Ve temeller atıldı!

Hendek-Barikat terörüyle ağır hasar gören tarihi merkez Sur ilçesini yeniden inşa edecek büyük projelerin temeli atıldı.

Haberler 05.01.2017 - 09:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TOK Peyzaj Düzenlemesi ve Rekreasyon Projesi, Geleneksel Diyarbakr Evleri ile Dicle Vadisi Peyzaj ve Rekreasyon Projesi 1. etabnn temelinin atlmas için Sur ilçesindeki çkalede tören düzenlendi.

TÖRENE KMLER KATILDI

Törene, çevre ve ehircilik Bakan Mehmet Özhasekinin yan sra Vali Hüseyin Aksoy, AK Parti Diyarbakr milletvekilleri Ebubekir Bal ve Galip Ensariolu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birlii (TOBB) Bakan Rifat Hisarcklolu, Babakanlk Toplu Konut daresi (TOK) Bakan Ergün Turan, Türk Genel Bakan Ergün Atalay, çileri Bakanlnca Kanun Hükmünde Kararname (KHK) kapsamnda Diyarbakr Büyükehir Belediye Bakan Vekili olarak görevlendirilen Cumali Atilla ile dier ilgiler ve çok sayda vatanda katld.

YIKTIKLARI YERDEN DOUYORUZ

Törene katlan vatandalardan bazlar, Yktklar yerden douyoruz. çünkü biz ümmetin torunlaryz, Sur halk sizinle gurur duyuyor ve Omuz omuza, yürek yüree Sur için yeni admlar yazl dövizler tad. Babakan Binali Yldrm da törene video konferans yöntemiyle balanarak, vatandalara hitaben bir konuma yapt.

NALLAH BURADAN HAYIRLARI BALATIYORUZ

Özhaseki, Anadolunun kutsal mekanlarnn banda gelen Hz. Süleyman Camisi etrafnda, böyle bir toplantda bulumaktan duyduu memnuniyeti dile getirdi. çinde bulunduumuz mekan sahabelerimizin, velilerimizin, ehitlerimizin bulunduu bir mekan. Fethin ilk balad yerdeyiz. diyen Özhaseki, törene ellerinde Türk bayraklaryla katlan vatandalara, Bu ellerinizdeki bayraklar hiç inmesin. Minarelerdeki ezanlar hiç dinmesin inallah. diye seslendi.

Fethin, amak manasna geldiini ancak bir taraftan da hayrlarn balangc anlamn tadn vurgulayan Özhaseki, nallah biz burada hayrlar balatyoruz. ler bittikten sonra dualarnz alalm yeter. ifadelerini kulland.

Özhaseki, 3 ay önce Babakan Binali Yldrm ile eylem plann açkladklarn ve birçok yerde ie baladklarn belirterek, o ilerin hepsini imdi takip ettiklerini aktard. Bunlarn göstermelik programlar olmadn vurgulayan Özhaseki, ilerin devam ettiini anlatt.

Bakan Özhaseki, öyle devam etti:

Ama yetitiremediimiz bir iimiz daha vard. Bulunduumuz mekann 115 dönümün yeniden düzenlenmesi. Burada yatan bizim manevi büyüklerimizi, ehitlerimizi, sahabeleri ziyaret ediyorsunuz. Buradaki görüntü sizin de bizim de içimize sinmiyordu. Buradaki kardelerimizin hakkn verdik, onlarla helalletik. imdi buray rekreasyon dediimiz, ziyaretlerde kullanacamz bir yeil alan olarak düzenliyoruz. TOK buray üstlendi. En ksa sürede buray bitireceiz. TOKi eer 8 ayda ev yapyorsa buray da 3-4 ay içerisinde yapar, bitirir.

GELENEKSEL EVLERE BUGÜN BALIYORUZ

Dicle Vadisi Projesine deinen Özhaseki, ilk etapta 320 bin metrekarelik alan düzenlemeye baladklarn bildirdi.

