..Ve köprü kurtuldu!

Diyarbakır'ın tarihi sembollerinden, 6. yüzyılda inşa edilen On Gözlü Köprü'nün kapatılan iki gözüne yönelik kamuoyunda oluşan tepkiler sonuç verdi. Vali Aksoy'un girişimiyle, iş makinaları tarafından yapılan dolu ve işgaller kaldırılmaya başlandı.

Haberler 18.03.2017 - 09:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uzun süreden beri igal altna alnan ve büyük tahribata uratlan Tarihi On Gözlü Köprünün kapatlan 2 gözünün açlmas için nihayet dün dümeye basld. l Valisi Hüseyin Aksoyin emri üzerine i makineleriyle köprü etrafndaki kaçak yaplamay ve iki gözünü dolduran dolgu malzamelerinin temizlenmesine baland. DS 10ncu Bölge Müdürlüüne ait i makineleri, Dicle Nehrine inerek köprünün gözlerini kapatan dolguyu temizliyor.

HABERLER SES GETRD

arklarla, türkülerle, efsaneleriyle Diyarbakrn tarihi sembollerinin baynda gelen Dicle Nehri üzerindeki tarihi On Gözlü Köprünün iki gözünün toprakla doldurulup, bir kafenin uzants haline getirilmesiyle ilgili igal sona erdi. Diyarbakr Söz bakta olmak üzere yerel ve ulusal gazetelerin manetine tayarak oluturduu kamuoyu basks ses getirdi.

GAL VAL DUR DED

Uzun süreden beri igal altnda bulunan ve kimsenin müdahale etmede cesaret göstermedii tarihe yönelik tahribata, Diyarbakr Valisi Hüseyin Aksoy dur dedi. l Valisi Hüseyin Aksoy, Diyarbakr Kültür Varlklar Koruma Kurulunun karar dorultusunda, merkez Sur ilçe Belediyesi ile DS 10 Bölge Müdürlüünü görevlendirerek, müdahale edilmesini istedi.

DS MAKNELER BÖLGEDE

Vali Aksoydan alnan tamilat üzerine dün DS 10ncu Bölge Müdürlüüne ait i makineleri, On Gözlü Köprüye giderek, dolgu ile kapatlan köprü gözleri yaknndan nehire indi. Dicle Nehrine inen i makinesi, betonla doldurulan bölümleri ykm çalmasna balarken, iletme sahibi ve yaknlar da bloklar üzerine konulan tabure ve masalar toplad.

BÖLGE MÜDÜRÜ DADERVER

Ykm çalmalarn bizzat yöneten DS 10ncu Bölge Müdürü Murat Dadeviren, l Valiliinden gelen talimat üzerine harekete geçtiklerini belirterek, her iki taraftaki kapatlan gözleri yaklak 10 gün içerisinde, açacaklarn söyledi. Dadeviren, Bilindii üzere dere yataklar akarsu yataklar, kanunlarmz gerei mülkiyete, özel kullanma konu olamaz. Kamunun ortak mal durumundadr. Bu yüzden iletme sahibinin de hogörülü yaklamyla buradaki kapatlan gözler açlacak. u an çalmalara baladk. Ayn zamanda buradaki tarihi dokuya da hiç bir zarar vermeden çalmalarmz yürüteceiz. çalmalar srasnda nehirde bulunan atklarn da temizlenmesi için ayr bir çalma yürüteceiz dedi.

VATANDALAR SEVNç çERSNDE

Yaplan çalmalar gören vatandalarnda memnuniyetleri gözlerinden okunuyordu. Vatandalar tarihimize sahip çkmak gerekiyor Allah yetkililerden raz olsun buras bizim için çok önemlidir. Dünya da kaç tane böyle köprü var? Bu ticarethanelerin elinde olsa köprümüzü ykp biz daha iyisini yapacaz derler buralara hepimiz sahip çkalm diyerek yaplan çalmalar izlediler.

Ana Sayfaya Git