Vahşetin matemi dinmiyor

Diyarbakır'da 6-7 Ekim 2014'te Kurban Bayramı'nda et dağıtırken PKK yandaşlarınca vahşice katledilen gençlerin ailelerinin acısı yıllar geçtikçe daha da derinleşiyor

Haberler 07.10.2018 - 11:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda 6-7 Ekim 2014te Kurban Bayramnda et datrken PKK yandalarnca vahice katledilen gençlerin ailelerinin acs dinmiyor.

Vahice katledilen gençlerden Hasan Gökguzun babas Mehmet Gökguz, olunun çok yardmsever biri olduunu belirterek, olundan geriye kalan fotoraflaryla hasret giderdiklerini, torunlarnn ise baba hasretiyle büyüdüklerini söyledi.

Torunu Furkann bu yl okula baladn dile getiren Gökguz, Olum onu çok seviyordu. Okulda arkadalar babalarndan bahsetmi ama Furkan ise benim babam yok demi. Torunum okula gidiyor ama boynu bükük. dedi.

Böyle bir acy bakalarnn yaamasn istemediini anlatan Gökguz, olunu kaybetmenin acsn ilk günkü gibi yaadklarn aktard.

Biz artk Hasan gibi bir evlad bulamayz. Ölene kadar Hasan Hasan diyeceiz. çok ükür ki fakirlere yardm ederken öldürüldü. Bu da bize teselli veriyor, gurur duyuyoruz. Yokluuna dayanamyorum, her gün mezarla gidiyorum, mezarn suluyorum, sanki Hasan ile sohbet ediyormu gibi oluyorum. diyen Gökguz, her geçen yl aclarnn daha da derinletiini, mezarn ziyaret ederek teselli bulmaya çaltn anlatt.

DEMRTA KÜRTLERE DARBE YAPMAK STED

Eski HDP E Genel Bakan Selahattin Demirtan Kürtlere darbe yapmaya çaltn aktaran Gökguz, öyle konutu:

15 Temmuzda FETÖ Türkiyeye darbe yapt, tanklar sokaa çkt. O gün de Selahattin Demirta Kürtlere bir darbe yapt, tanklar sokaklara çkt. Kürtlerin bana darbe yapt, belki baarrm diye ama nasl ki 15 Temmuz baarl olmadysa 6-7 Ekim olaylar da baarl olmad. Kürtlerin hakkn aramak ad altnda d ülkelere çalyordu. FETÖ ABDde yaarken darbe yapmaya çalt, Demirta da ABDye gidip geldikten sonra Kürtlere darbe yapmaya çalt. kisi de ayn yerden emir ald. Ama ne oldu, bizi bitiremediler, baaramadlar.

YAPILAN VAHET BAST BR EY DELD

Riyad Günein kardei Hüseyin Güne de aabeyinin çevresindeki insanlar tarafndan çok sevildiini, kimseyi incitmediini söyledi.

Aabeyi ile dekor iiyle uratklarn belirten Güne, aabeyinin elinden geldiince fakir ve muhtaç insanlara yardm etmeye çaltn anmsatt.

Güne, ehit Hasan Gökguz ile sürekli beraberdi. Muhtaç insanlarn yardmna kouyorlard. Yaants örnek alnabilecek bir yaantyd. Sürekli aabeyimle birlikte olduum için unutamyorum onu acs halen içimde. diye konutu.

çocuklarnn babalarn özlediini, sürekli nerede olduunu sorduklarn aktaran Güne, aradan geçen 4 yla ramen aclarnn ayn olduunu kaydetti.

Güne, öyle dedi:

Yaplan vahet basit bir ey deildi. Aabeyim birinin maln çalmad, hakszlk yapmad sadece ihtiyaç sahiplerine kurban eti datt. Bu neyin vahetidir, bu neyin kinidir? Size ne yaptk da bize bunlar reva gördünüz? Bu tarihte görülmemi bir eydir. Öldürdün tamam eyvallah, parçalamak, arabayla üzerinden geçmek ne demek? Bu kadar da olmaz.

Ailede kimin erkek çou olursa adn Riyad koyacan, aabeyinin anlarn ve hatrasn sürekli yaatacaklarn anlatan Güne, aabeyine saldranlar azmettirenlerin de yarglanmasn istediklerini sözlerine ekledi.

HçBR ZAMAN UNUTMAYACAIZ

Ahmet Dakakn babas Öztekin Dakak ise 4 yl boyunca aclarnn hiçbir zaman dinmediini, her gün olunu andklarn dile getirdi.

Olum eve geldii vakit Allahn selamn verirdi. Ben onun o selamn özledim. Onu rahmetle anyoruz, hiçbir zaman unutmayacaz. diyen Dakak, olunun fotoraflar ile avunmaya çaltn bildirdi.

Dakak, konumasn öyle sürdürdü:

Benim çocuum içki içmiyordu kumar oynamyordu fakirlere yardmc oluyordu. Bundan daha büyük bir eref var mdr? Olumun tamir çantas vard, evde i oldu mu hemen yapard. Ondan geriye tamir çantas kald. Ona bakp ehit böyle yapard, böyle kullanrd diyoruz. Unutulacak gibi deil. Allah kimseye evlat acs vermesin.

