Van Gölü'nün kaderi değişiyor

Van Büyükşehir Belediyesi, Türkiye'nin önemli turizm destinasyonları arasında yer alan Van Gölü'nün maruz kaldığı kirlilikten kurtarılması için çalışma başlattı.

Haberler 29.06.2017 - 10:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Esiz güzellii, masmavi görüntüsü, sodal suyu ve sahilleriyle kenti ziyaret eden turistlerin hayran kald Van Gölünün, daha da kirlenmesinin önüne geçmek isteyen belediye, kat ve sv atklarn göle akn engelleyecek projeleri hayata geçirmeyi amaçlyor.

Endemik bir tür olan nci kefali ve çevresindeki sazlklarda barnan yüzlerce ku türüne ev sahiplii yapan gölün korunmas amacyla 2 yl önce hazrlanan ancak meclisin alt komisyonlarnda kalan kanun tasarsnn yeniden TBMM gündemine tanmasn salamaya çalan Büyükehir Belediyesi, ller Bankasnn desteiyle artma tesisinin tam kapasiteyle çalmasn salamay hedefliyor.

Belediye, dip çamuru ve göl yüzeyindeki kat atklarn temizlenmesi konusunda da 5 milyon liralk ihale gerçekletirerek, esiz güzelliin korunmas konusunda önemli admlar att.

Van Büyükehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçn, AA muhabirine, bu yl Van Gölü çevresindeki rekreasyon alanlarnn vatandaa kazandrlmasnn yan sra kirlilikten kurtarlmas konusunda da önemli gelimelere imza atlacan söyledi.

Yaklak 5 yl önce Van Gölü Koruma Kanununun tasar haline getirilerek meclise sunulduunu ancak sürecin kesintiye uradn anmsatan Yalçn, Ankarada yapt bakanlk ziyaretleri srasnda bu konuyu takip ettiklerini ve kanunun yeniden TBMM gündeme getirilmesi konusunda söz aldklarn vurgulad.

Yalçn, Milletvekillerimiz kanunu hazrlayarak meclise sunmular ama takibi yaplmaynca alt komisyonlarda görüülürken askda kalm. Biz bunun kanunlamas için elimizden geleni yapacaz. Böylece gölün korunmas konusunda herkesin sorumluluu ortaya konulacak. diye konutu.

Van Gölünün korunmas açsndan artma tesisine ihtiyaç olduunu dile getiren Yalçn, bu konuda daha önce Avrupa Birlii ile yaplan bir anlamann bulunduunu söyledi.

Tesisin, Avrupa Birliinin bir ksmna salayaca hibeyle yaplmasnn planlandn anlatan Yalçn, u bilgileri verdi:

AB ile kredi sözlemesiyle planlanan bir çalma yaplm. Birkaç yl sürmü ancak takvimi Van Gölünü çok bekletecek durumda. Yaplan projenin AB tarafndan verilen takvimi u ekilde. 2019da temel atlacak, yapm 5 yl sürecek ve sonra 2 yl deneme süresi olacak. Tesisin tamamlanmas için 9 yl gibi bir süre var. Van Gölünün bunu bekleyecek kadar zaman yok. Bu bakmdan çevre Bakanl ile görümemizde bu konuyu gündeme getirdik ve yeni bir karar aldk. ller Bankas Bölge Müdürlüü projeyi güncelleyecek ve ller Bankasnn desteiyle 2 ylda bu projeyi bitirmi olacaz. Böylece ksa zamanda gölün korunmasn salam olacaz. Bunu Vana müjde olarak dile getiriyoruz.

- Dip çamuru ve yüzey temizliine 5 milyon lira

Yalçn, göldeki çamurun temizlenmesi için 3 milyon, yüzeyindeki kat atklarn temizlenmesi için de 2 milyon liralk ihale yaptklarn bildirdi.

Yalçn, Yürüttüümüz tüm çalmalar birlikte deerlendirdiimiz zaman, bunlar Van Gölünü kurtarmak için önemli hamleler. Bu yl atlacak admlarla gölün kaderi deiecek. Bu çalma inaat sezonu içinde çok belirgin bir yere gelmi olacak. dedi.

Van Ticaret ve Sanayi Odas (Van TSO) Bakan Necdet Takva da sürdürülebilir bir ekonomi için sürdürülebilir bir çevre politikasna ihtiyaç duyulduunu vurgulad.

Van Gölü Türkiyenin en önemli ve en güzel doal deerlerinden biri. Biz de kysnda yaayanlar olarak gölün korunmas konusunda gereken duyarll ortaya koymaya çalyoruz. diyen Takva, u ifadeleri kulland:

Atk su artma tesisinin kurulmas konusunda gerekli admlarn atlmas gölün korunmas açsndan önemli. Kangren haline gelen bir meseledir. çevresinde yaayan 1,5 milyon insann ne yazk ki her gün kirlettii, yerel yönetimlerin ve belediyelerin bir ekilde bu konuda adm atmad, kirlenmesine göz yumduu bir deer haline dönütü Van Gölü. Bu nedenle Büyükehir Belediyesinin balataca çalma çok önemli. Aslnda Van Gölünü kirletenlerin cezalandrlmas gerekiyor. Herkes bu konuda üst düzey bir duyarllk içinde hareket etmeli.

Ana Sayfaya Git