Verimli Yönetim Güçlü Koordinasyon

"Dev ekonomi, dijital dönüşüm, bilimsel atılım, sosyal devlet ve lider ülke" anlayışıyla oluşturulan "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi" ile Türkiye'nin, Cumhuriyetin 100. yılında küresel güç olma yolunda yeniden şahlanması hedefleniyor

Haberler 23.06.2018 - 10:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye, 24 Haziranda yaplacak Cumhurbakan ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçiminin ardndan Cumhurbakanl Hükümet Sistemi ile tanacak.

Dev ekonomi, dijital dönüüm, bilimsel atlm, sosyal devlet ve lider ülke anlayyla oluturulan yeni sistemle Türkiyenin, Cumhuriyetin 100. ylnda küresel güç olma yolunda yeniden ahlanmas hedefleniyor.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann dün akam ana hatlarn anlatt yeni yönetim sisteminin detaylar da belli oldu. Dev ekonomi, dijital dönüüm, bilimsel atlm, sosyal devlet ve lider ülke anlayyla harmanlanan yeni sistem ile hükümet, hzl, modern ve birlikte yönetim modeli ile daha effaf bir yapya kavuuyor.

Türkiyeyi dünyann ilk 10 ekonomisi arasna tayacak kalknma hamlelerinin gerçekletirilmesi kapsamnda oluturulan sistem, Türkiyenin bilimde atlm ve toplumda refahla lider ülke olma hedefine komasnz amaçlyor.

Yeni yönetim modeli; yaln, makamlarn azald, yeniliklere hzl adapte olan, insan kaynann gelimesine imkan salayan, dijital dönüümü gerçekletiren, karar alma süreçlerini hzlandran, küresel rekabet gücünü yükselten, ortak akl kurumsallatran, yetki ve sorumluluklar net bir yap ortaya koyuyor.

- Bakanlk says 26dan 16ya indiriliyor

Cumhurbakan yardmclarnn da olaca yeni modele göre, etkin bir koordinasyon için baz bakanlklar birletirilerek bakanlk says 26dan 16ya düürülecek. Yeni yaplanma kapsamnda baz bakanlklarn da isimleri deiecek.

Buna göre, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanl ile çalma ve Sosyal Güvenlik Bakanl, çalma Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanl adyla yeni bir çat altnda birletirilecek.

Oluturulacak yeni bakanlk, aileyi merkeze alan, her evden en az bir çalann olduu yeni istihdam modeli ile daha mutlu insan ve toplum için hizmet verecek.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanl ile Kalknma Bakanl ise Sanayi ve Teknoloji Bakanl adyla birletirilecek. Yeni oluturulacak bakanln amac, yüksek teknoloji ile küresel ve prestijli markalar üreterek yapay zekada öncü, akll teknolojilerde lider, bilgiyi üretmede merkez bir ülke hedefi olacak.

hracatn 500 milyar dolara yükseltilmesi ve stanbulun dünyann finans merkezi olmas hedefiyle, Gümrük ve Ticaret Bakanl ile Ekonomi Bakanl da Ticaret Bakanl ad altnda birletirilecek.

Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakanl ile Orman ve Su leri Bakanl ise Tarm ve Orman Bakanl çats altnda bir araya gelecek. Yeni bakanlk, orman arazilerinin korunarak yedi bölge, dört iklimde, her tarlann suland, ylda iki ürünün alnd, tarmda çeitliliin ve verimliliin zirveye ulat, teviklerin artarak sürdüü, yemyeil bir Türkiye hedefi için çalacak.

Dileri Bakanl ile Avrupa Birlii Bakanl da birletirilerek, Dileri Bakanl çats altnda d politikada daha etkili, uluslararas gelimelerde daha etkin rol oynayacak.

- Bakanlklar birleiyor, isimler deiiyor

AK Parti göreve geldiinde 37 olan bakanlk says Cumhurbakanl Hükümet Sistemi ile 16ya inecek. Böylece kademeler azalacak, karar alm süreçleri hzlanacak.

Yeni sistemle birlikte kabinede köklü deiiklikler olacak. Birletirilen bakanlklar yeni bir isimle yaplandrlrken, baz bakanlklarn ise isimleri deiecek.

Bu arada ekonomi alannda 6 olan ilgili bakanlk says 3e inecek. Bu kapsamda, 16 ylda 3 kattan fazla artan milli geliri vizyon projelerle, ekonomik canllk, istihdam, bilgi ve toplumsal fayda üreterek yeniden katlama hedefiyle oluturulan sistemde ekonomi yönetimi sadeleecek.

Babakan Yardmclna bal Hazine Müstearl yeni yaplanmada Maliye Bakanl çats altnda olacak. Maliye Bakanlnn ad ise Hazine ve Maliye Bakanl olarak deitirilecek.

Ulatrma Denizcilik ve Haberleme Bakanlnn ad ise Ulatrma ve Altyap Bakanl olacak.

te yeni sistemdeki bakanlklarn isimleri:

Adalet Bakanl, çileri Bakanl, Milli Savunma Bakanl, Milli Eitim Bakanl, Salk Bakanl, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanl, çevre ve ehircilik Bakanl, Kültür ve Turizm Bakanl, Gençlik ve Spor Bakanl, Hazine ve Maliye Bakanl, Ulatrma ve Altyap Bakanl, Dileri Bakanl, çalma Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanl, Tarm ve Orman Bakanl, Sanayi ve Teknoloji Bakanl, Ticaret Bakanl.

