Ve yıkım başladı

Diyarbakır'ın süliyetine ihanet hançeri olarak görülen Kırklar Dağın'daki beton yapıya nihayet. yıkım kepçesi vuruldu. 80 konutun yıkımına başlanırken, gözler diğer konutlara çevrildi.

Haberler 30.12.2017 - 10:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Merkez Sur ilçesinden geçen Dicle Nehrine hkim tepede bulunan ve türkülere konu olan tarihi Krklar Danda 6 yl önce yapmna balanan, daha sonra mahkeme karar ile inaat durdurulan 725 konutun ilk etabnn ykmna baland. Dün sabah saatlerinde Krklar Dana giden Diyarbakr Büyükehir Belediyesi ekipleri, çevrede güvenlik önlemi aldktan sonra, i makineleriyle bir blokta ykm ilemlerini balatt.

DÜN SABAH TBARYLE YIKIM BALADI

Ykm ileminin yapld bloklarn çevresine güvenlik eridi çekilirker, konut sahiplerinin herhangi bir taknlk yapmamas için polis tarafndan geni güvenlik önlemleri alnd. makinesiyle ykmna balanan blokun, ykm karar verilen ilk parsel olduu belirtilirken, ykm ileminin birkaç gün sürecei örenildi. Diyarbakr Büyükehir Belediye Bakan vekili Cumali Atilla da ykmn yapld bölgeye giderek incelemelerde bulundu. Belediye yetkililerinden bloklarn ykm ile ilgili bilgi alan Atilla, hakknda konutlarn dier bloklarnda da inceleme yapt.

SUR BELEDYES 10 GÜN SÜRE VERMT

2 gün önce (27 Aralk) inaat yapan Krklarda naat irketine yaz gönderen Sur Belediyesi mar ve ehircilik Müdürlüü Yap Kontrol eflii, konutlarn ilk etabn oluturan 80 konutluk 4 bloun yklmas için 10 günlük süre (6 Ocaka kadar) tanndn bildirmiti. naat irketine gönderilen yazda, 4 ayr parsel üzerinde 31 Aralk 2010 tarihinde alnan inaat ruhsatlarnn geçerlilik sürelerinin dolmas sebebiyle konutlarn 15 Kasm 2017 tarihinde mar Kanunu gerei mühürlendii kaydedilmiti.

YIKIMI ÜSTLENEN FRMALAR

Ykm kararnn Sur lçe Belediye Meclisinin 11 Austos 2017 tarihli ve Diyarbakr Büyükehir Belediye Meclisinin 15 Eylül 2017 tarihli imar plannn iptali kararna dayandrld belirtilen yazda, çevre ve ehircilik Bakanlnn imar plannn iptal edilmesi ve yeniden onaylanma ihtimalinin bulunmad yönünde görü bildirdii de kaydedilmiti. Yazda, 4 ayr parsel üzerindeki 80 konutluk yaplarn kaçak ve ruhsatsz saylmas nedeniyle 10 gün içinde yklmas istenmi, aksi takdirde gerekli ilemin Belediye tarafndan ykmn yaplaca ve masraflarn yüzde 20 fazlasyla inaat irketinden tahsil edilecei belirtilmiti.

SOSYAL TESSLER DE YER ALACAKTI

Daha önce kapatlan Bavar Belediyesi snrlarnda bulunan Krklar Da, 2001 ylnda imara açlm ve imarda eitim tesisi olarak gösterilmi, 2008 ylnda imar plan revize edilmi ve 2009 ylnda da yap için ruhsat verilmiti. Merkez Sur Belediyesinin de onayyla Krklar Dana ilk etapta 1+1 ve 2+1 olarak 10 katl, 4 blokta, 80 konut yaplmas ikinci etapta ise 15 katl bloklarda toplam 600 konut ile birlikte 27 katl bir otel, yüzme havuzu, tenis kortu, sentetik buz pisti, 2 büyük süs havuzu, amfitiyatro, örenci yurdu, alveri merkezi, cami, gezi alanlar ve park orman yaplmas planlanmt.

EV SAHPLER: 360 K MADUR OLDU

Konut projesinden ev alan ve ykmn yapld Krklar Dana gelen vatandalar, burada kaçak proje ve aykr bir durum olmadn belirterek, Bunun imar iznini DBP vermiti. Daha sonra kayyum atand. Diyarbakra gelen çevre ve ehircilik Bakan, burann yklacan söylemiti. Bunun üzerine belediye inceleme balatt. Bakanlktan bir heyet gelip, burada 10 gün boyunca incemelerde bulundu. Kanuna, ruhsata, projeye aykr hiç bir ey bulamadlar. Benim gibi 360 kii burada madur oldu. çevre ve ehircilik Bakannn azndan çkan iki kelime ile buras yklyor. Mahkeme kararyla yklacak bir ey deil. Bizim de hakkmz verin, bizi perian ettiniz. u an bu binalarda 18 aile ikamet ediyor. Hakkmz verin ykn. Kanuna aykr ve kaçak bir durumu yok. Hakkmz verin, biz kamu yararna kar deiliz. Tapularmz var, kaçak bir durum yoktur dedi.

