Vergi borçlarının yapılandırılması kanun teklifi kabul edildi!

TBMM Genel Kurulunda, borç yapılandırması ve istihdam teşvikine ilişkin düzenlemeleri de içeren İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

Haberler 12.11.2020 - 10:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kanuna göre, vergi borçlar yaplandrlarak 18 taksitle ödenebilecek. Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, Katma Deer Vergisi (KDV),Motorlu Tatlar Vergisi (MTV),Özel Tüketim Vergisi (ÖTV),tüm idari para cezalar, KYK borçlar, Hazine alacaklarn kapsayan vergi borçlar yaplandrlabilecek. Borcunu pein ödemek isteyenlere indirim salanacak.

Vergi cezalar, gecikme faizleri ve gecikme zamlar, trafik, seçim, nüfus para cezalar, Karayolu Tama Kanununa göre kesilen para cezalar, kara yollarndan usulsüz geçiler nedeniyle kesilen para cezalar gibi tüm idari para cezalar yaplandrma kapsamnda olacak.

Örenim katk kredisi ve örenim kredisi borçlar, ecrimisiller, haksz alnan destekleme ödemeleri, kaynak kullanm destekleme fonu, tanmaz kültür varlklarnn korunmasna katk pay da yaplandrlabilecek.

Kamu Finansman ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakknda Kanun kapsamndaki Hazine alacaklar, madenlerden alnan devlet hakk, Amme Alacaklarnn Tahsil Usulü Hakknda Kanuna göre takip edilen dier alacaklar için de yaplandrmadan yararlanlabilecek.

Yaplandrmadan faydalanmak isteyenlerin, kanunun çkt tarihten itibaren yl sonuna kadar müracaat etmesi gerekecek ve en fazla 18 taksitte bu borçlar ödenebilecek. Taksitler iki ayda bir ödenecek. lk taksit tarihine kadar pein ödemenin yaplmas durumunda, ileyen faizler silinecek. lk taksit ödemesi, Ocak 2021de gerçekletirilecek.

Sosyal güvenlik primi idari cezalar, gecikme cezalar ve faiz zamlar da yaplandrlabilecek.

Ayrca il özel idarelerine olan borçlar, emlak vergisi, çevre temizlik vergisi, ilan ve reklam vergisi, dier vergi ve harçlar, su, atk su, kat atk ücretleri, yol katlm paylar, muhtelif ücretlerden kaynakl kurum alacaklar ve zam ve faizleri de yaplandrlabilecek.

TOBB, TESK, Türkiye Barolar Birlii, TÜRMOB, ihracatç birliklerinin aidat ödemeleri de yaplandrmaya dahil olacak.

KOSGEB tarafndan kullandrlan desteklerden kaynaklananlar ile aidat alacaklar, il özel idareleri, belediyeler ve bunlarn bal kurulular ile sermayesinin yüzde 50den fazlas bunlara ait irketlerin tanmazlar hakknda yaplan irtifak hakk ve kiralama ilemlerinden kaynaklanan alacaklar, Vakflar Genel Müdürlüü ve mazbut vakflarn kira alacaklar, kalknma ajanslarnn il özel idareleri, belediye ve sanayi odalarndan olan alacaklar, Türk Standardlar Enstitüsü hizmet bedeli alacaklar da yaplandrma kapsamnda yer alacak.

Sosyal Güvenlik Kurumunca takibi yaplan 31 Austos tarihinden önce tespitleri yaplan ve yaplandrma son bavuru tarihine kadar kesinleenler de yaplandrmadan faydalanabilecek.

YAPILANDIRMADAN çFTç VE ORMAN KÖYLÜLER DE FAYDALANABLECEK

Belediyelerin tasarrufuna braklan tanmaz kiralamalar ve irtifak hakk tesisinden kaynaklanan alacaklar da yaplandrma kapsamna alnd.

Büyükehir belediyeleri ile bal kurulularnn Devlet Su leri Genel Müdürlüüne olan borçlar da yaplandrlabilecek.

