Uyuşmazlıkta online!

Diyarbakır'da, Kovid-19 tedbirleri kapsamında adliyelerdeki duruşmaların ertelenmesi nedeniyle hukuki uyuşmazlıklar, "arabuluculuk" uygulamasıyla sosyal mesafe önlemleri alınarak tarafların buluşturulması ya da online görüşmeyle çözüme kavuşturuluyor. BADER Diyarbakır Şube Başkanı avukat Gülben Elhakan "Koronavirüs tedbirlerinin olduğu dönemde başvurular arttı. Bu süreç arabuluculuğa ilgiyi artırdı. Vatandaşlar devam eden davalarını bile arabuluculukla bir an önce halledip rahat nefes almak istiyor" dedi.

Haberler 13.05.2020 - 22:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele kapsamnda durumalarn 15 Hazirana kadar ertelenmesi nedeniyle Diyarbakrda hukuki uyumazlklarn çözümü için arabuluculuk yöntemine bavurular artt.

Dünyada olduu gibi Türkiyede de etkili olan koronavirüs salgnnn yaylmasnn önlenmesi amacyla Adalet Bakanlnca adliyelerde süren yarglamalara ara verildi.

Bu süreçte, Adalet Bakanl Hukuk leri Genel Müdürlüü bünyesindeki Arabuluculuk Daire Bakanlna bal faaliyet yürüten arabulucular, ticari, tüketici, içi-iveren ve aile hukuku gibi konularda uyumazlk yaayan taraflar video konferans yöntemiyle buluturuyor.

Kimi zaman da taraflar ayn ortamda maske takarak, ellerini dezenfekte ederek ve sosyal mesafe kuralna uyarak ayn ortamda buluturulup, hukuki uyumazlk arabuluculuk yöntemiyle çözüme kavuturuluyor.

Bamsz Arabuluculuk Dernei (BADER) Diyarbakr ube Bakan avukat Gülben Elhakan, tedbirler kapsamnda durumalarn ertelenmesinin arabuluculua engel olmadn söyledi.

TARAFLAR KEND HAKMLKLERN KENDLER YAPIYOR

Yarglamann geçici süre durduuna ancak arabuluculuk faaliyetlerinin devam ettiine iaret eden Elhakan, Arabuluculuu gerek online gerekse de taraflarn sosyal mesafe ve hijyen tedbirlerine uymas kaydyla sürdürüyoruz. Arabuluculuk sürecinde elde edilen kazanmla vatandalarn rahatln hissedebiliyoruz. Bu durum mutluluk verici. dedi.

Tüm taraflarn memnun olduu bir süreci yönettiklerini dile getiren Elhakan, Arabuluculukta taraflar kendi hakimliklerini kendileri yapyor. Ulaacaklar çözüme kendileri karar veriyor. çözüm yolu bulamadklar takdirde arabulucular olarak bizler kendilerine çözüm önerilerinde bulunuyoruz. Anlamazlklarda çözüme varlmas yarg tarihi açsndan mükemmel bir durum. diye konutu.

Elhakan, arabuluculuun ülkede ve dünyada çok ciddi uygulamalarnn olduunu aktararak, arabuluculuun bal bana bir süreç olduunu ve sosyolojik olgulardan olutuunu ifade etti.

KORONAVRÜS DÖNEMNDE BAVURULAR ARTTI

Arabuluculuun, kendi içinde dinamikleri olan ve sonuçlaryla yargya çok olumlu yansmalar bulunan bir süreç olduunu vurgulayan Elhakan, sözlerini öyle sürdürdü:

Arabulucuk ile yargnn ciddi anlamda i yükü azald. Arabuluculuk sayesinde insanlar paradan, zamandan tasarruf ederek, itibarlarn koruyorlar. Ekonomik, sosyolojik, psikolojik ve dayanma kültürünün gelimesi açsndan arabuluculuun sadece yarg sistemine deil ülkemize de çok büyük faydas var. Bireylerin ruh salna da olumlu etkilerinin olduunu görebiliyoruz. Koronavirüs tedbirlerinin olduu dönemde bavurular artt. Yaklak 2 aylk durumalarn ertelenmesi söz konusu oldu. Bu süreç aslnda arabuluculua ilgiyi artrd. Vatandalar devam eden davalarn bile arabuluculukla bir an önce halledip rahat nefes almak istiyor.

Baz vatandalarn ise arabuluculuk faaliyetlerinin sürdüünden habersiz olduunu, yarglamalarn durmasyla arabuluculuk sürecinin de durduunu zannedenlerin olduunu dile getiren Elhakan, sözlerini Durum tamamyla bunun aksi yönünde. Arabuluculuk ile uyumazlklar i birlii halinde çözüme kavuturuluyor. diye tamamlad.

Ana Sayfaya Git