Ve normalleşme!

Normal hayata dönüşte yeni dönem 1 Temmuz'da başlıyor

Haberler 30.06.2021 - 00:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kademeli normalleme sürecinin üçüncü etabnn 1 Temmuzda balamasyla yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamnda alnan baz tedbirler sona erecek.

çileri Bakanlnn 27 Haziranda yaymlad genelgeyle kademeli normalleme sürecinin üçüncü etabnda devam edecek önlemlerle sona erecek tedbirler kamuoyuna açkland.

Normal hayata dönüün üçüncü etabna yönelik merak edilenleri 10 maddede derledi.

1 - Sokaa çkma kstlamas ve ehirleraras seyahat snrlamas devam edecek mi?

Pazartesi-cumartesi günleri saat 22.00den sabah 05.00e kadar olan ve pazarlar ise tam gün uygulanan sokaa çkma kstlamas ile snrlama süresince uygulanan ehirleraras seyahat kstlamas sona erecek.

2 - yerleri hangi saatlerde çalacak?

Tüm i yerleri, ruhsatlarndaki faaliyet konusuna göre ilgili idare tarafndan belirlenmi olan açl kapan saatleri çerçevesinde faaliyet gösterebilecek.

3 - Elence mekanlar, sinema salonlar, kapal yüzme havuzlar açlacak m?

Açk yüzme havuzlar 1 Hazirandaki genelgeyle faaliyete geçmiti. Yeni genelgeyle kapal yüzme havuzlar da hizmet vermeye balayacak.

Daha önce Kovid-19 tedbirleri nedeniyle faaliyetlerine ara verilen sinema salonlar, hamamlar, sauna ve masaj salonlar ile elence mekanlar gibi i yerleri de açlacak. Bu i yerlerinde ve konaklama tesislerinde saat 24.00ten sonra canl müzik dahil müzik yayn yaplamayacak. Bu i yerleri, ruhsatlarndaki çalma için belirtilen saate kadar müzik yayn olmadan yeme içme servisi yapabilecek.

4 - Restoran, lokanta, kafe gibi yerlere girite HES kodu sorulacak m, oturma düzeni nasl olacak?

Restoran, lokanta, kafe gibi yeme içme yerlerine girite daha önce belirlenen ate ölçümü, HES kodu sorgulama, maske takma tedbirlerine devam edilecek. Masalar aras mesafe 1,5 metre olacak, ayn masada oturan kii says ise snrlandrlmayacak.

5 - Kahvehane ve kraathanelerde oyun oynanabilecek mi, nargile kafeler açk olacak m?

Kahvehane ve kraathanelerde ta ve kat oyunlar oynanabilecek. Bu iletmelerde de masalar aras mesafe 1,5 metre olacak, müteriler maske takacak. Nargile salonu ve nargile kafeler kapal olacak, konaklama tesisleri de dahil olmak üzere hiçbir i yerinde nargile servisi yaplmayacak.

6 - Konserler ve festivaller düzenlenebilecek mi?

Konser, festival, gençlik kamp gibi etkinlikler, kii bana asgari açk alanlarda 4 metrekare, kapal alanlarda 6 metrekare yer braklarak düzenlenebilecek. Etkinliklere, Salgn Yönetimi ve çalma Rehberinde belirtilen kural ve esaslar ile temizlik, maske ve mesafe prensiplerine uyulmak kaydyla izin verilecek.

7 - Toplu ulam araçlarnda kapasite snrlandrlacak m, ayakta yolcu alnacak m?

1 Temmuzdan itibaren ehir içi veya ehirleraras tüm toplu tama araçlarndaki yolcu ve koltuk kapasite snrlandrmalarna son verilecek, ayakta yolcu alnabilecek ve maske takmak zorunlu olacak. 65 ya ve üzeri vatandalar ile 18 ya alt gençler ve çocuklar da ehir içi toplu tama araçlarn saat snrlamas olmakszn kullanabilecek.

8 - Kamu kurumlar hangi saatlerde hizmet verecek?

Kamu kurum ve kurulularnda uygulanan 10.00-16.00 mesai uygulamas sona erdirilecek ve normal mesai düzenine geri dönülecek. Kamu kurum ve kurulular için günlük çalmann balama ve biti saatleri ile öle dinlenme süresi, bölgelerin ve hizmetin özelliklerine göre valilerce tespit edilecek.

9 - Nikah ve düün törenlerinde hangi kurallar geçerli olacak?

Nikah ve düünlerde, kapal yerlerde uygulanan kii bana asgari 6 metrekare yer bulunmas art devam edecek, katlmc says snrlanmayacak.

Nikah ve düünlerde yiyecek ve içecek ikram 15 Hazirandan itibaren yaplabiliyordu. Bu uygulamaya devam edilecek ancak yeni dönemde bu etkinlikler srasnda canl müzik dahil müzik yaynna saat 24.00e kadar izin verilecek.

Sünnet, nian ve kna gibi etkinlikler de 1 Temmuzdan sonra yaplabilecek.

10 - Piknik alanlarnda hangi tedbirler uygulanacak, mangal yaklabilecek mi?

Piknik ve mesire alanlarnda metrekareye 4 kii düecek ekilde ziyaretçi planlamas yaplacak. Piknik alanlarnda bulunan masalarn arasnda en az üç metre mesafe bulundurulacak. Mangal yaklabilecek.

Ana Sayfaya Git