Vekil Aracında PKK'lı Taşımış?

HDP Diyarbakır milletvekilleri Demirel, Pir ve Uca hakkında hazırlanan fezlekelerde, Lice ilçesinden aldıkları PKK'lıları araçlarıyla sözde "öz yönetim" ilan edilen Sur ilçesine getirdikleri iddiası yer aldı.

Haberler 08.06.2017 - 09:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HDP Diyarbakr milletvekilleri çalar Demirel, Ziya Pir ve Feleknas Uca hakknda hazrlanan fezlekelerde, vekillerin PKKl militanlar Sur ilçesine araçlaryla tadklar iddiasna yer verildi.

Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnca hazrlanan fezlekelerde PKK/KCK yöneticilerinin talimatlar dorultusunda merkez Sur ilçesinde 15 Austos 2015te sözde öz yönetim ilanna ilikin açklamalar yapld anmsatld. Açklamalar sonras terör örgütü mensuplarnca kazlan çukurlar, kurulan barikatlar ve tuzaklanan patlayclarn temizlenmesi için Cevatpaa, Fatihpaa, Dabanolu, Hasrl, Cemal Ylmaz ve Sava mahallelerinde sokaa çkma yasa ilan edildii belirtilen iddianamede, yasan ardndan güvenlik güçlerince operasyon balatld hatrlatld.

HDPli 3 milletvekili için ayr ayr hazrlanan fezlekelerde, terör soruturmas kapsamnda tutuklanan PKKl teröristin ifadesi de yer ald.

- Örgüt mensuplarn Sur bölgesine götürdüklerine ahit oldum

PKKl terörist, fezlekedeki ifadesinde, milletvekilleri Demirel, Pir ve Ucann krsala gelerek Sema ve Azad Farkin kod adl teröristlerle görütüklerine tank olduunu öne sürdü.

Milletvekillerinin görütükleri örgüt mensuplarnn yönetici düzeyinde olduunu savunan terörist, ifadesinde unlar kaydetti:

Kimlerin eylemde bulunmalar gerektiine milletvekilleriyle istiarede bulunarak karar veriyorlard. Örgüt mensuplar sivil giyimli götürülüyor, milletvekillerinin araçlar aranmadndan rahat götürüldüünden bahsediliyordu. Pir ve Ucann birer kez, Demirelin ise birkaç kez bu ekilde krsala gelip örgüt mensuplarn Sur bölgesine götürdüklerine ahit oldum.

- Milletvekili Ucann yaral teröristi aracyla götürdüü iddias

Milletvekili Ucann, yaral bir kadn örgüt mensubunu krsaldan araçla alp tedavi için götürdüünü iddia eden terörist, Bahsettiim olaylar 2015 ylnn temmuz, austos aylarnda gerçeklemitir. Ben o tarihlerde Lice bölgesinde, ehit Kendal diye adlandrdklar bölgede faaliyet gösteriyordum. ifadelerini kulland.

Anayasann 83. maddesi dorultusunda milletvekillerinin dokunulmazlklarnn kaldrlmas talebinde bulunulan fezlekeler, TBMM Bakanlna sunulmak üzere Adalet Bakanlna gönderildi.

Yasama dokunulmazlklarnn kaldrlmas halinde Demirel, Pir ve Uca hakknda, devletin birlii ve ülke bütünlüünü bozmak suçundan arlatrlm müebbet hapis istemiyle dava açlacak.

- Dokunulmazlklarn kaldrlmas

Dokunulmazlklar, 20 Mays 2016dan önceki suçlar için kaldrlm, HDP E Genel Bakan Selahattin Demirta ile milletvekillii sona erdirilen ve parti üyelii düürülen eski HDP E Genel Bakan Figen Yüksekdan da aralarnda bulunduu baz HDPliler tutuklanmt.

Haklarnda dosya bulunan milletvekillerinin yasama dokunulmazlklarnn kaldrlmasnn yolunu açan Anayasa deiiklii, 20 Mays 2016da TBMMde kabul edilmiti.

Anayasa deiikliinde, teklifin TBMMde kabul edildii tarihte, soruturma veya kovuturma izni vermeye yetkili mercilerden, cumhuriyet basavclklar ve mahkemelerden Adalet Bakanl, Babakanlk, TBMM Bakanl veya Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden kurulu Karma Komisyon Bakanlna intikal etmi, yasama dokunulmazlnn kaldrlmasna ilikin dosyalar bulunan milletvekilleri hakknda, bu dosyalar bakmndan, Anayasann yasama dokunulmazln düzenleyen 83. maddesinin, Seçimden önce veya sonra bir suç iledii ileri sürülen bir milletvekili, Meclisin karar olmadkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yarglanamaz. hükmünün uygulanmayacana yer verilmiti.

Düzenlemenin yürürlüe girdii tarihten itibaren 15 gün içinde Anayasa ve Adalet Karma Komisyon Bakanl, TBMM Bakanl, Babakanlk ve Adalet Bakanlnda bulunan yasama dokunulmazlnn kaldrlmas istemine ilikin dosyalar, illerin cumhuriyet basavclklarna gönderilmiti.

Ana Sayfaya Git