Virüs beyni küçültüyor

Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, İngiltere'de yapılan araştırmayla Covid-19 geçirenlerin beyinlerinde 'gri cevher' denilen alanda küçülme ve hücre ölümü tespit edildiğini söyledi. Doç. Dr. Savaşçı, "Bu açıkçası ilerleyen dönemde hem MS hem Alzheimer artışlarına neden olabilecek bir gelişme" dedi.

Haberler 08.10.2021 - 00:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Klinik Mikrobiyoloji Uzman Doç. Dr. Savaç, Covid-19un etkilerine yönelik ngilterede çok önemli çalma yapldn belirtti. Savaç, Biz kalp tutulumunu, akcier tutulumunu, erkeklerde ksrlk yaptn ve nörolojik etkilerini hem konumutuk. Beyinde gri cevher dediimiz hipotalamus dediimiz yer önemli bir merkezi içine alan bir bölge. 45 milyonluk ngilterede yaplan veri taban taramalarnda özellikle emar bulgularnda Covid-19 geçiren hastalarn beyinlerinde gri cevherde bir küçülme ve hücre ölümü tespit etmiler. Bu açkças ileride hem MS hem Alzheimer artlarna neden olabilecek bir gelime dedi.

AI EN ÖNEML SLAHIMIZ

Doç. Dr. Savaç, Covid-19a kar a olunmas ve kurallara uyulmas gerektiini belirterek, Bu konuda bazen yanl anlalmalar olabiliyor. Ben de 3 doz Biontech aly ama yine de maskemi 2 kat takyorum. El hijyenine ve mesafeme dikkat ediyorum. Dolaysyla insanlar a yaptrdktan sonra her ey bitmi gibi düünmesinler. 4 doz a yaptrp klinikte takip ettiimiz hastalarmz oluyor. Tabi ki a yaptrmann büyük bir avantaj var. Bu hastalarmz yüzde 90n üzerinde youn bakma girmiyorlar. Klinikte takip edip evlerine gönderiyoruz. Dolaysyla a buradaki en önemli silahmz oluyor. Tabi ülkemizde de bizim emar çektirdiimiz vakalarmz oldu nörolojik tutulum anlamnda; ama hem emar cihaznn dezenfeksiyonu ve bula riski açsndan ne yazk ki ülkemizde çok geni tabanl bir çalma boyutunda u ana kadar yaplmadn biliyorum ama yürütülen çalmalar mutlaka vardr ve bunlarn sonuçlar açklanr diye konutu.

GEBELER 12NC HAFTADAN SONRA AI OLSUN

Doç. Dr. Savaç, çocuklar, gençler ve gebelerde hastaneye yatlarn arttna dikkat çekerek, Ankarada önceki haftalarda 28 tane ne yazk ki gebe hastamz kaybettik. Bizim hastanemizde de son dönemde özellikle çocuklar, gençler ve gebeler çok sk yatyor. Biz gebelere aslnda 12nci haftadan sonra mutlaka a yaptrmalarn öneriyoruz. u anda biraz daha kar mutasyonlara kar koruyucu Biontech asn öncelikle öneriyorum ahsen çünkü gebeler zaten baklk sistemi baskl bir toplumdur; ayn yallar ve ilaç kullanan hematoloji, onkoloji, romatoloji hastalar gibi. Dolaysyla gebeler 12nci haftadan sonra a olsunlar. Ben bütün yaknlarma önerdim. Tedavi ksmlar bizi zorluyor bu hastalarn. Gebeler mutlaka alarn yaptrsn. Mecbur kalnca gebelere her türlü ilaç veriliyor tabi ki ama burada öncelik annenin sal. Bebek mecburen ikinci duruma geçmi oluyor. Toksik de olsa mutlaka gerekli durumlarda ilaç vermek zorunda kalyoruz gebelere ama üzücü sonuçlarla da karlaabiliyoruz. Dolaysyla en büyük sorumluluk burada anneye düüyor. Mutlaka alarn yaptrmalar gerekiyor dedi.

Ana Sayfaya Git