Anne Zerife Dakak ise olunun anlarnn sürekli canl olduunu belirterek, Olumun ehadetinin üzerinden 4 yl geçti ama uzun yllar geçse de bu ac asla unutulmuyor. 2014teki acmz naslsa bugün de ayndr. Gözüm hep onu aryor. Olumu artk geri getiremem ama sonuna kadar onun gittii yolun arkasndaym. Allah hakkmz HDPye, Selahattin Demirtaa brakmasn. ifadelerini kulland.

- EN BÜYÜK VAHET VE KATLAM PROVASIYDI

Cumali Günein aabeyi Ali Yaar Güne ise 6-7 Ekim olaylarnn planl ve projeli bir ekilde yapldn, yaplmak istenenin hem devlete kar bir bakaldr hem de Müslüman Kürt halkna yaplan bir darbe giriimi olduunu söyledi.

Aclarnn ilk günkü gibi taze olduunu vurgulayan Güne, Acmz sürekli tazeleniyor. Yaplan o vaheti, o katliam unutmak, o gün yaananlar hafzalardan silmek mümkün deil. çünkü o gün bu corafyada yaanan en büyük vahet ve katliam provasyd. Hamdolsun ki istediklerini elde edemediler. dedi.

Kardeinin yufka yürekli ve fakirlere yardm etmeyi seven bir insan olduunu anlatan Güne, çevresinin kardeini çok sevdiini belirtti.

Güne, Kardeim karncay incitmeyen bir insand. O gün yaralanan insanlarn yardmna kotuu için, bu alçak saldrya maruz kalp ehit oldu. Sekiz kardein en küçüü ve evin en sevileni oydu. çok terbiyeli, beyefendi bir insand. çok mazlum bir duruu vard. Kimsenin kalbini krp incitmezdi. Katillerinin bulunmasn istiyoruz. diye konutu.

Kardeinin bayram için anlurfadan Diyarbakra geldiini, onu nianlamay planladklarn ifade eden Güne, 6-7 Ekimde yaanan vahetin hiçbir zaman unutulmas mümkün olmayan bir olay olduunu vurgulad.

Güne, konumasn öyle sürdürdü:

PKK-HDP Kürt halknn en büyük düman. Komünizmi, sosyalizmi ve sapk fikirlerini kabul etmeyenleri yok etmek istiyorlar. Kendilerinden olmayan herkesi yok etmek istiyorlar. Ya bana boyun eeceksin ya bu topraklar terk edeceksin ya da seni öldüreceiz. diyorlar. Biz bunlarn hiçbir isteklerine uymayacaz ve karlarnda dimdik duracaz. Ne Yasinler ne Cumaliler ne Aytaçlar ne Hasanlar ne Riyadlar ne de Turanlar bitmez.

Kendi çocuklarn en iyi okullarda okutup el bebek gül bebek yetitirenlerin milletin çocuklarn kandrp adeta vahi bir canavara dönütürdüünü ifade eden Güne, bu olaylarn talimatn verip yönlendirenlerin, bu soruturma kapsamna alnmadn belirtti.

Bunlarn gülmeye hakk yok. Onlarn çarsyla, nice annelerin cierleri yand. Gençleri kandrp sokaklara vahi köpekler gibi salp katliam yaptrmak hangi kitapta yazar? Yola bomba döeyip 8 güvenlik görevlisini ehit ettiler. Bunlarn parma var bu iin içinde. çileri Bakanmza sonsuz teekkürlerimi sunuyorum. Bu kan emicilere kar gösterdii kararl tavr ve mücadeleyle içimizi bir nebze olsun ferahlatt. diyen Güne, onlara kar mücadelenin devam etmesini istediini aktard.

6-7 Ekimde cahil insanlar sokaa döküp katliama sebep olan HDPlilerin, kendi çocuklaryla tatile gidip, kartrdklar sokaklar televizyondan seyrederek keyif çattklarn aktaran Güne, öyle konutu:

Onlar için kimin öldüü, kimin kald önemli deil. çünkü onlarn çocuklarna birey olmuyor. Bunca katliamn emrini verip, kandrdklarn sokaa dökeceksin, insanlarn ölümüne sebep olacaksn, ondan sonra utanmadan sklmadan gülebileceksin. 6-7 Ekim olaylar olduunda bu katliamn talimatn verenler kendi çocuklaryla tatildeydiler. çki masalarnda, otel havuzlarnda, keyif çatyorlard. Bunlarn bu ekilde rahat davranmasnn sebebi yüreklerini actan bir acnn olmamasndan kaynaklanyor.

- çOCUUM OLURSA ARKADALARIMDAN BRNN ADINI VERECEM

Saldrdan yaral kurtulan Yusuf Er, arkadalarnn sürekli aklnda ve yüreinin bir köesinde olacan dile getirdi.

Acsnn ilk günkü gibi taze olduunu anlatan Er, çünkü arkadalarm vahi bir ekilde ehit edildi. Normal bir ölüm deildi insann kann dondurucu ikenceyle katledildiler. Sürekli arkadalarmla geçirdiim zamanlarm aklma geliyor. Onlar aklma geldikçe de üzüntü duyuyorum. Geçen yl evlendim. Allah bize erkek çocuk nasip ederse arkadalarmn adn yaatmak amacyla onlardan birinin adn vermeyi düünüyorum. ifadelerini kulland.

PKKnn Kürt halkna zulüm, ac ve gözyadan baka birey brakmadn ifade eden Er, 6-7 Ekim olaylarnda da bunun canl ahidi olduklarn kaydetti.

Ana Sayfaya Git