Uyum düzenlemelerinde takvim netleşiyor

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi kapsamındaki uyum düzenlemelerine yönelik çalışmaları yürütmek için AK Parti tarafından oluşturulan Uyum Komisyonu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı her ay bilgilendirecek.

Haberler 29.01.2018 - 09:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AK Parti Siyasi ve Hukuki lerden Sorumlu Genel Bakan Yardmcs Hayati Yazc, Cumhurbakanl hükümet sistemi kapsamndaki uyum düzenlemelerine yönelik çalmalar kapsamnda AK Parti tarafndan oluturulan uyum komisyonun çalmalar hakknda bilgi verdi.

Yazc, bir üst komisyon ve altnda oluturulan 5 alt komisyonun çalmalarna baladn belirterek, bu çalmalarn yakndan takip edilmesinin önemine iaret etti.

Komisyon bakanlaryla 15 günlük periyotlar halinde toplant yapacaklarn açklayan Yazc, ilk toplanty AK Parti Genel Merkezinde 24 Ocak çaramba günü gerçekletirdiklerini söyledi.

- Komisyonlar aras bilgi ak için düzenli toplant

Yazc, toplantda komisyonlarn çalmalarnn ne aamada olduuna dair bilgi alveriinde bulunulduunu aktard. Yazc, öyle devam etti:

Aksayan bir taraf, karlatklar bir sorun var m, bunlar anlatld. çünkü komisyonlarn çalma alanlarn her ne kadar ayrm olsak da birbiriyle ilikili. Örnein yürütmenin yaplandrlmas, personel rejimi komisyonuyla alakal. Yerel yönetimleri dikkate aldnz zaman, merkezi hükümeti yaplandryorsunuz, yerel ile balantl. Dolaysyla bu toplantmzn amac komisyonlar arasndaki bilgi akn salamak.

Komisyon Bakanlarnn üst komisyonun da üyesi olduuna iaret eden Yazc, u deerlendirmelerde bulundu:

Geçen hafta yaptmz toplantda Cumhurbakanmza sunmutuk. 15 günde bir üst komisyon toplanacak. 15 günde bir de komisyon bakanlar ile toplant yapacaz. Önümüzdeki çaramba üst komisyonla yapacaz. Öbür hafta sadece komisyon bakanlaryla yapacaz. Böyle bir planlamann, sürecin daha salkl yürütülmesi açsndan yararl olduu inancndayz.

- Belediyelerin daha verimli çalmasna yönelik çalmalar

Meclise ilk gelecek konunun, yerel yönetimlere ilikin yaplacak düzenlemeler olduunu hatrlatan Yazc, Yerel Yönetimler Komisyonu, Adalet Bakanl ile bir çalma yapyor. çok teknik düzeyde düzenlemeler var. dedi.

Hayati Yazc, Belediyeler Kanuna ilikin çalmalarn olduuna da iaret ederek, Ama o alanlar küçültmek, daraltmak deil. Belediyeleri daha nasl verimli hale getirebiliriz, daha kuatc nasl bir düzenleme yaparz, bu tür çalmalar var. O da henüz hazrlanp, bir metne dönütürülmedi. Partiye de henüz gelmedi. ifadesini kulland.

- Bu senenin ilk yarsnda ete kemie bürünmesi lazm

çalmalarn takvimlendirilmesi konusunda ise Yazc, Henüz bir takvim oluturulmam olmakla birlikte, bu senenin ilk yarsnda ete kemie bürünmesi lazm. Genel Bakanmza arz ederek, bir takvim belirlenecek. dedi.

Senenin yarsn atktan sonra seçimlerin arefesine girileceine dikkati çeken Yazc, önlerinde bütçe çalmalar, meclise gelen kanun hükmünde kararnameler, 2019un Mart ayndaki yerel seçimler gibi youn bir gündem olduunu, bu nedenle çalmalarda zamanlamay riske etmek istemediklerini bildirdi.

- MHP ile de çalmalar paylalacak

Yazc, AK Parti - MHP Milli Mutabakat Komisyonunun çalmalarnn sürdüünü, onlarn da uyum komisyonunun çalmalarn görüp katk vermek isteyeceklerini belirtti. Yazc, Onlarla da paylam olacak. çalmamz bitirince, dorudan destek verecek olanlarla paylam yapacaz. Belki katklarn da alacaz. Ondan sonra kamuoyu ile paylalacak. diye konutu.

Yazc, komisyonun çalmalar bittii zaman Cumhurbakan ve AK Parti Genel Bakan Recep Tayyip Erdoana arz edeceklerini ifade etti. Yazc, öte yandan geçtiimiz hafta yaplan toplantda Erdoann ayda bir çalmalar hakknda bilgi vermek üzere toplant yaplmasn istediini kaydetti.

Ana Sayfaya Git