Valeye dikkat

Restoran, AVM ve gece kulüplerine gelen müşterilerin araçlarını ücret karşılığı parkeden ‘vale’ler, son aylarda sık sık trafiği engellemek, araçlara zarar vermek ve istedikleri yüksek ücretlerle gündeme geliyor.

Haberler 12.10.2021 - 09:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Yeni düzenleme ile vale hizmetinin verilmesi için ruhsat art olduunu belirten Dr. Murat Can Pehlivanolu Bu hizmetinin verilmesi için öncelikle vale irketinin ruhsat almas gerekiyor. Ayn zamanda otel, restoran gibi iletmelerin de vale irketiyle bir sözleme imzalamas gerekiyor. Dolaysyla artk valeler, belli bir bölgeyi parselleyerek Ben bu bölgenin valesiyim demek yerine, Ben u otelin, restorann, alveri merkezinin valesiyim demeli. çünkü restorana veya otele gittiinizde valeler ile iletmeler birbirleriyle balantlar olmadn iddia ediyor. Bu tamamen yanl bir yaklam. Eer ortada vale hizmeti veren bir irket varsa hizmeti alan restoran, AVM ya da otel ile bir sözleme imzalayp, belediyeye sunmu olmas gerekiyor dedi.

VALE BURASI BZM BÖLGEMZ DYORSA SUç LYOR

Baz iletmeler ve valelerin, sokaklar ile meydanlar kendi mülkleri gibi kullanmaya çaltn belirten Pehlivanolu Bir vatanda sokakta, yolda ya da bir meydanda aracn park ettiinde, vale Bu bölge bize ait, buraya park edemezsin diyor. Bir yol veya meydan halkn kullanmna ücretsiz olarak açksa bu ekilde davranlamaz. Eer iletme, bu alan kullanmak istiyorsa belediyeye igal bedeli ödemek zorundadr. Vatandalarmzn bu gibi durumlarda valelere arabalarnn anahtarn vermek ya da ücret ödemek gibi bir zorunluluu yok. Bu durumla karlaan vatandalar ikayetçi olabilecei gibi suç duyurusunda da bulunabilirler. çünkü bu suçtur ve bu tutumu sergileyenlerin hapis ve idari para cezas almas mümkündür diye konutu.

KEYF ÜCRET TAHSL EDYORLAR

Dr. Pehlivanolu valelerin belli bir tarifeye bal kalmakszn, yüksek ve farkl tutarlarda ücret talep ettiini belirterek Keyfi ekilde vatandalardan ücret tahsil edildiini görüyoruz. Hatta yerliye farkl yabancya farkl bir fiyat uygulamas söz konusu. Böyle bir durum kabul edilemez. Bulunduu ehrin ticaret odasnn vale hizmet bedelini tarifeyle yaynlamas gerekir. Valeler, bu tarifeye göre ücretlerini belirlemelidir diye konutu.

VALE ÜCRET TABELADA YAZILMALI

Pehlivanolu, valenin arabasn park etmek isteyen kiiye ne kadar ücret istedikleri önceden söylemesi gerektiini belirterek Hatta dorusu, bunun tabelada ilan edilmesidir. Fakat valeler, ancak arabann anahtarn geri teslim ederken ücretini bildiriyor. çou zaman bu ücretler fahi rakamlar oluyor. Uygulamann bu ekilde olmamas gerekiyor. Tarifenin üzerinde vale ücreti ödeyen kiiler vale irketini ve iletmeyi CMER (Cumhurbakanl letiim Merkezi) üzerinden ikayet edebilir. Ayrca ödedikleri fazla ücreti de Tüketici Hakem Heyetlerine bavurarak geri alabilir dedi.

VALE HASARI çN SGORTA YAPTIRILMALI

Valenin park için teslim ald araca zarar vermesi halinde sorumluluu üstlenmesi gerektiini belirten Dr. Murat Can Pehlivanolu Aracn valeye teslim edildikten sonra zarar görmesi ihtimaline kar sigorta yaptrlmas gerekiyor. Bu sigortann da vale hizmetini alan iletmeler tarafndan kontrol edilmesi gerekiyor. Böylece hasarlar sigorta irketleri tarafndan teminat altna alnm olur. Dolaysyla bir vale irketinin araca verdii zarar karlamamas söz konusu olamaz. Vale irketlerinde çalanlar Sen arac bize verdiinde hasarlyd gibi iddialarda bulunuyor. Bunlarn önüne geçmek vatandalar vale bölgelerindeki güvenlik kameralarna bakabilir. Ayrca valeden mutlaka araç teslim fii de istenmelidir dedi.

ARABALARLA DRFT YAPIYORLAR, KAFALARINA GÖRE ÜCRET STYORLAR

DHAya konuan vatandalar ise restoran, AVM ve özel hastanelerde arabalarn valelere teslim etmek zorunda kaldklarn belirterek, yüksek fiyat istenmesi ve araçlarna hasar verildii halde sorumluluk üstlenilmemesinden ikayetçi olduklarn ifade etti.

Valelerin teslim aldklar araçlarla drift ad verilen el frenini çekerek keskin dönü yaptrdklarn tank olduunu söyleyen Ramazan Aksoy, Birkaç kez bunlara ahit olduum için güvenmiyorum. Bu nedenle valeye aracm brakmyorum. Kiisine göre muamele yaparak, kafalarna göre ücret belirliyorlar. Sonra da iletmemizin ücreti bu diyorlar. Halbuki öyle bir ey yok. Belli bir prosedür vardr, ona uymak zorundalar dedi.

VALEYE BIRAKMAYA MECBUR KALIYORUZ

Vale hizmeti bedelini çok pahal bulduunu ancak stanbulda park yeri bulmann zor olmas nedeniyle birçok kiinin arabasn valeye vermek zorunda kaldn ifade eden Mustafa Akkulak, stanbuldaki vale ücretlerinin fazla olduunu düünüyorum. Her ne kadar valeye arabalarmz brakmak istemesek de bir noktadan sonra buna mecbur kalyoruz. Bir yere yetimek için hemen yer bulmanz gerekiyor dedi.

HASTANEYE GTTM, VALE 35 TL STED

Vale irketlerinin fazla ücret talep etmesi gerekçesiyle aracn ara sokaklara park ettiini dile getiren Mustafa Mehir Aracm valeye brakmay pek tercih etmiyorum. çevredeki bo alanlara bakyorum. Biraz vakit kayb oluyor ama ücretler fazla olduu için daha ekonomik oluyor. Geçtiimiz gün bir hastaneye gittim, 35 lira vale ücreti vard. nsaflym ama ben yine de arabam ara sokaklara park ettim diye konutu.

Ana Sayfaya Git