Üstad Bediüzzaman'ın Kayıp Naaşı AİHM'e taşındı

Çağın allamesi Üstad Bediüzzaman Saidi Nursi Hazretlerinin, kayıp naaşının bulunması için dava AİHM’e taşındı. Türkiye’deki yargı makamlarına yapılan başvurularla ilgili etkin bir soruşturma yürütülmediği gerekçe gösterildi.

Haberler 20.07.2018 - 10:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

anlurfa Barosu tarafndan konuya ilikin yaplan açklamada, Üstad Bediüzzamann mezarnn parçalanarak naann kaçrlmasnn 57. Yl dönümü olan 12 Temmuz 2017 tarihinde anlurfa Cumhuriyet Basavclna Barolara nsan Haklarn Savunmak görevini yükleyen sorumluluk ilkesi gereince suç duyurunda bulunulduu öncelikle hatrlatld.

Açklamada ayrca, suç duyurusunun ardndan savclk talebine de dikkat çekildi. Konuyla ilgili bilgisi olduu öne sürülen bir kiinin ifadesi de alnd. Ancak savclk olay zaman amna urad gerekçesiyle bavuruyu takipsizlikle sonuçlandrd. Sulh Ceza Mahkemesine yaplan itiraz da gerekçe belirtilmeden reddedilmesi üzerine Baro Yönetiminn davay AHMe tad ifade edildi.

anlurfa Barosu, çan Allamesi Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin mezarnn yeniden bulunmasna yönelik açlan davann zaman am gerekçe gösterilerek takipsizlik karar verilmesi üzerine Avrupa nsan Haklar Mahkemesine bavurdu.

MEZARININ BULUNMASI STEND

23 Mart 1960 tarihinde anlurfada vefat eden ve dönemin darbecileri tarafndan mezar parçalanarak naa alnan Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin, mezarnn yeniden bulunmasna yönelik anlurfada açlan davada yeni bir aamaya gelindi. anlurfa Barosunun 12 Temmuz 2017 ylnda açm olduu davada anlurfa Cumhuriyet Basavcl etkin ve hzl bir soruturma balatmasna ramen zaman am gerekçe gösterilerek takipsizlik karar verildi. Daha sonra Sulh Ceza Hakimliine yaplan itiraz da reddedilince konu bu kez Avrupa nsan Haklar Mahkemesine tand.

MAHKEME TAKPSZLK VERD

Etkin bir soruturma ve gerekçeli karar hakknn ihlal edildii gerekçesiyle 18 Temmuz 2018 tarihinde Avrupa nsan Haklar Mahkemesine bavuruda bulunduklarn kaydeden Avukat Nurullah Küçükolu, Bilindii üzere anlurfa Barosu olarak Merhum Saidi Nursinin kayp naa ile ilgili, mezarnn parçalanarak naann kaçrlmasnn 57. Yldönümü olan 12 Temmuz 2017 tarihinde anlurfa Cumhuriyet Basavclna Avukatlk Kanununun 76/1 ve 95/21 fkralarnda belirtilen ve Barolara nsan Haklarn Savunmak görevini yükleyen sorumluluk ilkesi gereince suç duyurunda bulunmutuk.

DAVA AHME TAINDI

anlurfa Cumhuriyet Basavcl soruturmann balad ilk günlerde hzl ve etkin bir ekilde soruturmay yürütmesine ve bu konuda olayn esasna girip dosyada ilem yapmasna ramen ne yazk ki sonraki süreçte olayn zamanamna uradn gerekçe göstererek takipsizlik karar vermitir. Bu karara kar sulh ceza hakimliine yaplan itirazmzda belirttiimiz hiçbir husus dikkate alnmadan gerekçesiz bir ekilde itirazmzn reddedilmesi üzerine anlurfa Barosu olarak Saidi Nursinin kayp naa ile ilgili etkin bir soruturma yürütülmedii ve gerekçeli karar hakknn ihlal edildii gerekçesiyle her iki ihlalin tespiti talebiyle Avrupa nsan Haklar Mahkemesine 18 Temmuz 2018 tarihinde bavuruda bulunulmutur ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git