Vergiyi veren esrarı eker

PKK'ya uyuşturucu ticaretinde 'sözde vergi’ verip, finans sağladıkları gerekçesiyle 111'i tutuklu 120 sanık hakkında 5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Haberler 12.01.2022 - 10:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda PKK/KCKya kenevir ekimi ve uyuturucu madde ticaretinden sözde vergi ad altnda finans saladklar gerekçesiyle 111i tutuklu 120 üpheli hakknda 2 ayr suçtan 5 yldan 15 yla kadar deien oranlarda hapis cezas istemiyle dava açld.

Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnca, 111 tutuklu, 2si ev hapsinde olan üpheliler hakknda ayr ayr hazrlanan iddianame, 5. Ar Ceza Mahkemesince kabul edildi. ddianamede, Diyarbakrn Lice ilçesinin çavundur Mahallesi krsalnda PKKya yönelik 5-7 Mays 2019da gerçekletirilen Bayrak-124 operasyonu kapsamnda tespit edilen snakta teröristlere ait silah, mühimmat ve örgütsel dokümanlar ele geçirildii belirtildi.

Söz konusu dokümann incelenmesi sonucu 2016ya ait olduunun tespit edildii belirtilen iddianamede, unlar kaydedildi: O yllarda terör örgütü PKK/KCK veya i birlikçiler tarafndan dokümanda ad geçen 7 mahallede kenevir ekimi ve uyuturucu madde ticareti yapan üpheliler tespit edildi. üphelilerin kenevir ekimi yaptklar arazi ile doru orantl olacak ekilde vergiye tabi tutulduklar, örgüt tarafndan belirlenen miktarda vergisini vermeyenlerin kenevir ekimi ve uyuturucu madde ticareti yapmalarna engel olunduu belirlendi. üphelilerin kenevir ekimi ve uyuturucu madde ticareti yaptklar ve kenevir ekimi karlnda terör örgütüne vergi vermek suretiyle fon saladklar deerlendirilmitir. Dokümanda Lice, Hazro ve Kocaköy ilçelerinin güneyinde yer alan 7 mahallede 216 üpheliye ait bilgiler ve isimlerinin karsnda belirli miktar para ile +, -, alnd, verildi gibi ifadeler bulunmutur. Uyuturucu madde ticareti ve kenevir ekimi yapabilmek amacyla örgüte fon salayan üphelilerden PKK/KCK adna 5 milyon 391 bin vergi ad altnda para toplanmtr.

BELRLENEN VERGLER TOPLAYARAK ÖRGÜT ÜYELERNE TESLM ETTM

Terör örgütünün kenevir ekimi ve uyuturucu madde ticareti yapanlardan 5 bin ila 200 bin lira arasnda deien tutarlarda ald sözde vergi ile ilgili notlara da dosyada yer verildi. Notlarda, baz isimler ve örgütün ald sözde vergi tutar yazyor.

ddianamede, etkin pimanlk hükümlerinden faydalanmak isteyen üphelilerden M..B. ve Aralk20, Ocak01, Mart21 ve Nisan21 adl baz gizli tanklarn üpheliler hakknda ifadeleri de yer ald.

M..B, Balan Mahallesinde bir süre uyuturucu ii yaptm. Terör örgütü PKKya belirlenen oranda vergi verdim. Mahallede örgüt adna bir süre belirlenen vergileri toplayarak örgüt üyelerine teslim ettim. Örgüt adna vergi topladm için, kimin hangi yl, hangi tarlaya, ne kadar uyuturucu ektiini, ne kadar gelir elde ettiini ve örgütü ne kadar vergi verdiini çok iyi bilirim. in bizzat içinde olduum için beyanlarm görgüye dayaldr. ifadelerini kulland.

Gizli tank Nisan21, iddianamede yer alan beyanlarnda u bilgileri verdi:

2016 ve öncesinde Lice, Hazro, Hani ve Kocaköy krsalnda kenevir ekimine ilikin gerçekletirilen operasyonda örgüt üyeleri, askerler ile çatmaya girerek operasyon alannn büyümesini engelliyorlard. (Terör örgütü) Kenevirlerin kendileri sayesinde yakalanmadn belirterek, kenevir ekenlerden vergi topladlar. Bir örgüt üyesi, vergi toplanmasna kar gelen bir kiiyi mezrann meydannda dövdü. Buna benzer olaylar vatandalarn gözünü korkutmak ve vergi vermelerini salamak amacyla örgüt üyelerinin kulland yöntemler. Kenevir ekenler, örgüt tarafndan infaz edilmemek, dayak yememek ve köyden kovulmamak için örgütün belirledii vergiyi mutlaka ödüyordu.

VERGSN ÖDEMEYENLERN KENEVR EKM YAPMASINA ZN VERLMED ANLAILMITIR

ddianamenin deerlendirme ksmnda öyle denildi: Terör örgütü PKK/KCKnn dokümana konu mahallelerde kenevir ekimi ve uyuturucu ticareti yapan kiilerden terör örgütü adna vergi toplad, vergisini ödemeyen kiilerin kenevir ekimi yapmasna terör örgütü tarafndan izin verilmedii anlalmtr. üphelilerin terör örgütünce belirlenen oranda vergiyi örgüt üyelerine teslim ederken parann PKK/KCKya verildiini, parann örgüt tarafndan örgüt faaliyetlerinde kullanlacan bildii, aksinin kabulünün hayatn olaan akna aykr olduu deerlendirilmektedir. üphelilerin hiçbir zorlama olmadan bilerek ve isteyerek uyuturucu ekimi karlnda terör örgütüne vergi verdii, bu suretle terör örgütüne fon saladklar ve üzerlerine atl suçlar ilediklerine dair kamu davas açmak için yeterli üpheye ulald tespit edilmitir.

STENLEN CEZALAR

ddianamede, 111i tutuklu 120 üpheliden 13ü hakknda silahl terör örgütüne üye olmak suçundan 7 yl 6 aydan 15 yla, 107si hakknda ise 6415 sayl Terörizmin Finansmannn Önlenmesi Hakknda Kanun kapsamnda terörün finansman suçundan 5 yldan 10 yla kadar hapis cezas isteniyor.

Soruturma kapsamnda geçen yl farkl tarihlerde düzenlenen operasyonlarda gözaltna alnan üphelilerden 111i tutuklanmt.

Ana Sayfaya Git