Varlık içerisinde yokluk…

Sur'ları, Hevsel bahçeleriyle UNESCO Dünya Miras Listesine girmesine, Peygamberler, Sahabeler ve Evliyalar diyarı olmasına rağmen, Turizmde "varlık içerisinde yokluğu" yaşıyor.

Haberler 27.07.2018 - 09:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarihi ve kültürel varlklar, doas ve daha birçok yönüyle turizm açsndan dünyann sayl ehirleri arasnda gösterilen Diyarbakr, turizmde hak ettii yeri yakalayamamas yetkilileri deil ama Diyarbakrl esnaflar kara kara düündürüyor. Bacasz fabrika olarak nitelendirilen turizmden çevre iller kadar yaralanamadmzn gerçeklilii kendini her geçen yl biraz daha hissettirirken, mikrofon uzattmz Diyarbakrl esnaflar kentin tantmnn önemine deindi.

te Diyarbakrl esnaflarmzn Diyarbakr turizmi hakkndaki görüleri;

TARH YERLERMZ RESTORE EDLRSE, BURALARA NSAN AKINI OLUR

Ekrem Altuner, Turistlerin buraya gelmemesinin nedenlerinden biri de meydannn bizi kötü haberlerle sürekli gündeme getirmesi. Bizi bir canavar gibi görmelerinden herhalde. nsanlar korktuu için Diyarbakra gelmiyorlar. Yoksa buras gerçekten çok güzel bir kent. Tarihi yerlerimiz restore edilirse, buralara insan akn olur. Baka kültürlere saygmz olursa daha fazla turist gelir. Milli menfaatlerimizi için onlar kabul edersek, yani Türkü, Laz ve dier ektik unsurlar kabul ettiimiz zaman bölgemizde çok güzel eyler olur. Biz ilk önce halk olarak kendimizi yetitirmemiz lazm. Bizim okuma oranmz çok az. Daha medeni bir hal alamadk. Sorun biziz yani. Biz toplum olarak yeterince bu güzelliklerin deerini bilmediimiz için bu böyle. Bu çaba olmaynca bölgeye turist gelmez.

DYARBAKIRDA 7 PEYGAMBER TÜRBES VAR AMA TANITAMAMIIZ

Mansur Gündüz, Bölgemize ilgi çok az. Turist neden gelmiyor diye hepimizin iyi aratrma yapmas lazm. Diyarbakr kültür ve tarihiyle zengin bir kenttir. Ama Diyarbakr surlar uan dökülüyor. uana kadar hiçbir yetkili bu surlar niye dökülüyor böyle diye sormad ve sahip çkmad. anlurfa peygamberler diyar diye biliniyor ama Diyarbakrda 7 peygamber türbesi var ama tantamamz. Ama maalesef kimse bu ehre sahip çkmyor. anlurfaya turlar var ama Diyarbakra turist getirmiyorlar. Diyarbakr için yeterli tantm yaplmyor.

BÜYÜKLERMZE SORMAK LAZIM

Mehmet çetin, Diyarbakrmza iki peygamberin duas var. Peygamberimiz miraca çkarken Diyarbakra dua etmitir. Yunus peygamberin yine Diyarbakr için duas var. Hz. Süleyman Camisinde 27 ehit sahabenin mezar bulunuyor. Diyarbakr genelinde 500ün üzerinde sahabe kabri bulunduu bilgisi var. Kuranda isim geçen 3 peygamberin kabri burada. Diyarbakr surlar yükseklik bakmndan birinci uzunluk bakmndan dünyada ikinci srada. çok kutsal ve güzel bir ehrimiz olmasna ramen turist neden gelmiyor? Bunu da büyüklerimize sormak lazm. Yetkililerin bu konuda çalma yaparak, turist gelmesi için proje yapmalar gerekir.

GELEN TURSTLERE KENDMZ KANITLARSAK, HER SENE ARTAN EKLDE TURZMDE BAARILI OLABLRZ

çetin Nazlcan, Ben Diyarbakrn turizmden hak ettii yeri alabilmesi için yeteri kadar tantlmadn düünüyorum. Gerekli tantm olduu zaman durum farkl olur. Diyarbakr Surlar ve Hevsel Bahçeleri UNESCO Dünya Miras listesine girdi ama tantm olmaynca hak ettiimiz turist saysn çekemiyoruz. Gerekli tantm yaparsak Diyarbakr hak ettii yere gelecektir bence. Diyarbakrda STKlarda üzerine düen görevleri yerine getirmiyorlar. Mesela Ticaret ve Sanayi Odas ile Büyükehir Belediyesi öncülüünde stanbulda veya çinde stantlar kurarsak ve gerekli tantmlar yaparsak, çok iyi bir turist saysn yakalarz. Gelen turistlere kendimizi kantlarsak, her sene artan ekilde turizmde baarl olabiliriz.

TURSTE PAHALI OLMAMALI

Baran all, Diyarbakrn tantm adna çok güzel reklam filmleri çekilmeli. Belediye öncülüünde festival düzenlenmeli. Böyle etkinlikler düzenlendii zaman kazançl çkabiliriz. Esnaflarmzn turistlere kar daha kibar olmalar gerekir. Ürünlerini pahalya satmamallar. Böyle olursa turist kaçar ve bir daha gelmez diye düünüyorum.

Ana Sayfaya Git