..Ve Söz Milletin!

Türkiye, Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel Seçimi için bugün tarihi bir sınavı vermek üzere sandık başına gidiyor Yeni bir yönetim sistemi, yeni bir parlamenter oluşum için, 56 milyon 322 bin seçmen "güçlü ve istikrarlı" bir Türkiye adına demokrası sınavı verecek. 180 bin sandıkta oy kullanılacak.

Haberler 24.06.2018 - 10:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye, Cumhurbakan ve Milletvekili Genel Seçimi için bugün tarihi bir snav vermek üzere sandk bana gidiyor

Türkiye, cumhurbakann ve 27. dönem parlamentosunu belirlemek üzere bugün sandk bana gidecek, seçimde, yurt içinde toplam 56 milyon 322 bin 632 seçmen, 180 bin 65 sandkta oy kullanacak. Yurt d seçmen kütüün kaytl seçmenlerin 7 Haziranda balayan oy verme ilemi 19 Haziranda tamamland. Yurt d seçmen kütüüne kaytl seçmenler, bugün saat 17.00ye kadar gümrük kaplarnda oy verebilecek.

Türkiye genelinde seçmenler, saat 08.00-17.00 saatleri arasnda sandk bana gidecek. Ancak saat 17.00ye geldii halde, sandk banda oylarn vermek üzere bekleyen seçmenler, bakan tarafndan sayldktan sonra sra ile oylarn kullanacak.

Seçmenler, üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaras bulunan, kimlii tereddütsüz ortaya koyan, resimli, resmi nitelikteki belgelerden biriyle oy kullanlabilecek.

Seçmenin nerede oy kullanacan gösteren seçmen bilgi kadnn getirilmesi zorunlu olmayacak. Seçmen bilgi kad gelmeyenler nerede, hangi sandkta oy kullanacan YSKnin internet sitesinden de görebilecek. Seçimin ikinci tura kalmas halinde seçmen bilgi kad yeniden gerekli olmayacak.

Cep telefonu, fotoraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleme salayc cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak. Bu tür cihazlar, oy verme ilemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandk kuruluna braklacak.

Seçmen, cumhurbakanna ve milletvekillerine yönelik tercihte bulunduklar iki oy pusulasn ayn zarfa koyarak sanda atacak.

Önce cumhurbakan seçimine ait oy pusulalarnn saym ve dökümü yaplacak.

Yataa baml hastalar için seyyar sandk uygulamas bu seçimde ilk kez hayata geçirilecek. Bu kapsamda, seyyar sandklarda oy kullanabilmeleri için hastal ve engeli sebebiyle yataa baml olduunu beyan eden seçmenlerin ayana sandk götürülecek. Yataa bamllk kriteri aranan uygulama kapsamnda, 17 bin 258 seçmen bin 303 sandkta oy kullanacak.

-Yurt d oylar

Yurt d seçmen kütüüne kaytl 3 milyon 49 bin 65 seçmenin, yurt dndaki 60 ülke ve 123 temsilcilikte 7 Haziranda balayan oy verme ilemi 19 Haziranda sona erdi. Yurt d temsilciliklerde ve gümrük kaplarnda toplam 1 milyon 486 bin 532 seçmen oyunu kulland. Yurt d seçmen kütüüne kaytl seçmenlerin gümrük kaplarnda oy verme ilemleri yarna kadar sürecek.

Yurt dnda kullanlan oy pusulalar, uçaklar ve diplomatik kuryelerle Türkiyeye getirildi. Ankaradaki Yurt D lçe Seçim Kurulunda saklanan oylar, seçim günü tüm yurtta oy verme ileminin tamamlanmasnn ardndan dier oylarla e zamanl açlarak saylmaya balanacak.

- Cumhurbakan adaylar

Cumhurbakan seçiminde 6 aday yaracak. AK Parti ve MHPnin kurduu Cumhur ttifak Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, CHP Muharrem nceyi, HDP ise Selahattin Demirta cumhurbakan aday olarak gösterdi.