Bunun da temelini attklarna iaret eden Özhaseki, Surun kendi tarihi kimlii içerisinde bildiimiz geleneksel Diyarbakr evleri. Sur içerisinde artk hiç deilse bundan sonra tahtadan, tenekeden evler olmasn, çirkin yaplar bulunmasn. Diyarbakrn kendine has geleneksel evlerine bugün balyoruz. Bunu stanbul Büyükehir Belediyesinin bir yan kuruluu olan KPTA üstlendi. Bugün inaatna balyoruz. Hayrl olsun. eklinde konutu.

Bundan sonra tüm evleri KPTAn geleneksel Diyarbakr evleri olarak yapacana dikkati çeken Özhaseki, bu sayede Surun turizmde önemli bir destinasyon merkezi haline geleceini vurgulad.

Özhaseki, bu alanda rastgele yaplama olmas halinde kimsenin ziyarette bulunmayacan, esnaf, taksici, lokantacnn i yapamaz hale geleceini dile getirerek, imdi ise bu bölgenin bir merkez ve Türkiyenin en güzel yerlerinden biri olacan ifade etti.

ALLAH BRLMZ BOZMASIN

Gezi olaylaryla baladlar. Gezi olaylar baladnda biz IMFye borcu bitirmitik. Büyümede Avrupa birincisiydik. Dört bir tarafta yatrmlar yaplyordu. Fakat bir ihtilal denemesi, arkasndan bir yarg ihtilali 17-25 Aralk, arkasndan baka denemeler... En sonunda da 15 Temmuz günü senelerce içimizde bulunan, o yumuak, kibar yüzleriyle bizleri kandrarak acilce planlanm o lanet FETÖnün darbe teebbüsüyle kar karya kalnd. diyen Özhaseki, sözlerini öyle sürdürdü:

Bir taraftan terör örgütü PKK bir taraftan FETÖ bir taraftan bir proje olan DEA denilen güya sözde dindar olduunu söyleyen vahi, barbar ve cani bir örgüt, bir taraftan DHKP-C. Ya bu memleket ne kadar çok insan çkard içinden ve ne kadar hain varm. Dardan destekli olarak bunlarn hepsi de saldrya geçtiler. Bu ülke kalknmasn, büyümesin, bu bayrak dalgalanmasn, ezanlar okunmasn, paramparça olalm istiyorlar. Kürt bir tarafta, Türk bir tarafta, Laz bir tarafta, çerkes bir tarafta olsun istiyorlar. Böylelikle ne olacak parçalanacaz, zayf düeceiz. Küçük küçük devletçikler ortaya çkacak. Sonra da oyuncak gibi oynayacaklar, kaldrp atacaklar. Allah dirliimizi birliimiz bozdurmasn. Beraberliimizi bozmak isteyenlere frsat vermesin. Hepsine kar mücadelemizi veriyoruz. Önemli olan sizlerin gönlünüzden geçen beraberlik ve bir olma duygusu ve içimizdeki o güzel niyetler.

ALLAH KMSEY VATANSIZ BIRAKMASIN

Bakan Özhaseki Diyarbakrn Balar ilçesinde yaanan bir manzarann kendisini umutlandrdn anlatarak, 2 yavrumuz yere dümü bayra aldlar, göndere çektiler. Bu çocuklar diyorlar ki; Bayrak vatandr. Allah kimseyi vatansz etmesin. diye konutu.

Suriyede yaanan drama dikkati çeken Özhaseki, gariban insanlarn ellerinden tuttuklar çocuklar ile nasl bir hayatn onlar beklediini bilmeden yollara dütüünü aktard.

Özhaseki, bu insanlarn da dün evlerinin, i yerlerinin bulunduuna iaret ederek, imdi ise vatansz olduklarn kaydetti.

Allah hiç kimseyi vatansz etmesin. O çocuklarmzn, yavrularmzn babas, çocuumu televizyonda gördüm, gurur duydum. O bayra öptü, göndere çekti ya bu benim için en büyük gurur. Bayrak bölünmez, iki bayrak olmaz. diyorlar. ifadelerini kullanan Özhaseki, bunlarn Diyarbakrda yaandna dikkati çekti.

YAAMANIN EK ARTI GÜçLÜ OLMAK

Bu duygularn insanlar ayakta tuttuunu anlatan Özhaseki, sonuna kadar da bu birlii devam ettireceklerini aktard.

