Vedat Aydın dosyası öldürüldüğü günde zaman aşımına uğruyor

Diyarbakır’da 31 yıl önce kaçırılan sonra katledilen Halkın Emek Partisi (HEP) İl Başkanı Vedat Aydın’ın dava dosyası öldürüldüğü gün olan 5 Temmuz'da zaman aşımına uğrayacak.

Haberler 05.07.2021 - 01:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dönemin HEP Diyarbakr l Bakan Vedat Aydn, Diyarbakrdaki evinden kendilerini polis olarak tantan, silahl ve telsizli kiilerce 5 Temmuz 1991 tarihinde kaçrld. Aydnn cenazesi 2 gün sonra Elazn Maden ilçesinde bir köprünün altnda bulundu.

nfazyla ilgili Elaz Cumhuriyet Basavcl tarafndan soruturma balatld ancak dosya bir süre sonra yetkisizlik kararyla Malatya Cumhuriyet Basavclna gönderildi ve burada 20 yl boyunca raflarda bekletildi.

AYDINI KM ÖLDÜRDÜ?

Zaman amna ksa bir süre kala 1996 ylnda itirafç Abdulkadir Aygann cinayete ilikin itiraflar dosyaya girdi. Aygan, Vedat Aydnn eski MT görevlisi Cem Erseverin banda bulunduu JTEM tarafndan infaz edildiini söyledi. Bu itiraflarn ardndan zaman am süresinde, yeni deliler nedeniyle ikide bir orannda uzatmaya gidilerek 10 yl daha uzatld ve dosya Diyarbakr Cumhuriyet Basavclna gönderildi.

BUGÜN ZAMAN BTYOR

Aygann cinayette rol aldklarn belirttii itirafçlar Murat Demir, Murat pek ile baz polis ve askerlerin ifadeleri alnd. Söz konusu kiiler suçlamalar kabul etmedi. Dosya bu kez 10 yl raflarda bekledi. Son 10 yl Diyarbakr Adliyesinde olmak üzere toplamda 30 yldr bekletilen soruturma dosyas 5 Temmuzda Aydnn kaçrld günün yldönümünde zaman amna urayacak tozlu dosyalarn arasna karacak.

VEDAT AYDIN KMDR?

1953 ylnda Diyarbakrn Bismil ilçesine bal Kürthac köyünde dünyaya geldi. Bismildeki ilk, orta ve lise öreniminin ardnda 1979da Diyarbakr Eitim Enstitüsü Edebiyat Bölümünden mezun oldu. 12 Eylül darbesi sonrasnda tutuklanarak 4 yl cezaevinde kald. Tahliye olduktan sonra Diyarbakrda nsan Haklar Dernei (HD) kurmak için çalma balatt.

1990 ylnda HD Diyarbakr ubesi Yönetim Kuruluna seçildi. çalmalar süresince defalarca gözaltna alnd. 28 Ekim 1990 tarihinde HD Genel Kurulunda konumasn Kürtçe yapt için tutukland. Dört ay sonra tahliye olan Aydn, 1990 yl sonlarnda HD Diyarbakr ube Bakanlna, 1991 Hazirannda yaplan HEP Diyarbakr l Kongresinde ise il bakanlna seçildi.

Ana Sayfaya Git