Uyuşturucu bağımlılığını engelleyen saat TEKNOFEST'te ödül aldı

TEKNOFEST yarışmacısı Mohammad Hajizadeh, uyuşturucu bağımlılığını engelleyen saat geliştirdi.

Haberler 02.05.2023 - 01:52 Son Güncelleme : 02.05.2023 - 01:52

Türkiyede milli teknolojinin geliştirilmesi konusunda kritik rol oynayan birçok kuruluşun paydaşlığıyla, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütücülüğünde düzenlenen TEKNOFEST, beşinci gününde İstanbul Atatürk Havalimanında devam ediyor.

TEKNOFEST kapsamında başlayan 8. İstanbul Uluslararası Buluş Fuarında (İstanbul International Invention Fair-ISIF23) sergilenen buluşlar arasında uyuşturucu bağımlılığını engelleyen saat de bulunuyor. Fuardaki buluşlar arasından seçilen saat, ikincilik ödülü aldı.

Uyuşturucu bağımlılığını engelleyen saati geliştiren Mohammad Hajizadeh, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geliştirdikleri saatin kişilerin uyuşturucu kullanmasını engellemek için beyne frekanslar gönderdiğini söyledi.

Dopamin salgılama frekanslarını geliştirdikleri saatle beyne göndermeye çalıştıklarını ifade eden Hajizadeh, Dopamin salgılanması, kullanıcının haz almasını sağlıyor. Biz de bu saatle o frekansı beyne iletiyoruz ve beyindeki hipofizin dopamin salgılamasını, kişinin mutluluk ve haz almasını sağlıyoruz. dedi.

Hajizadeh, uyuşturucu programına sahip olduklarını belirterek, 6 ay içerisinde biz frekansları günbegün azaltıyoruz. Bu frekanslar 6 ay sonra sıfıra iniyor ve kullanıcı uyuşturucuyu tamamen bırakıyor. Bu buluşumuz için İranda patent aldık. Türkiyede de bununla ilgili olarak patent almaya çalışıyoruz. Ürünümüzü ticarileştirdik. Seri üretime geçtik. Bir ay içinde, yani mayıs sonu gibi piyasaya sürülecek. şeklinde konuştu.

6 AY İçERİSİNDE FREKANSLARI AZALTTIĞIMIZ İçİN BAĞIMLILIĞIN ÖNÜNE GEçİYORUZ

Geliştirdikleri saatin bir bağımlılık oluşturmadığını vurgulayan Hajizadeh, Uyuşturucunun yerine çikolatayı koyarsanız bu defa çikolataya bağımlı olursunuz. Bunun yerine biz saate bağımlı yaparsak bu da bir çeşit bağımlılık olur. Biz ise 6 ay içerisinde frekansları azalttığımız için bağımlılığın önüne geçiyoruz. dedi.

Hajizadeh, saatin TEKNOFEST bünyesinde Atatürk Havalimanında gerçekleştirilen İstanbul Uluslararası Buluş Fuarında ikincilik elde ettiğini, Dünya Bilim Akademisinde de altın madalya ve onur ödülü aldıklarını bildirdi.

Ana Sayfaya Git