- Strateji ve politika kurullar oluturulacak

Cumhurbakanl Hükümet Sistemi ile oluturulacak 9 kurul politika önerileri yapacak, bilimden, salk ve gda politikalarna kadar stratejik ve uzun vadeli vizyonlar gelitirecek.

Yerel Yönetim Politikalar Kurulu, Sosyal Politikalar Kurulu, Salk ve Gda Politikalar Kurulu, Kültür ve Sanat Politikalar Kurulu, Hukuk Politikalar Kurulu, Güvenlik ve D Politikalar Kurulu, Ekonomi Politikalar Kurulu, Eitim ve Öretim Politikalar Kurulu, Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikalar Kurulu adlaryla oluturulacak yaplanma ile sivil toplum kurulular, akademi ve sektör temsilcileri politika yapm sürecine dorudan dahil edilerek ortak akln kurumsallatrlmasn salayacak.

Politika önerisi gelitirecek kurullar, icra faaliyetlerini izleyerek ilerleme raporlar hazrlayacak.

- Cumhurbakanna bal 4 ofis aktif rol oynayacak

Yeni sistemde tüm bakanlklar ilgilendiren konularda faaliyet yürütecek olan dorudan Cumhurbakanna bal 4 ofis kurulacak.

Finans Ofisi, nsan Kaynaklar Ofisi, Dijital Dönüüm Ofisi ve Yatrm Ofisi adlarn tayacak bu birimler, insan kaynann etkin ve verimli kullanm, dijital dönüüm ve hizmet kalitesinin artrlmas ile Türkiyenin yatrm alannda cazibe merkezi haline getirilmesi ve yeni finansal enstrümanlarn gelitirilmesinde rol alacak.

Söz konusu yaplanma ile ekonomide netlik ve büyüme esas alnacak. Yeni yönetim modelinde ekonomi yönetimi; üretim, finans ve ticaret sacayaklarna oturtulacak.

Yatrm Ofisi ile büyük yatrmlar desteklenerek yatrmclarn önü açlacak. Finans Ofisi ile stanbul Dünya Finans Merkezi Projesi yürütülecek ve Türkiye cazibe merkezi haline getirilecek.

Dijital Dönüüm Ofisi ile devlet dijitalleecek ve evraklar azalacak. Büyük veri analizi ve yapay zeka uygulamalaryla yönetim yükü hafifleyecek, bürokrasi azalacak ve devlet hzlanacak.

Bu kapsamda önceliklerden biri de Türkiyenin siber güvenlik alannda güç kazanmas olacak.

nsan Kaynaklar Ofisi ile yeteneklerin kefi salanacak ve kamunun performans artrlacak.

- Cumhurbakanlna bal 8 bakanlk olacak

Yeni yönetim modelinde Cumhurbakanlna bal bakanlklarla güçlü koordinasyon ve verimli yönetim salanacak.

Oluturulacak Strateji ve Bütçe Bakanl ile bütçe planlamas ve yönetimi daha verimli hale getirilecek, bütçe performans yakndan izlenecek. Bütçe yönetimi daha verimli hale getirilerek, bütçe disiplini pekitirilecek ve yapsal reformlar hzlanacak.

Kurulacak letiim Bakanl ile Türkiyenin marka deeri daha da yukar tanacak.

Bu çerçevede Türkiyenin tezleri sade, net ve güçlü ekilde sunulacak. Geleneksel ve yeni iletiim kanallar aktif kullanlarak, stratejik ve kapsayc bir iletiim salanacak. Ön alc (proaktif) iletiim ile yalan haber ve alg operasyonlar engellenecek.

Milli stihbarat Tekilatnn (MT) yeni sistemdeki ad Milli stihbarat Bakanl olacak.

Cumhurbakanl bünyesinde olacak Savunma Sanayii Müstearl da bakanla dönütürülecek.

Kurullar eliyle terör sorunu çok yönlü ele alnacak ve daha etkin terörle mücadele salanacak. Sosyal hizmetlerden savunma sanayine kadar kapsayc politikalar gelitirilecek.

Yeni sistemle Cumhurbakanlna bal bakanlklar unlar olacak:

Genelkurmay Bakanl, Milli stihbarat Bakanl, Savunma Sanayii Bakanl, Milli Güvenlik Kurulu, Diyanet leri Bakanl, Devlet Denetleme Kurulu, letiim Bakanl, Strateji ve Bütçe Bakanl.

- Daha az bürokrasi, daha hzl karar alma süreci

Yeni sistemin dikkat çeken önceliklerinden biri de bürokrasi ve karar alma süreci olacak.

Bürokraside kademeler azaltlarak görev alanlar netletirilecek ve yetki karmaasnn önüne geçilecek.

nsan kaynann etkin ve verimli kullanlmas amacyla insan kayna merkeze alnacak.

Türkiyenin insan kaynaklar envanteri oluturularak yetenekler kefedilip, Genç Yetenek Projeleri balatlacak.

Bu kapsamda tersine beyin göçü projeleri sistemli hale getirilerek, kamu çalanlarnn performansn ve memnuniyetini artracak projeler hayata geçirilecek.

- Güçlü Hükümet, Güçlü Meclis, Güçlü Türkiye

Küresel Güç Hedef 2023 sloganyla dizayn edilen yeni sistem, dev ekonomi, dijital dönüüm, bilimsel atlm, sosyal devlet ve lider ülke için Güçlü Hükümet, Güçlü Meclis, Güçlü Türkiye hedefini tayor.

Cumhurbakanl Hükümet Sistemi, Türkiyenin yeniden yaplandrlarak tazelenmesini ve daha büyük hedeflere komasn amaçlyor.

Ana Sayfaya Git