Uyuşmadılar!

Figen Yüksekdağ'ın davasında iki mahkeme 'yetkisizlik' kararı verdi. Mahkemeler arasındaki yargılama uyuşmazlığına yönelik kararı Yargıtay 5'inci Ceza Dairesi erecek.

Haberler 26.02.2017 - 12:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-TBMMde geçen hafta milletvekillii düürülen ve 4 Kasm gününden bu yana da tutuklu olan HDP E Genel Bakan Figen Yüksekda hakknda Diyarbakr 8inci Ar Ceza Mahkemesinde Toplant ve gösteri yürüyüleri kanununa muhalefet, halk kin ve dümanla alenen tahrik ve suç ilemeye tahrik suçlarndan 30 yldan 83 yla kadar hapis istemiyle dava açld. Mahkeme yetkisizlik karar vererek davann Ankaraya gönderdi. Davann hazrlk durumasn yapan Ankara 16nc Ar Ceza Mahkemesi de Yüksekdan yarglamasnn Ankarada yaplamayacan belirtip davann görevli ve yetkili Diyarbakr 8inci Ar Ceza Mahkemesine gönderilmesine karar verdi.

Yetkisizlik kararnn gerekçesinde Figen Yüksekdan tüm eylemlerinin Diyarbakr adli yarg snrlar içinde gerçekletiini belirten Ankara 16nc Ar Ceza Mahkemesi, suç ilendiinin örenilmesi üzerine Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnca soruturma balatldn, sank hakknda yine Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnca yakalama karar çkartldn ve ifadesinin de burada alndn belirtti.

YETKSZLK KARARI VERLD

Yüksekdan Diyarbakr 2nci Sulh Ceza Hakimliince tutukland belirtilen kararda u ifadelere yer verildi: Sank hakknda terör örgütüne üye olma ya da yöneticilii suçlamas ile ilgili sürekliliin suçu örenme, ifade, sorgu ve tutuklama karar verilmesiyle kesildii ve sürekliliin Diyarbakr adli yarg snrlar içerisinde son bulduu, terör örgütü üyelii suçlamas dndaki suçlarn ani suç olduu, eylemlerinin tamamnn Diyarbakrda gerçekletii ve tüm eylemlerin birbiriyle balantl olduu, sankla birlikte yarglanan baka üphelilerin de bulunduu ve yakalama yeri Ankara ifade edilerek sürekliliin Ankarada son bulduu gerekçesinin usul ekonomisine de aykr olduu kanaatine varlmakla mahkememizin yetkisizliine.

TUTUKLULUUN DEVAMINA KARAR VERLD

Hazrlk durumasnda Figen Yüksekdan tutukluluk halinin devamna karar veren mahkeme, sann kaçma ve saklanma ihtimali ve uygulanacak her türlü adli kontrol kararnn bu aamada umulan gayeye hizmet etmeyeceini belirterek, tutuklama tedbirinin ölçülülük ilkesine aykr olmayacan kaydetti.

Diyarbakr ve Ankaradaki mahkemelerin yetkisizlik karar vermeleri nedeniyle uyumazln çözülmesi için dosya Yargtay 5inci Ceza Dairesine gönderildi. Yarglamann hangi mahkemede yaplacana Yargtay karar verecek.

Ana Sayfaya Git