Van’daki göçmenler otogarı mesken tuttu

Kaçak yollarla Türkiye’ye giriş yapan bin 500 göçmen, Van Şehirlerarası Otobüs Terminalini mesken tuttu.

Haberler 17.08.2019 - 00:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

nsan tacirleri tarafndan yurda yasa d yollarla getirilen yabanc uyruklu göçmenler; yurt d ve Ankara, stanbul ile zmir hayaliyle kandrlarak Vana getiriliyor. nsan tacirleri tarafndan kii ba bin 500 ila 2 bin dolar alnarak Vana getirilen göçmenler; kentin en ilek noktalarna, otogar ve apartman girilerine braklyor.

Geçtiimiz yldan itibaren kente youn olarak getirilen göçmenlerin dramlar bitmek bilmiyor. Vann Bakale ve çaldran snrnda insan tacirleri tarafndan alnan göçmenler, burada 17 kiilik minibüslere 50-60 kii bindiriyor. Kaçak yollarla kente getirilen göçmenler, çounlukla Van ehirleraras Otobüs Terminaline braklyor. Burada aileleriyle birlikte konaklayan göçmenlerin ihtiyaçlar ise vatandalar tarafndan karlanyor. Otogar mesken edinen göçmenlerin arasndan engelli çocuklar ve kadnlar da buluyor.

Van halk çok duyarl

HA muhabirine konuan Yldrm Aytin isimli vatanda, u an otogarda yaklak bin 500 göçmenin olduunu belirtti. Göçmenlerin yemek ihtiyacn çounlukla vatandalarn karladn ifade eden Aytin, Göçmenler için öle yemei getirdik. Buradaki insanlar çok madur durumdadr. Yemek ve su bulamyorlar. Dier taraftan lavabo ihtiyaçlarn karlayamyorlar, çoluk çocuk perian haldedir. Van halkmz bu konuda çok duyarl. Öle ve akam yemei konusunda ellerinden gelen yardm yapyorlar. Biz de elimizden geldiince kendilerine yardmc olmaya çalyoruz dedi.

2 bin 100 dolar vererek buraya geldik

Yaklak 15 gündür otogarda kaldn dile getiren Akim Said isimli göçmen ise, 2 bin 100 dolar vererek buraya geldik. Ancak memleketimize geri gönderecekler. nsanlar bize yemek veriyor. htiyaçlarmz karlyorlar. Yaklak 15 gündür ben burada yatyorum. Biz stanbula gitmek istiyoruz ama gidemiyoruz. Büyük ihtimalle bizi geri gönderecekler diye konutu.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoana teekkür eden Besma Kerimi isimli göçmen kadn da, bin 500 dolar vererek geldikleri Vanda çok sknt yaadklarn belirtti. Hem konaklama hem de yiyecek skntlarnn olduunu dile getiren Kerimi, çocuunun kötü artlardan dolay hastalandn söyledi.

Kaçak yollarla Türkiyeye geçi yaptklarn ve bir haftadr burada konakladn dile getiren Ali Ahmet Hakimi ise, Türkiyeye gelmek için çok para verdiklerini ifade etti. nsan tüccarlarnn tahsis ettii minibüse 50 kiinin bindirildiini ve minibüste nefes almakta güçlük çektiklerine dikkat çeken Hakimi, ülkelerinde yaanan savatan dolay buna mecbur olduklarn kaydetti.

Ana Sayfaya Git