Özhaseki, Bir, beraber ve güçlü olacaz. Bu corafyada yaamann tek art güçlü olmaktr. Eer güçlü olursanz size kimse yan bakamaz. Güçlü olmazsanz, Allah korusun sizi oyuncak gibi oynarlar sonra da kaldrp atarlar. Allah hepinizden raz olsun. Siz bu birliktelii gösteriyorsunuz. dedi.

Bakan Özhaseki, Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ve devleti olarak bu bölgelerde güvenlik artk sonuna kadar saland gibi bundan sonra da fitne çkarmak isteyenlere izin verilmeyeceini belirti.

Salanan huzurun devam ettirileceini aktaran Özhaseki, buralarda herkesin evine rahatça gidebileceini, scak yuvasnda oturacan, evinde çoluk çocuuyla çorbasn içeceini, iine gidip çalacan aktard.

TARH MEKANLARIN RESTORASYONU

Surdaki terör saldrlarna deinen Özhaseki, Allahtan bir daha o günleri göstermemesini, o acy yaatmamasn diledi.

Geçtik oralar. ifadesini kullanan Özhaseki, o alanlar temizledikten sonra vatandalarn zararn tespit ettiklerini belirtti.

Özhaseki, devletin bir taraftan teröristlerle mücadele ederken, vatandalara da efkat kanatlarn açmak zorunda olduunu, imdi devletin i yapma zaman olduunu vurgulayarak, zarar tespitinin ardndan ie baladklarn anlatt.

Sur ilçesinde 50 kilometreden fazla kanal ve su iine baladklarn, çar içerisinde geleneksel ticaret sürsün diye bütün esnafn dükkanlarn iyiletirdiklerini, bu kapsamda Sokak Salklatrma Projesini uyguladklarn dile getiren Özhaseki, bütün tarihi eserleri elden geçirdiklerini, Kurunlu Camisi ve Ortodoks Kilisesi dahil tarihi mekanlar restore ettiklerini bildirdi.

Özhaseki, burada TOKnin balatt binlerce konut çalmasnn olduunu aktararak, evlerin tamamlandn ve isteyen vatandalara bugünden itibaren konutlarn teslim edebileceklerini müjdeledi.

SUR DAHA DA GÜZELLEECEK

Binlerce ev yaptklarn, bu evlerin çevre düzenlemesi ile çok daha oturulabilir ve keyifli siteler haline dönüeceini vurgulayan Özhaseki, bir taraftan da Alipaa ve Lalebey mahallerinde geleneksel evlerin yapmnn hzla sürdüünü kaydetti.

Bakan Özhaseki, bugün 3 yerde temel attklarn dile getirerek, öyle konutu:

nallah bu yaplanlarla önümüzdeki günlerde Sur daha da güzelleecek. Biz bunlarla urarken, bir taraftan da yalanlar dinmek bilmiyor. Kara bir propaganda yaplyor. Ben aylardr Sur ile urayorum. Sokaklarn ismine kadar biliyorum. Burada yaptmz projeler doru projelerdir. Her attmz adm da nihayetinde o övünebileceimiz Sura gitmek için bir admdr. Biz bunlar yaparken ilk günden, Buralar boaltlyor, Buralar zenginlere verilecek ve i merkezleri yaplacak, Burada hayat son bulacak, kimse yaamayacak dediler. Bunlara daha sonra Uluslararas Af Örgütleri eklendi. Verdikleri raporlarda Yüzde 98i kamulatrld, Orada insanlar göçe tabi tutuldular ve karlnda bedelleri de verilmiyor dediler. El insaf ya.

Özhaseki, aylarca bölgede neler yapldna vatandalarn ahit olduuna iaret ederek, hükümet olarak buraya 1 milyar 950 milyon lira pay ayrdklarn aktard. Surda yaayan vatandalara tekliflerinin çok açk olduunu belirten Özhaseki, Burada yaarken bir çatma neticesinde evi zarar gördü veya madur olduysa, aklnza gelebilecek hayrl nasl bir teklif varsa onu yapyoruz. stiyorsa arsan ver, parasn verelim. Evin ykldysa evinin paras ne kadarsa onu verelim. TOKye çok güzel ev yaptrdk. diye konutu.