YIKIM VE BELEDYE HAKKINDA SUç DUYURUSU

Krklar Da konutlarnda ev alanlarn avukat Mehmet Sddk Kaya ise ayn zamanda burann madurlarndan biri olduunu belirterek, Yaklak 1 ay önce inaatn mühürlemesi yapld. Gerekçe olarak imar kanunun 32nci maddesi gösterilmiti. Ancak atfta bulunan bu madde yanl. çünkü buras ruhsat alnarak inata balanan yerdir. 5 yllk sürede bitmedii için ruhsatn yenilenmesi için Sur Belediyesine bavuruda bulunuldu. Ancak Sur Belediyesi ruhsat yenileme ilemini tamamlamad. Süreç böyle devam ediyordu. Ruhsat yenileme ve inaatn yklmasnn yanl olduu anlatmak için belediyeye bavurduk. 27 Aralk günü Sur Belediyesince kendimiz tarafndan yklmas için 10 günlük süre verildi. Ama Diyarbakr Büyükehir Belediyesi bu süreyi beklemeden ykm ilemine balamtr. Ykm salayan Büyükehir Belediyesi kayyumu ve ilgililer hakknda savcla suç duyurusunda bulunacaz. Vatandalarn madur olmamas için tazminat davas açaz. Buras ruhsat alnarak yaplan bir yerdir, gecekondu deildir. Buras ancak kamulatrlarak yklabilinir. Müteaahitler zaten vatandalar madur etmilerdi. Bu uygulama vatanda ikinci kez perian etmitir. Bu konutlarn hepsi satlm durumda diye konutu.

KIRKLAR DAININ DÜZÜ

Büyükehir Belediyesinden yaplan yazl açklamada, kentin önemli yerlerinden biri olan, türkülere ve efsanelere konu olmu kentlilerin ortak mekan olan Krklar Danda yer alan konutlarn ykmna baland ve en ksa sürede tamamland belirtirek, öyle denildi:

Krklar Da efsanelere, türkülere konu olmu ehrimizin önemli mekandr. Bu kültürel mirasn bir türkü tadnda kalmas ve yaamas adna Krklar Dann Düzü yeniden ortaya çkyor. Krklar Dan beton ynna çeviren bu ilkel anlay artk bu kadim ehrin deerleriyle oynayamayacaktr. Bu ucube yaplarn yklmas sade bir ykm deil bu ehrin kültürüne ve mirasna sahip çkmaktr. Krklar Danda yer alan ucube yaplarn yklmas kadim bir tarihin ehri olan Diyarbakrmzn kültürüne ve tarihine sahip çkmasnn bir gereidir. Peygamberler, sahabeler ve evliyalar ehri Diyarbakr, kadim kültürüne ve deerlerine sahip çkmaya her zaman devam edecektir. Diyarbakr Büyükehir Belediyesi olarak ehrimizin kültürünün ve ortak mirasnn korunmas ve gelecee tanmas önceliklerimiz arasndadr. Devletimizin ve hükümetimizin bize verdii görevleri en hassas ekilde hukuk ilkeleri çerçevesinde yerine getirerek kadirinas Diyarbakrl hemehrilerimize hizmet etmeye gayret ediyoruz. Krklar Danda gerçekletirilen ykm çalmalar da hukuk çerçevesinde yaplmaktadr. Baz çevreler hemehrilerimizin ve ehrimizin ortak miras olan Krklar Dann yaplamasnda sessiz kalrken bu gün madur edebiyat yapmalar da abesle itigaldir. ehrimizin ortak mirasn özel mülkiyete açlmas ehrin kültürüne ve ortak mirasna sahip olan tüm yaayanlarn aslnda madur edilmesidir. Bu gün tekrardan Krklar Da olmas gerektii gibi tüm Diyarbakrllarndr.

Belediye açklamann sonunda ise, hukuk ilkeleri ve yasalar çerçevesinde yaplan ilemde hiç kimsenin madur olmasnn söz konusu olmad hatrlatlarak, Devletimiz ve belediyemiz yapt tüm ilemlerde hukuk ilkelerini ve haklar önceliklendirmi olup yapt hiçbir i ve ilemde vatandan maduriyetine sebep vermemitirdenildi.

Ana Sayfaya Git