarn önceki yllardan toprak altnda saklanarak sonraki yllarda toz haline getirilip sata hazr hale getirildiini söyledi. Terör uzmanlar, 2017 ile 2018 yllarn kyasladklarnda 10da bir orannda esrar ekiminde düü yaandnn gözlendiini dile getirdi. Bu düüün de bölgede yaplan baarl operasyonlardan kaynaklandn dile getiren terör uzmanlar, daha önceki yllarda esrar ekilen bir çok tarlaya artk domates, biber, salatalk gibi sebzeler ekildiinin gözlemlendiini kaydetti.

Ana Sayfaya Git