HER TÜRLÜ TEKLFLERE AçIIZ

Babasnn arsasnn üzerinde ev yaptrmak isteyenlerin projesine yardmc olacaklarn, Koruma mar Planna uyacak ekilde evini yapabileceini bildiren Özhaseki, yklm olan evinin bedeli ne kadar ise o paray vereceklerini, bunun dndaki tekliflere açk olduklarn, isteyene para, isteyene ev, isteyene de TOKden ev verdiklerini anlatt. Vatandalarmz madur olmasn diye ne gerekiyorsa onu yapyoruz. Bu konuya ilikin endieniz olmasn. Burada koruma amaçl imar plan var, buna uygun davranacaz. nallah Suru batan sona ihya edeceiz. diyen Özhaseki, bütün vatandalarn maduriyetini gidereceklerini aktard. Özhaseki, Surun yaayacan vurgulayarak, Surda ticaretin hep canl olacan sözlerine ekledi.

SURUN HYA EDLMES çN

l Valisi Hüseyin Aksoy, 33 ayr medeniyete ev sahiplii yapan Diyarbakrda farkl kültür ve inançlara sahip insanlarn hogörü içesinde yaadn söyledi. Terör olaylar nedeniyle Surun 6 mahallesinde önemli oranda hasar olutuunu hatrlatan Aksoy, Oluan bu hasarlarn giderilmesi adna devletin bütün kurumlar, bata Cumhurbakan ve Babakan olmak üzere çevre ve ehircilik Bakanlnn koordinatörlüünde bütün bakanlklarn gayreti ile çalmalar sürüyor. dedi.

605 TESCLL ESERN VARLII

Aksoy, Sur ilçesinde 605 tescilli tarihi eser bulunduunu anmsatarak, unlar kaydetti: Son 14 yl içerisinde devletimiz ve hükümetlerimiz Surun yeniden imar edilmesi ve inas için çeitli çalmalar ortaya koydu. 128 milyon liralk kaynak son 14 yl içerisinde Surun tarihi dokularnn onarlmas için kullanld. Bugünü kadar evini terk etmek zorunda kalan vatandalarmza yaklak olarak 40 milyon lira nakdi yardm yapld. Eyas zarar gören vatandalarmza bugüne kadar 2 bin 262 aileye 10 milyon 300 bin liralk nakdi yardm gerçekletirilmitir. Vergi mükellefi olan bin 568 esnafmza yaklak 3 milyon 758 bin liralk nakdi yardm yaplmtr.

SUR YENDEN AYAA KALKIYOR

çileri Bakanlnca Kanun Hükmünde Kararname (KHK) kapsamnda Diyarbakr Büyükehir Belediye Bakan Vekili olarak görevlendirilen Cumali Atilla, Diyarbakrn göz bebei Surda anlaml bir günün yaandn belirtti. Atilla, Sur yeniden ayaa kalkyor. Hepimiz birlikte en ksa dönemde Suru aya kaldracaz. dedi.

KORKMUYORUZ, KORKMAYACAIZ

Türkiye Odalar ve Borsalar Birlii (TOBB) Bakan Rifat Hisarcklolu ise kadim ehir Diyarbakrda bulunmaktan duyduu memnuniyeti dile getirerek, Bizi bölemeyeceklerine, ayramayacaklarna tüm cihan ahit olsun istedik. ifadesini kulland.

Birileri ülkede nefret tohumlar ekerken, baz kesimlerin de 100 yl önce bozulan planlarn diriltmek istediini iaret eden Hisarcklolu, öyle devam etti: Ama biz bu milletin her ferdine en çok da Diyarbakrllarn yüreine güveniyoruz. Korkmuyoruz, korkmayacaz, bir adm bile geri adm atamayacaz. Bizi parçalamaya çaltlar, çalacaklar ama biz de hep birlikte ülkemizi birletirmeye çalacaz. Allaha çok ükür ki Suru yaanmaz hale getirenler, çukurlar kazanlar karlarnda çok kararl bir millet ve devlet gördüler. Onlar burada barndrmadnz, Allah hepinizden raz olsun. imdi sra Diyarbakr yeniden imar etmekte. Kamu özel sektör ibirlii ile bunu en ksa sürede baaracaz.

