Virüs cezaları yapılandırıldı

Vatandaşlar, borçları yeniden yapılandırma düzenlemesinden, kesinleşmiş vergi, harç ve vergi cezaları ile ecrimisil, öğrenim ve katkı kredisi borçları, otoyol ve köprülerden geçiş ihlali gibi idari para cezaları için yararlanabiliyor. Kanun kapsamındaki idari para cezalarına peşin ödemede yüzde 25 indirim ya da 18 eşit taksite kadar ödeme imkanı tanınıyor.

Haberler 10.12.2020 - 00:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gelir daresi Bakanl, yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele önlemleri kapsamndaki sokaa çkma kstlamasn ihlal eden ve maske takmayanlara verilen cezalarn, borçlar yaplandrma kanunu kapsamnda yer almadn bildirdi.

Geçen ay yürürlüe giren Baz Alacaklarn Yeniden Yaplandrlmas ile Baz Kanunlarda Deiiklik Yaplmas Hakknda Kanun kapsamnda getirilen yaplandrma düzenlemesine bavurular devam ediyor.

Bu düzenlemeyle, kesinlemi vergi, harç ve vergi cezalar ile ecrimisil, örenim ve katk kredisi, maden devlet hakk, yiyecek bedeli gibi borçlara, trafik, askerlik, kara yolu tama, otoyollar ve köprülerden geçi ihlali gibi idari para cezalarna ödeme kolaylklar getirildi.

Düzenleme kapsamnda, 31 Austostan önceki dönemlere ait ve 17 Kasm itibaryla kesinlemi vergi, resim, harç ve bunlara ilikin cezalar ile gecikme faizi ve gecikme zamm alacaklar yer alyor. Ayn zamanda, 31 Austostan önce verilen ve 17 Kasm itibaryla kesinleen ve vadesi geldii halde ödenmemi ya da ödeme süresi henüz geçmemi askerlik, seçim, trafik, nüfus, kara yolu tama, otoyollar ve köprülerden ihlalli geçi gibi idari para cezalar için de bu imkandan yararlanlabiliyor.

VATANDALARDAN MASKE CEZALARINI YAPILANDIRMA SORUSU

Bu süreçte Gelir daresi Bakanlna da Kovid-19 ile mücadele kapsamnda kesilen maske takmama ve yasakken sokaa çkma cezalarnn yaplandrlp yaplandrlmayacana ilikin sorular gelmeye balad. Bakanlk da bunun üzerine Umumi Hfzsshha Kanunu kaynakl maske ve sokaa çkma yasa cezalar gibi idari para cezalar, yaplandrma kanunu kapsamna dahil deildir. bilgisini paylat.

Maske takmamann cezas 900 lira, sokaa çkma kstlamasna uymamann cezas ise 3 bin 150 lira olarak uygulanyor.

Söz konusu cezalarn 15 gün içinde tebli eden makama ödenmesi halinde, yüzde 25 indirim hakk bulunuyor. Yine tebliden itibaren 1 ay içinde tebli eden makamdan taksit talebinde bulunulabiliyor. Taksit karar, ilgili makamn takdiriyle uygulanabiliyor.

Kanuna göre, Umumi Hfzsshha Kanununun yan sra Tütün Ürünlerinin Zararlarnn Önlenmesi ve Kontrolü Hakknda Kanuna göre verilen idari para cezalar ile Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli 3 sayl cetvelde yer alan düzenleyici ve denetleyici kurumlarca verilen idari para cezalar da yaplandrma kapsamnda yer almyor.

YAPILANDIRMADA PEN ÖDEMEDE YÜZDE 25 NDRM MKANI

Öte yandan, kanuna göre, kapsama giren vadesi geldii halde ödenmemi ya da ödeme süresi henüz geçmemi idari para cezalarnn tamamnn, faiz, gecikme faizi ve zamm gibi feri alacaklar yerine, Y-ÜFE oranlar esas alnarak güncellenen tutarnn ödenmesi gerekiyor. Bu durumda, idari para cezalarna ilikin faiz, gecikme faizi ve zamm gibi feri alacaklarn tamamnn tahsilinden vazgeçilecek.

Yaplandrlan borçlar, tercihe göre pein veya taksitler halinde ödenebilecek. Pein ödemeler, ilk taksit ödeme süresinin son günü olan 1 ubat 2021e kadar yaplabilecek.

Yaplandrlan idari para cezalarnn tamamnn ilk taksit ödeme süresi içinde ödenmesi halinde ceza aslndan yüzde 25 indirime gidilecek. Taksitli ödeme seçeneinin tercih edilmesi ve ilk taksitin süresinde ödenmesi artyla ikinci taksit ödeme süresi içinde, kalan taksitlerin tamamnn ödenmesi durumunda ise ceza aslna yüzde 12,5 indirim uygulanacak.

Yaplandrlan borçlarn taksitle ödenmek istenmesi halinde bavuru srasnda 6, 9, 12 veya 18 eit taksitle ödeme seçeneklerinden biri seçilebilecek ve ilk taksit 1 ubat 2021e kadar, kalan taksitler de ikier aylk dönemler halinde ödenecek. Taksitle yaplacak ödemelerde, taksitlere katsay uygulanacak.

Yaplandrma bavurularnn vergi dairesine gitmeden nteraktif Vergi Dairesi (www.ivd.gib.gov.tr) üzerinden yaplma imkan bulunuyor.

Ana Sayfaya Git