Tarm Kredi Kooperatiflerine borcu olan çiftçiler ile kredi kullanan orman köylüleri de düzenlemeden yararlanacak.

sizlik ödeneinden yararlandrlanlarn, iten ayrlmalarn takip eden 90 gün içinde ie girmeleri ve 12 ay süreyle kesintisiz hizmet akdine tabi olarak çalmalar halinde, isizlik ödeneinden yararlandklar süre için hesaplanacak uzun vadeli sigorta primleri sizlik Sigortas Fonundan karlanacak.

Cumhurbakan kadn, genç ve mesleki yeterlilik belgesi sahiplerini istihdam etmesi halinde iverene salanan prim desteinin bir önceki yl ortalamasna ilave istihdam edilen kiiler için 12 ay, bu kiinin kadn, genç veya engelli olmas durumunda 18 ay süreyle iverene salanan prim tevikinin ve ilave istihdam salayan iverene Gelir Vergisi stopaj teviki ile Damga Vergisi destei uygulamasnn süresini 31 Aralk 2023e kadar uzatmaya yetkili olacak.

Esnaf Ahilik Sand uygulamasnn yürürlük tarihi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgnnn olumsuz etkileri nedeniyle 1 Ocak 2021den 31 Aralk 2023 tarihine ertelenecek. Cumhurbakan, ksa çalma ödenei uygulamasnn süresini 30 Haziran 2021e kadar uzatma yetkisine sahip olacak.

VERENE ÖDENEN PRM DESTE SÜRES 30 HAZRAN 2021E KADAR UZATILABLECEK

Cumhurbakan, ksa çalma ödeneinden yararlanan sigortallarn normal çalma sürelerine dönmeleri durumunda iverene ödenen ve sizlik Sigortas Fonundan karlanan prim destei süresini 30 Haziran 2021e kadar uzatabilecek.

Kanunla, sizlik Sigortas Kanununa geçici madde ekleniyor.

sizlerin yeniden istihdam ile SGKye bildirilmeksizin çalanlarn da istihdam edilebilmesi için i veya hizmet sözlemesi 1 Ocak 2019-17 Nisan 2020 döneminde sona erenlerle SGKye bildirilmeksizin çalanlarn en son çaltklar i yerlerine bavurmalar, iverenlerce de fiilen çaltrlmalar halinde, iverenlere her ay kuruma ödeyecekleri tüm primlerden mahsup edilmek üzere günlük 44,15 lira destek verilecek.

Bavuruda bulunanlardan iverence ie alnp, ücretsiz izne ayrlanlar için günlük 39,24 lira, bu kapsamda olup bavurusunun kabul edilmediini bildirenler için ise söz konusu artlar dahilinde hane bana günlük 34,34 lira destek salanacak.

Hizmetleri SGKye bildirilmeksizin çaltrld iverence kabul edilenler, bu ekilde çaltrldklar döneme ilikin ücret ve ücrete bal haklar hariç olmak üzere dier haklarndan feragat etmi saylacak ve bu ekilde çaltrldklar dönemde ilgili mevzuat uyarnca daha önce yararlanm olduklar sosyal yardm ve dier haklar borç çkarlmayacak.

Bu madde uyarnca bavuruda bulunanlardan hizmetlerini SGKye bildirmeksizin istihdam ettiini kabul eden iverenlere, ilgililerin iveren yannda hizmetleri bildirilmeksizin çaltrld dönemler için Sosyal Sigortalar ve Genel Salk Sigortas Kanunu uyarnca idari para cezas uygulanmayacak, isizlik sigortas primi de dahil olmak üzere sigorta primi tahakkuk ettirilmeyecek, ilgili mevzuatta yer alan ortalama ve toplam sigortal says hesabnda dikkate alnmayacak.

sizlik Sigortas Kanununa eklenen baka bir geçici maddeye göre de iverene, Ocak 2019-Nisan 2020 döneminde en az sigortal bildirimi yaplan ay veya dönemdeki sigortal saysna ilave olarak istihdam edecei her bir sigortal için her ay SGKye ödeyecei tüm primlerden mahsup edilmek üzere nakdi ücret destei salanacak.

Bu kapsamda, sizlik Sigortas Fonundan karlanacak destek tutarnn, ie alnd tarihten itibaren fiilen çaltrlacak sigortallar için günlük 44,15 lira, ilave ie alnacaklardan iveren tarafndan ücretsiz izne ayrlacaklara ise günlük 39,24 lira olmas öngörülüyor.

Ana Sayfaya Git