Ve Barzani çekildi!

Barzani IKBY Başkanlığını bıraktı. Artık "Bir peşmerge" olarak mücadelesini sürdüreceğini duyururken, Yerel Parlamento yetkilerinin hükümete devredilmesini onayladı.

Haberler 30.10.2017 - 08:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Bakan Barzaninin 1 Kasm itibaryla sona eren bakanlk görevine devam etmeyecei ve süresinin uzatlmasn da kabul etmedii duyurdu. Barzaninin baz yetkilerinin hükümet, Parlamento ve Adalet Konseyine devredilmesi karar, yaplan oylamada oy çokluuyla kabul edildi

BARZANNN MEKTUBU

Irakl Kürtlerin seçime gidecei 1 Kasm tarihinde görevini parlamento, hükümet ve adalet yüksek konseyine devredecek olan Barzani, seçimlerin sekiz ay ertelenmesiyle göreve devam etmek istemediini söyledi. Barzani, istifa mektubunda u ifadelere yer verdi:

24 Ekimde yaplmas kararlatrlan ancak hiç kimsenin aday olmamas sebebiyle ertelenen Kürdistan Bakalk seçimlerinin ardnda bakanlk görevimin tekrar uzatlmasn reddediyorum.

1 KASIM TBARYLE YOKUM

1 Kasm 2017 tarihinde biticek olan Kürdistan Bakanl görevimin uzatlmasn kabul etmiyorum. En ksa sürede parlamentonun toplanmas ve Kürdistan Bakannn yetkilerinin devredilmesi sorununun çözüme kavuturulmasn talep ediyorum.

Ben de pemerge Mesud Barzani olarak milletimizin içerisinde ve aziz pemergelerle halkmzn doal haklar için mücadele etmeye ve milletimizin kazanmlarn korumaya devam edeceim.

PARLAMENTO ONAY VERD

Öte yandan, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Bakan Mesut Barzaninin yetkilerinin hükümet, Parlamento ve Adalet Konseyine devredilmesi karar, Parlamentoda yaplan oylama sonucunda oy çokluuyla kabul edildi. Irak Türkmen Cephesi (ITC) Erbil Milletvekili Aydn Maruf, Parlamentonun, görev süresi dolan Barzaninin bakanlk yetkilerinin hükümet, Parlamento veya Adalet Konseyine devredilmesini oy çokluuyla kabul ettiini ifade etti. Maruf, Parlamentoda ayrca IKBY Bakanlk Divan Kurumunun da lavedilmesine karar verildiini söyledi.

PARLAMENTOYA GRMEK STEDLER

Öte yandan, Barzanini yetkilerinin devredilmesine kapsamnda düzenlenen oturum srasnda, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) yanls olduu iddia edilen bir grup, parlamento binasna girmek istedi.

Parlamento binasn çevreleyen ve sopa tadklar gözlemlenen göstericiler, Barzani lehinde slogan attktan sonra oturumun yapld binaya girmeye çalt ve havaya ate açt. Güvenlik güçlerinin müdahalesiyle karlaan göstericiler, parlamento binasnn dna çkarld.

GAZETECLERE SALDIRI YAPILDI

Irak Türkmen Cephesi Erbil Milletveki Aydn Maruf, ilk önce birkaç el silah sesi duyduklarn ve bir grubun içeriye girmeye çaltn söyledi. Maruf, parlamento içerisinde durumun normale döndüünü ancak darda gerginliin devam ettiini aktard.

Öte yandan Süleymaniye merkezli NRT TV ise parlamento binas önünde bekleyen kameraman ve muhabirlerinin saldrya maruz kaldn belirtti. KDP milletvekillerinin de durumun sakinletirilmesi için göstericilerle konumaya çalt kaydedildi. Göstericilerin hedefinde muhalefetin ban çeken Goran (Deiim) Hareketi milletvekillerinin olduu ileri sürülüyor.

EL CEZRE: NEçRVAN BARZAN GELEBLR

Katar merkezli El Cezire kanal ise, IKBY Babakan Neçirvan Barzaninin Mesut Barzaninin görevini bir süre için yürütebiliecei ifadelerine yer verdi.

Ana Sayfaya Git