Vekillikleri düşecek mi?

TBMM Başkanlık Divanı, HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk'ün devamsızlığı nedeniyle milletvekilliğinin düşmesine dair dosyanın, Anayasa ve Adalet komisyonlarının üyelerinden kurulu Karma Komisyona sevkine karar verdi.

Haberler 25.05.2017 - 08:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HDP rnak Milletvekili Faysal Saryldzn mazeretinin 10 günü amas sebebiyle, mazeretinin geçersiz saylmas konusu ise TBMM Genel Kurulunun onayna sunulacak.

Divan, TBMM Bakan smail Kahraman bakanlnda topland.

Toplantda, haklarnda yakalama karar bulunan ve yurt dnda olduklar bildirilen HDP milletvekilleri Öztürk ve Saryldzn, Genel Kurula devamszlklarna ilikin mazeretlerinin kabul edilip edilmemesi konusunu görümek üzere kurulan 9 kiilik alt komisyonun hazrlad rapor ele alnd.

Bakanlk Divan, bu rapor dorultusunda Öztürkün devamszl nedeniyle milletvekilliinin dümesine dair dosyann, Anayasann 84. ve çtüzükün 138. maddeleri uyarnca Anayasa ve Adalet komisyonlarnn üyelerinden kurulu Karma Komisyona sevkine karar verdi. Divan, ayrca Öztürke ödenek yolluunun verilmemesi konusunu da Genel Kurula teklif etti.

Bakanlk Divannda, Saryldzn, Almanyadan ald salk raporu kabul edilmedi.

Saryldzn mazeretinin 10 günü amas sebebiyle, mazeretinin geçersiz saylmas konusu ise Genel Kurulun onayna sunulacak.

Genel Kurulda bu öneri kabul edilerek Saryldzn mazereti reddedilirse, devamszl kesinletii için dosya tekrar Bakanlk Divannn gündemine gelebilecek. Divan da bunu görütükten sonra Karma Komisyona gönderebilecek.

Karma Komisyonun konuyu gündemine alarak, Saryldzn milletvekilliinin dümesi ya da dümemesi ile ilgili ald karar TBMM Genel Kurulunda görüülebilecek.

HDP Grup Bakanvekili Pervin Buldan ve TBMM dare Amiri Srr Süreyya Önder, HDPli iki milletvekili ile ilgili alnan karara kar çkt.

Bakanlk Divannn CHPli üyeleri ise devamszlklar olan milletvekilleri hakknda, bütün milletvekillerine uygulanacak ilke karar olmas gerektiini, kii baznda karar verilmemesi gerektiini vurgulad. CHPliler, devamszln hogörülemeyeceini, aylarca süren devamszln olmamas gerektiini, ancak bu konuda Bakanlk Divannn ilke karar belirlemesi ve buna göre hareket edilmesi gerektiini kaydetti.

Devamszl olan dier milletvekillerinin mazeretleri ise kabul edildi.

Ana Sayfaya Git