(VİDEO) Yargıda yeni adım

Yargı sistemine kazandırılacak ve Türkiye'de ilk kez uygulanacak yeni sistemle hakim ve savcı yardımcıları, "usta-çırak" ilişkisinde eğitici hakim ve savcılar yanında görev alacak, 3 yıllık yardımcılık sürecinin sonunda başarılı olanlar hakim ve savcı olarak atanacak.

Haberler 14.04.2022 - 14:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Adalet Bakanlnn hakim ve savc yardmclna ilikin teknik çalmasnda sona gelindi.

  • AK Parti milletvekillerinin de üzerinde çalt kanun teklifinin TBMMde yasalamasyla, hakim ve savc adayl kaldrlacak. Süresi 2 yl olan adaylk süreci yerine 3 yl süreli hakim ve savc yardmcl getirilecek.

Yardmcla girite mezunlar için adaylkta olduu gibi 35 ya snr korunacak, avukatlktan hakim ve savcla alnacaklar için ya üst snr 45ten 40a düürülecek. Hakim ve savc yardmcl süreci, temel eitim, görev ve son eitim olmak üzere üç ksma ayrlacak.

Temel eitim ve son eitim, Türkiye Adalet Akademisinde yaplacak. Ayrca hakim ve savc yardmclar, görev dönemini atandklar yarg mercilerinde, eitici hakim ve savclarn nezaretinde fiilen görev yaparak tamamlayacak. Bunun yan sra hakim ve savc yardmclar, görev dönemi içinde Türkiye Adalet Akademisinde 2er aylk ara eitime alnacak.

Görev döneminde hakim yardmclar, asliye derecesinde bir hukuk ve ceza mahkemesinde ayr ayr en az 6 ay, savc yardmclar ise Cumhuriyet savcsnn yannda en az 10 ay, idari yarg hakim yardmclar idare ve vergi mahkemesinde ayr ayr en az 6 ay görev yapacak.

Hakim yardmclar ile savc yardmclar ilgisine göre Yargtay ve Dantay ile bölge adliye ve bölge idare mahkemelerinde de bu dönem içinde görev alacak.

Hakim yardmclar ve savc yardmclar görev döneminde, sadece eitici hakim ve savclarn bulunduu adliyelere atanacak.

Her eitici hakim ve savcya en fazla 2 hakim yardmcs ve savc yardmcs verilecek, böylece hakim ve savc yardmclarnn usta-çrak ilikisiyle iyi yetimeleri salanacak.

Failed to load the video

Ana Sayfaya Git