Seçmenlerin imzasyla cumhurbakan aday olmak üzere bavuran ve gerekli 100 bin imzay toplayan Y Parti Genel Bakan Meral Akener, Saadet Partisi Genel Bakan Temel Karamollaolu ve Vatan Partisi Genel Bakan Dou Perinçek de cumhurbakan olabilmek için yaracak.

- ttifaklar

Vatandalar, bu seçimde 550 yerine 600 milletvekili için oy kullanacak. Seçime AK Parti, CHP, HDP, HÜDAPAR, Y Parti, MHP, Saadet Partisi ile Vatan Partisi katlacak. BBPnin adaylar AK Parti, DPnin adaylar ise Y Parti listelerinden seçime girecek.

Siyasi partilerin ittifak yaparak seçime katlmasna olanak tanyan yeni yasa deiiklii sayesinde ittifaklar da kuruldu. AK Parti ve MHP Cumhur ttifak, CHP, Y Parti, Saadet Partisi ise Millet ttifak ad altna oy pusulasnda yer alacak.

- Oy verme yerleri

Kapal oy verme yerleri, oylarn gizliliini ve seçmenlerin oylarn tam bir serbestlik içinde vermelerini salayacak, dardan içerisinin gözetlenmesine imkan brakmayacak ekilde olacak.

Sandklarn, kapal oy verme yerinin ve sandk kurulunun yerletii yer merkez olmak üzere yüz metre yarçapl alan sandk alan olacak. Sandk alanna sandk kurulu bakan ve üyeleriyle oy vermek üzere gelen seçmenler, siyasi partilerin adaylar ve gözlemcileri, bamsz adaylar ve gözlemcileri dnda hiç kimse giremeyecek.

Sandk banda görevli partili kurul üyeleri, adaylar ve gözlemciler (müahitler), rozet, amblem veya partisini belirtir herhangi bir iaret tamayacak.

Sandk kurulu bakan ve üyeleri, göreve balamadan önce ilk i olarak sandk banda bulunanlar önünde ant içecekler ve sandn bo olduunu kontrol edecekler.

Sandk alannda düzeni sandk kurulu bakan salayacak. Bakan, düzeni bozmaya yeltenenleri uyaracak, uyary dinlemeyenleri sandk alan dna çkarabilecek.

Sandk alannda alnacak tedbirler, seçmenlerin sandk ba ilemlerini izlemelerini engelleyecek nitelikte olamayacak. Sandk kurulu bakannn çard zabta kuvvetleri dnda zabta amir ve memurlar ile resmi üniforma giymi kimseler ve silah tayanlar sandk alanna giremeyecek. Oy verme ilemi srasnda gebeler, hastalar, engelliler ve yallara öncelik tannacak.

Sandk banda seçmene, verecei oy hakknda hiç kimse müdahale, telkin ve tavsiyede bulunamayacak. Seçmenler oylarn kullandktan sonra sandk bandan ayrlacaklar.

- Seçim günü yasaklar

Seçim günü yani bugün saat 06.00dan 24.00e kadar alkollü içki satlamayacak, içkili ve umumi yerlerde alkollü içki verilmesi ve içilmesi yasak olacak, elence yerleri oy verme süresince kapal kalacak, elence yeri niteliindeki lokantalarda yalnzca yemek verilebilecek. çay bahçeleri de kapal olacak.

Seçim yasaklarna ve kurallara uyulmak artyla oy verme günü saat 18.00den sonra alkollü içki servisi yaplmayan düün düzenlenebilecek.

Emniyet ve asayii korumakla görevli olanlardan baka kimse silah tayamayacak. Radyolar ve her türlü yayn organlarnca seçim günü saat 18.00e kadar seçim ve seçim sonuçlaryla ilgili haber, tahmin ve yorum yaplamayacak. Radyolarda ve her türlü yayn organlarnda 18.00-21.00 saatleri arasnda ancak YSK tarafndan seçimle ilgili verilecek haber ve tebliler yaynlanabilecek.

Seçim günü bütün yaynlar saat 21.00den sonra serbest olacak ancak YSK tarafndan gerek görülmesi halinde saat 21.00den önce de yaynlarn serbest braklmasna karar verilebilecek.

Ana Sayfaya Git