ÖNCELMZ TÜRKYEDR

Türk Genel Bakan Ergün Atalay ise Türkiyenin birlik ve beraberlik içerisinde bulunduu sürece güçlü olacan söyledi. Tarihte yaanan oyunlarn tekrar ettiine iaret eden Atalay, Dünya diyor ki; Benden borç alp, emir almaya devam edeceksin. IMFden borç almazsan uykunu kaçrrm, tanklar, toplar, yollar ve köprüleri yaparsanz huzurunuzu bozarsnz. Bu ülkede mazlumlar ve madurlar bedel ödemeye devam ediyor. nadna hep beraber olmak zorundayz. Hiçbirimizin anne ve babamz seçme ans yok. Onun için bu ülkenin kymetini bilmek zorundayz. ifadelerini kulland. Atalay, önceliklerinin Türkiye ile ülkenin birlii ve bütünlüü olduunu vurgulayarak, Türkiye yoksa ne içi var ne de iveren var. Onun için inadna ülkeyi kucaklamak durumundayz. eklinde konutu.

23 BN KONUT PLANLANDI

Toplu Konut daresi (TOK) Bakan Mehmet Ergün Turan, bugüne kadar Diyarbakr genelinde 15 bin 261 konut, 7 hastane ve 24 okul yaptklarn, 33 bin seyirci kapasiteli UEFA standartlarnda bir stadyumun inaatnn ise devam ettiini belirtti. nsanln ve Türkiyenin en büyük dümannn terör olduunu vurgulayan Turan, öyle konutu: Terörden dolay nice insanmz evinden, iinden, ailesinden ve hayatndan olmutur. Cumhurbakan ve Babakanmzn talimatlaryla Diyarbakr ve bölgede yeni projeler yapmaya terör örgütlerinin yakp ykt yerleri yeniden imar ve ina etmeye baladk. çevre ve ehircilik Bakanlmz ile ortaklaa yürüttüümüz projeler kapsamnda Diyarbakr bata olmak üzere rnak, Mardin ve Hakkaride 22 bin 700 konut planland ve bunlarn büyük bir ksmnn inaatna baland.

Surun yeniden imar için bata çevre ve ehircilik Bakanl ile büyük bir gayretin içerisinde olduklarn ifade eden Turan, TOK olarak her zaman Diyarbakrl kardelerimizin yanndayz. Onlarn daha iyi ve daha salkl konutlarda oturmalarn salamak için her türlü çabay gösteriyoruz. diye konutu.

KURUNLU CAMNDE NCELEME

Bakan Özhaseki, Vali Hüseyin Aksoyu çkale Müze Kompleksindeki makamnda ziyaret ettikten sonra, Sur ilçesinde PKKl teröristlerin saldrs sonucu zarar gören ve restorasyon çalmas süren tarihi Kurunlu Camisinde incelemelerde bulundu. Vakflar Bölge Müdürü Metin Evsenden yürütülen çalmalar hakknda bilgi alan Özhasekiye, caminin kara kalem tablosu hediye edildi. Ulu Camide vatandan youn ilgi gösterdii Özhaseki, Gazi Caddesinde yürütülen Sokak Salklatrma Projesi kapsamnda i yerleri yenilenen ve yenilecek olan esnaf ziyaret etti. Özhasekiye burada baz vatandalar çiçek verdi. Bakan Özhaseki daha sonra tarihi Ulu Camiyi gezdikten sonra Sur esnafn ziyaret ederek sohbet etti.

L BAKANLIINA ZYARET

Özhaseki ve beraberindekiler Sur temaslarnn ardndan AK Parti Diyarbakr l Bakanln ziyaret etti. l Bakan Muhammed dara Akar tarafndan karlanan Özhaseki, burada partililerle bir araya gelerek, kapsaml bir konuma yapt. Bakan Özhaseki, daha sonra TEOGda dereceye giren örencilere plaket verdi.

Ana Sayfaya Git